Sănătate

Cum se fac anchetele COVID19? Harta cazurilor e IMPOSIBIL de realizat. Șeful DSP: „Încercăm să ținem pasul, dar a doua zi ne dărâmă rezultatele“

La Cluj, bolnavii de COVID-19 au început să fie tot mai mulți, iar conexiunile de tipul „cine a infectat pe cine”, tot mai dificil de realizat, chiar dacă acest lucru este esențial în lupta împotriva virusului.

cum-se-fac-anchetele-covid19-harta-cazurilor-e-imposibil-de-realizat-seful-dsp-incercam-sa-tinem-pasul-dar-a-doua-zi-ne-darama-rezultatele cum-se-fac-anchetele-covid19-harta-cazurilor-e-imposibil-de-realizat-seful-dsp-incercam-sa-tinem-pasul-dar-a-doua-zi-ne-darama-rezultatele


 

Anchetele epidemiologice sunt investigații care stabilesc în ce context o persoană s-a îmbolnăvit, în prezent, de COVID-19, dar prin aceste anchete se caută, mai ales, contacții direcți cu pacientul infectat.


 

În acest fel se poate descoperi cu cine a avut contact persoana confirmată pozitiv de COVID-19 și pe cine ar fi putut infecta, la rândul ei.


Dar până să explicăm mai în detaliu de ce este atât de dificilă realizarea unei „hărți a conexiunilor COVID-19” este important să știm cum funcționează întreg procesul, din momentul în care un pacient este confirmat pozitiv.

Procesul prin care trece un pacient COVID-19

Inițial, o persoană poate să își facă testul COVID-19 la cerere sau de urgență. Dacă acest test iese pozitiv, atunci persoana infectată trebuie să se carantineze timp de 14 zile acasă, fiind monitorizată telefonic de medicul său de familie.


„Noi facem monitorizare telefonică. Pacienții ne anunță că au test poztiv, de pildă, și din ziua în care este data testului pozitiv începem să facem monitorizare timp de 14 zile. Deci asta înseamnă să îi verificăm zilnic de ce simptome au, dacă au temperatură, dacă au dureri în gât, tuse sau alte simptome. Și ei ne spun în fiecare zi, noi notăm în fișa de monitorizare”, declară pentru Monitorul de Cluj dr. Angela Barbu, medic primar în medicina de familie.

În cazul în care starea pacientului se agravează, medicul de familie îi recomandă să apeleze de urgență la 112. În urma acestui fapt, pacientul va fi examinat de către un medic infecționist.


„Noi nu intrăm în contact direct. Adică pe cât se poate. Dar la telefon le explicăm, bineînțeles, că dacă li se agravează starea să sune la 112 ca să poată să fie văzuți mai repede, prin urgență, la boli infecțioase”, adaugă medicul de familie.

O perioadă dificilă pentru medicii de familie

Medicilor de familie, de la apariția pandemiei de COVID-19, li s-a îngreunat meseria. Acest lucru este de așteptat, având în vedere situația epidemiologică în care ne aflăm. Totuși, medicii de familie sunt de multe ori neputincioși în sprijinirea pacienților de COVID-19, fiind că și Direcția de Sănătate Publică Cluj este depășită de situație.


„E foarte dificilă perioada aceasta și pentru noi, vă dați seama, că este dificil. Mai ales că bieții oameni au nevoie de decizia DSP. Aceea nu vine foarte repede pentru că am înțeles că sunt foarte multe cazuri. Așteaptă să li se facă evaluarea la infecțioase și acolo este listă de așteptare și sunt niște analize speciale pe care trebuie să le facă. Deci, practic, unii dintre ei au ieșit din perioada de izolare și încă nu au decizie și nu putem să le dăm nici măcar concediu și așa mai departe”, a declarat medicul.

De foarte multe ori se așteaptă decizia DSP într-o situație critică, dar întârzie foarte mult timp din cauza supraaglomerării. Totuși, din acest motiv, multe persoane nu știu ce să facă în legătură cu locurile de muncă, fiind că fără acordul DSP, medicii de familie nu pot elibera concediu medical.

„Este o decizie specială că așa spune un ordin care a fost dat. Și pe baza deciziei nu se poate da concediul. Și omul are nevoie. Acum este un termen de 30 de zile până când se poate da acel concediu, dar trebuie să își acopere problemele de la locul de muncă, lipsa de la locul de muncă. Eu cred că cei de la SANEPID sunt depășiți de situație că sunt enorm de multe cazuri. E normal să fie așa, în situația actuală”, a adăugat dr. Angela Barbu.

De ce DSP nu are o hartă a tuturor cazurilor de COVID-19? Răspunsul șefului DSP Cluj

O mapare continuă a tuturor conexiunilor, de la începutul pandemiei, până în prezent, ar fi utilă pentru combaterea noului coronavirus. Totuși, sistemul medical se arată depășit de situație, iar în ultimul timp creșterea accelerată a numărului cazurilor nu le permite să desfășoare o anchetă atât de amănunțită.

Inițial, cazurile trebuie adăgate în baza de date, care ulterior sunt transmise echipei care realizează ancheta epidemiologică. În momentul de față, 90% din personalul DSP se ocupă de cazurile de COVID-19 și doar 10% de restul cazurilor.

„Procedura e simplă. Se înregistrează cazurile pozitive, se pun în baza de date, după care sunt repartizate pe colegii care se ocupă de anchetele epidemiologice și după aceea încep anchetele epidemiologice efective. Numai că este un număr alarmant de mare, ați văzut și acum. Deci toată direcția de sănătate publică este 90% ocupată cu COVID-19, iar 10% ca să fie funcționare și pentru restul”, a declarat dr. Mihai Moisescu, șeful Direcției de Sănătate Cluj, pentru Monitorul de Cluj.  

O hartă complexă a tuturor conexiunilor dintre persoanele infectate cu COVID-19 pentru a descoperi din ce motiv, exact, s-a infectat un pacient și cum a transmis celorlalți este prea dificil de făcut, chiar dacă acest lucru ar da răspunsul la întrebarea „De unde au pornit toate focarele de COVID-19?”.

Din păcate, o asemenea investigație, atât de amănunțită, este imposibilă în contextul actual, spune șeful DSP Cluj.

„Asta se poate face în momentul în care am anchetă epidemiologică, dar cu, hai să zicem, zeci de cazuri, dar nu cu 5000. Deci nu mai putem să facem acel detaliu de care spuneți și foarte frumos pentru noi. Momental, actualmente, trebuie să identificăm cât mai repede contacții direcți, să identificăm persoanele care se supun procedurilor de recoltare, și să implementăm imediat măsurile de carantinare sau izolare, în ideea de a reduce răspândirea infecției”, a mai menționat dr. Mihai Moisescu.

Un pacient poate avea 15 contacți direcți, iar fiecare contact în parte, încă 15

Numărul cazurilor de COVID-19 a accelerat într-un mod impresionant în ultima perioadă. Conexiunile dintre persoane sunt tot mai dificil de realizat, fiind că sistemul medical este depășit de situație, de cele mai multe ori.

Un bolnav de COVID-19 ar fi putut să intre în contact cu 15 oameni, iar unul dintre aceeia să intre în contact direct cu alte 15. Astfel, volumul numărului de cazuri raportate zilnic, de multe ori în creștere alarmantă, îi dărâmă pe cei de la DSP.

„Sunt foarte multe cazuri. Deci, gândiți-va puțin că am avut cazuri în care am găsit până la urmă vreo 15 contacți. Nu poți numai să vorbești cu o persoană, dumneavoastră de exemplu, care să spunem sunteți persoana principală. După trebuie să mai vorbesc cu ceilalți 15. Cu toți 15 trebuie să vorbești, și tot mai aflii. „Am mai mers pe acolo. M-am mai întâlnit cu ăla”. Toți trebuie luați și tratați în contactul direct și aplicarea măsurilor. Deci dacă avem la ora actuală peste 10.500 de decizii de izolarea și carantinare, din luna iulie, volumul este impresionant și chiar dacă încercăm să ținem pasul, ne dărâmă a doua zi dimineața când vedem rezultatele”, a mai adăugat șeful DSP Cluj.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Șeful DSP Cluj recunoaște că instituția este depășită de numărul mare de cazuri de COVID-19:„Avem doar 3 telefoane, aveți răbdare”

 

DSP Cluj nu face față cazurilor de COVID! O pacientă sună în disperare, dar nimeni nu răspunde

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter