Sănătate

Noi doze de Remdesivir vor fi împărțite statelor membre ale Uniunii Europene

Comisia Europeană va cumpăra 500.000 de doze de Remdesivir de la compania producătoare, Gilead, și le va împărți statelor membre ale UE.

Noi doze de Remdesivir vor fi împărțite statelor membre ale Uniunii Europene Noi doze de Remdesivir vor fi împărțite statelor membre ale Uniunii Europene

 

 


Comisia Europeană a semnat joi un contract-cadru cu compania farmaceutică Gilead, prin care achiziționează 500.000 de doze din antiviralul Remdesivir, pentru a le împărți statelor membre ale Uniunii Europene.

 


Au fost rezervate alte 500.000 de doze

Contractul-cadru, semnat între compania Gilead și Comisia Europeană, prevede și rezervarea unei cantități suplimentare de 500.000 de doze din acest tratament, pentru bolnavii cu Covid-19.

Contractul, negociat de Comisia Europeană și Gilead, a fost semnat de state membre ale Uniunii Europene, plus Marea Britanie și alte șase țări candidate la aderare.


În luna august, Comisia Europeană a cumpărat deja 33.380 de doze de Remdesivir, care au fost repartizate deja în toate statele membre.

Gilead este o companie farmaceutică, cu sediul în California, listată pe Brusa de la New York.


Statele europene rămân fără Remdesivir

Olanda discută cu Comisia Europeană pentru a primi noi doze, după ce marți a confirmat faptul că și-a epuizat stocul de Remdesivir.

Printre statele care si-au confirmat epuizarea stocurilor de Remdesivir se mai numără și Polonia și Germania, care a afirmat că nu dispune de suficiente doze pentru lunile ce vor urma. Spania s-a confruntat cu indisponibilitatea acestui medicament în august, dar, în momentul de față, susține că are suficiente doze pentru săptămânile ce vor urma.


Marea Britanie, care este inclusă în schema de achiziții UE, și-a raționalizat stocul, folosind acest medicament doar în cazul pacienților care aveau cea mai mare nevoie de el.

România are în depozite 4.000 de flacoane de Remdesivir

În cazul României, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat marți seară că în depozitele țării există 4.000 de flacoane de Remdesivir, dar nu trebuie văzut ca un „element salvator”:

„La începutul lunii iulie noi am folosit în terapie Remdesivir, 11.892 de flacoane. În acest moment în depozite avem 4.000 de flacoane. Acest tratament cu Remdesivir este un tratament care face parte din protocol, la diferite cazuri selectate pe anumite criterii, pe care medicul curent îl acceptă pentru pacientul respectiv. Este un tratament care se dă pentru cinci zile. Dar nu trebuie să-l vedem ca pe un element salvator. (...) Avem vreo cinci antivirale care se dau în acest moment”, a precizat acesta.

Remdesivirul este protejat de patentul de producție Gilead, iar prețul pe care această companie l-a stabilit pentru un tratament al unui pacient în țările dezvoltate este de 2.340 de dolari. Pe de altă parte, compania producătoare afirmă că a donat doze în scop experimental și pentru tratarea a sute de mii de pacienți în întreaga lume.

Societatea Gilead și-a extins capacitatea de producție, estimând că în luna octombrie va putea să acopere nevoia de Remdesivir la nivel global, chiar în eventualitatea unor viitoare valuri de Covid-19.

CITEȘTE ȘI:

Pacienți, tratați „în stradă” la Spitalul Județean Cluj! Prea aglomerat la UPU? FOTO

 

 

Criză de tratament COVID în spitale. Câte doze de Remdesivir mai sunt la Cluj?
 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter