Sănătate
Clujul inaugurează primul spital construit din PNRR
Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie, spital construit din PNRR, va fi dat în folosință la sfârșitul acestui an.

Ministrul Sănătății Alexandru Rogobete a anunțat când vor fi gata primele spitale din PNRR.
Alexandru Rogobete a spus că primele spitale realizate prin PNRR vor fi date în folosință la sfârșitul acestui an, fiind vorba de Spitalul de Boli Cerebrovasculare din Cluj (Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie – n.r.) și Spitalul Județean de Urgență din Bistrița-Năsăud.

Altele două vor fi inaugurate în primul trimestru din 2026, urmând ca restul de 10 proiecte aflate în construcție să fie finalizate în perioada august-octombrie a anului viitor.
Rogobete a afirmat, la Digi24, că întârzierile în construirea spitalelor prin PNRR au fost provocate deseori de opreliști birocratice, el dând exemplul unui spital a cărui proiect a fost blocat timp de 16 luni pentru că nu exista avizul de mediu pentru tăierea a trei nuci.
Ministrul a dat asigurări că nu se vor pierde bani din PNRR din cei alocați pentru construirea de noi spitale. Inclusiv constructorii au venit cu propuneri de accelerare a ritmului lucrărilor, cu creșterea numărului de muncitori și prelungirea programului de lucru.

Proceduri inovative pentru pacienții cu AVC
Demarat în anul 2019, proiectul Centrului de Neurochirurgie a trecut cu succes de etapa proiectării, obținerii tuturor avizelor, autorizațiilor, execuției și se află la doar câteva luni distanță de finalizare.
Potrivit constructorului, lucrările avansează într-un ritm susținut: în interior s-a conturat funcționalitatea spațiilor medicale, zonele ATI, sterilizarea și saloanele sunt aproape finalizate, iar echipa lucrează la finisaje și instalații. La exterior, se lucrează la împrejmuire și amenajările exterioare.
Centrul Regional de Boli Cerebrovasculare și Neurochirurgie Cluj a fost construit în incinta fostei Clinici de Medicina Muncii de pe strada Louis Pasteur și a prevăzut reabilitarea, reamenajarea și recompartimentarea clădirii existente și construirea unui corp nou de clădire. Valoarea totală a investiției a fost de peste 230 mil. lei (230,734,270.56 lei inclusiv TVA).

După finalizarea lucrărilor, această construcție va fi primul centru destinat tratamentului patologiei vasculare cerebrale din această regiune a țării și va beneficia șase săli de operație modulare, secții de Terapie Intensivă, o stație centrală de sterilizare, un laborator de imagistică, o sală de operații hibrid, un punct de laborator pentru urgențe, un punct farmaceutic, cabinete de consultații în regim ambulator, o sală de kinetoterapie, un amfiteatru/sală de curs și demonstrații practice cu o capacitate de 120 de locuri, o bibliotecă pentru documentare, un spațiu special amenajat pentru recepția pacienților și o sală de așteptare.
Facilitățile centrului
Secția de Neurochirurgie va cuprinde 79 de paturi și va permite creșterea semnificativă a numărului de cazuri care pot fi asistate, având circuite funcționale și cu o separare completă a zonelor sterile de cele cu acces. Secția va avea un compartiment de neurochirurgie pediatrică.
Secția de Terapie Intensivă va avea în compunere 26 de paturi (în boxe a câte 2 sau 3 paturi) și va cuprinde o unitate de terapie intensivă neuro-vasculară (stroke) și o zonă de terapie intensivă pediatrică. Va permite o mai bună monitorizare a pacienților, gruparea acestora pe patologii, complicații, vârstă, izolarea cazurilor cu patologie infecțioasă, având circuite funcționale.
Blocul operator va avea 7 săli de operații modulare care vor asigura o creștere a rulajului și condiții optime pentru intervenții neurochirurgicale specializate. Va avea sisteme de neuronavigație și neurofiziologie, aparate radiologice mobile C-arm, iar două săli vor avea suplimentar coloanele pentru intervenții endoscopice. Toate sălile de operații vor fi conectate cu sala de conferințe în vederea asigurării procesului de educație și formare a studenților și medicilor rezidenți în domeniul neurochirurgiei, neuroradiologiei intervenționale și neuroanesteziei.
Centrul de primire a urgențelor va cuprinde o zonă de examinare complexă a urgențelor (CT, RMN, Angiografie multiplanară), o sală hibrid multifuncțională, un salon de observare cu 4 paturi, camere de gardă, toate având circuite funcționale.
Sala hibrid multifuncțională va permite introducerea unor tehnici terapeutice noi: tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene, tratamentul endovascular în accidente cerebrale ischemice – tratamentul trombolitic iluminal, trombectomie endovascularăangioplastie, stenarea stenozelor arteriale cerebrale, tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene, al malformațiilor vasculare cerebro-spinale și embolizarea preoperatorie a tumorilor hipervasculare.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: