Sănătate

Premii de la Biogenis: kituri de recoltare celule stem şi ADN în valoare de 3.870 lei

Concursul lansat de Biogenis în vara acestui an continuă până la sfârşitul lunii noiembrie. Următoarea extragere la sorţi pentru un kit de recoltare celule stem şi ADN are loc în 25 octombrie.

Clujenii care doresc să câştige premiile puse la bătaie de Biogenis mai au la dispoziţie aproximativ o lună pentru înscriere. Tot ce trebuie să facă cei interesaţi este să intre pe site-ul www.biogenis.ro, să completeze datele solicitate şi automat vor intra în cursa pentru câştigarea unui kit de recoltare celule stem şi ADN, în valoare de 3.870 lei.

Următarea extragere la sorţi va avea loc în 25 octombrie, iar ultima, în 25 noiembrie. Kitul de recoltare START include: setul de recoltare, transportul probei de la spital la laboratorul Biogenis din România, analizele, prelucrarea şi criogenarea probei, iar AND-ul pentru copil include prelucrarea, purificarea şi stocarea timp de 18 ani a ADN-ului pentru copil.


Organizatorii subliniază că nu se vor lua în considerare înscrierile multiple, iar un participant poate câştiga o singură dată pe durata campaniei. Câştigătorii vor fi anunţaţi prin e-mail sau telefon, iar numele lor va fi afişat pe site-ul Biogenis.

Celulele stem salvează vieţi

Celulele stem sunt celule cu o extraordinară capacitate de a se transforma într-o mare diversitate de celule diferenţiate (celule nervoase, hepatice, etc.) putând astfel să reînnoiască şi să refacă ţesuturi afectate sau distruse. Când o celulă stem se divide, celulele rezultate pot fi tot celule stem sau pot fi un alt tip de celule, celule specializate (hepatice, nervoase, epiteliale, musculare, etc.).


Până în prezent, medicii specialişti în transplantologie, transfuziologie, hematologie şi pediatrie au folosit cu succes transplantarea de celule stem stocate de grupul din care face parte Biogenis. Primele cazuri de transplantare au fost un succes. Printre micuţii pacienţi a căror viaţă a fost salvată cu ajutorul celulelor stem stocate la Biogenis se numără o fetiţă de opt ani cu neuroblastom, o fetiţă de cinci ani cu leucemie limfoblastică şi un nou născut cu suferinţă fetală acută.

Celulele stem, folosite în tratarea a peste 70 de boli

Celulele stem recoltate din cordonul ombilical la naştere sunt utilizate în tratarea a peste 70 de tipuri de boli, boli congenitale (moştenite) ale sângelui, sistemului imun, metabolic, diverse tipuri de cancer (cancer de măduvă osoasă, neuroblastom, retinoblastom). Studiile de specialitate menţioneză că în viitorul apropiat celulele stem se vor putea folosi în cazuri de deteriorare a Sistemului Nervos Central (maladia Parkinson, Alzheimer, scleroză multiplă, leziuni pediatrice cerebrale), boli autoimune, diabet.


Primele transplanturi cu celule stem mezenchimale din Europa Centrală şi de Est

Pe baza acordului departamentului de cercetare şi dezvoltare, laboratoarele grupului FamiCord au pregătit celule stem mezenchimale din cordonul ombilical. Acestea au fost transplantate unui număr de patru pacienţi în clinicile de transplant din Varşovia şi Katowice (Polonia). Viaţa pacienţilor era ameninţată de boala grefa vs gazda (GvHD), o complicaţie frecventă după transplantul de măduvă osoasă.

Datorită acestui nou tratament folosind celule stem mezenchimale viaţa pacienţilor a fost prelungită sau chiar salvată.

abonare newsletter