Sănătate

CRIZĂ de Remdesivir. Mai multe state europene se confruntă cu stocuri INSUFICIENTE în timp ce cazurile de Covid-19 cresc. În ce situație se află România?

Mai multe state europene se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu antiviralul Remdesivir în plină pandemie de Covid-19. România se află printre ele?

Criză de Remdesivir. Mai multe state europene se confruntă cu stocuri insuficiente în timp ce cazurile de Covi-19 cresc. În ce situație se află România? Criză de Remdesivir. Mai multe state europene se confruntă cu stocuri insuficiente în timp ce cazurile de Covi-19 cresc. În ce situație se află România?

 

 


Mai multe state europene afirmă că sunt în criză de aprovizionare cu antiviralul Remdesivir, stocurile fiind pe sfârșite în timp ce numărul noilor cazuri de Covid-19 și cel al spitalizărilor cresc.

 


Executivul comunitar achiziționează acest medicament în mod centralizat și gestionează distribuirea lui către statele membre ale UE, iar în luna iulie a fost asigurată aprovizionarea cu doze suficiente pentru tratarea a 30.000 de pacienți Covid-19.

Statele europene rămân fără Remdesivir

Olanda discută cu Comisia Europeană pentru a primi noi doze, după ce marți a confirmat faptul că și-a epuizat stocul de Remdesivir.


Printre statele care si-au confirmat epuizarea stocurilor de Remdesivir se mai numără și Polonia și Germania, care a afirmat că nu dispune de suficiente doze pentru lunile ce vor urma. Spania s-a confruntat cu indisponibilitatea acestui medicament în august, dar, în momentul de față, susține că are suficiente doze pentru săptămânile ce vor urma.

Marea Britanie, care este inclusă în schema de achiziții UE, și-a raționalizat stocul, folosind acest medicament doar în cazul pacienților care aveau cea mai mare nevoie de el.


Mai mulți oficiali au declarat că noi livrări de Remdesivir sunt așteptate să sosească în curând.

România are în depozite 4.000 de flacoane de Remdesivir

În cazul României, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat marți seară că în depozitele țării există 4.000 de flacoane de Remdesivir, dar nu trebuie văzut ca un „element salvator”:


„La începutul lunii iulie noi am folosit în terapie Remdesivir, 11.892 de flacoane. În acest moment în depozite avem 4.000 de flacoane. Acest tratament cu Remdesivir este un tratament care face parte din protocol, la diferite cazuri selectate pe anumite criterii, pe care medicul curent îl acceptă pentru pacientul respectiv. Este un tratament care se dă pentru cinci zile. Dar nu trebuie să-l vedem ca pe un element salvator. (...) Avem vreo cinci antivirale care se dau în acest moment”, a precizat acesta.

Studiile au relevat că Remdesivirul reduce durata de spitalizare în cazurile severe de infectare cu noul coronavirus. Acest antiviral și steroidul Dexametazonă sunt singurele medicamente autorizate de UE pentru tratarea COVID-19. Ambele i-au fost administrate și președintelui american Donald Trump, împreună cu un medicament experimental pe bază de anticorpi.

Remdesivurl este protejat de patentul de producție Gilead, iar prețul pe care această companie l-a stabilit pentru un tratament al unui pacient în țările dezvoltate este de 2.340 de dolari. Pe de altă parte, compania producătoare afirmă că a donat doze în scop experimental și pentru tratarea a sute de mii de pacienți în întreaga lume.

Societatea Gilead și-a extins capacitatea de producție, estimând că în luna octombrie va putea să acopere nevoia de Remdesivir la nivel global, chiar în eventualitatea unor viitoare valuri de Covid-19.

CITEȘTE ȘI:

Câți elevi de la Cluj au COVID-19 și câți profesori? Cazurile sunt tot mai multe

 

 

Un nou record de decese provocate de COVID-19 în ultimele 24 de ore

 

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter