Sănătate

Clujencele pot beneficia de consult ginecologic gratuit

Campania naţională destinată sănătăţii femeii va debuta luna viitoare şi se va desfăşura în 16 oraşe din ţară printre care se numără şi Cluj-Napoca.

Societatea Română de Ultrasonografie în Obstetrică şi Ginecologie va desfăşura o campanie de informare, educaţie şi comunicare medicală privind sănătatea femeii. Campania se va derula de luna viitoare sub motto-ul “Protejează-ţi feminitatea!”.

În cadrul aceste campanii, femeile, pe lângă faptul că vor primi toate informaţiile medicale de care au nevoie, vor putea primi şi consult ginecologic de rutină şi diagnostic gratuit pentru depistarea şi tratarea infecţiilor vaginale.


Campania se desfăşoară în 23 de clinici medicale din 16 oraşe ale ţării, printre care se numără şi municipiul Cluj-Napoca. Celelalte oraşe participante la această campanie sunt: Bucureşti, Braşov, Constanţa, Craiova, Focşani, Iaşi, Suceava, Bacău, Satu Mare, Timişoara, Piteşti, Oradea, Ploieşti, Târgovişte şi Arad.

“Automedicaţia este o problemă de sănătate publică în România. Importanţa unui consult medical şi riscurile automedicaţiei nu sunt conştientizate de mare parte dintre paciente şi, de cele mai multe ori, sănătatea devine o prioritate doar atunci când este ameninţată. Consultaţia ginecologică de rutină, însoţită de cele mai multe ori de o ecografie transvaginală, este recomandată periodic, cel puţin de două ori pe an la persoanele tinere, active sexual şi o dată pe an pentru femeile aflate la menopauză”, a declarat preşedintele Societăţii Române de Ultrasonografie în Obstetrică şi Ginecologie prof. dr. Radu Vlădăreanu.


În Cluj, o clinică în campanie

În Cluj-Napoca doar o singură clinică este implicată în cadrul acestei campanii naţionale, fiind vorba despre Centrul Medical Transilvania, iar conform reprezentanţilor campaniei, consultaţiile gratuite se fac doar pe bază de programare telefonică.

Studii recente au arătat că infecţiile vaginale lăsate netratate sau automedicaţia duc la complicaţii. Infecţiile vaginale cresc vulnerabilitatea la infecţii şi, eventual, cervicita (termen care include toate inflamaţiile colului uterin), infertilitate dar şi disconfort zilnic, persistent, infecţii superficiale ale pielii, iar lista poate continua.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter