Sănătate

Pacienții cu „boli obișnuite” vor plăti impozitul de 10% pe concediile medicale. „Taxa pe boală”, eliminată doar pentru pacienții cu afecțiuni grave.

Impozitul pe concediile medicale a fost eliminat pentru pacienții cu boli grave. În schimb, potrivit ordonanței adoptate de Guvern, pacienții cu „boli obișnuite” vor fi taxați în continuare cu 10% pe concediile medicale.

„Taxa pe boală”, eliminată doar în cazul pacienților cu afecțiuni grave/Foto: pexels.com „Taxa pe boală”, eliminată doar în cazul pacienților cu afecțiuni grave/Foto: pexels.com

 

 


Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, prin ordonanţă de urgenţă, scutirea de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi.

Măsura de eliminare parțială a „taxei pe boală”, adoptată săptămâna trecută de Guvernul PSD-PNL, a fost criticată de pacienții cronici din cauza caracterului „incorect și discriminatoriu” al legii. 


„Taxa pe boală” eliminată doar în cazul unor afecțiuni grave

Pacienții cu „boli obișnuite” vor plăti în continuare cotizația de 10% la asigurările de sănătate din indemnizațiile concediilor medicale, în timp ce restul categoriilor de concedii medicale sunt scutite de la plata acestei „taxe pe boală”.

„Această ordonanţă a fost repusă în discuţie astăzi pentru că a fost amendată pentru a introduce şi o serie de scutiri de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi şi a fost nevoie de o revenire pentru a elimina orice interpretare laxă sau neclară a deciziilor pe care Executivul le intenţionează.


CITEȘTE ȘI: 
„Taxa pe boală”, eliminată doar pentru anumite categorii de pacienți. Cine este scutit de plata impozitului pe concediu medical.

Mai precis, principiul care a stat la baza acestui amendament este următorul: pentru bolile obişnuite, această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizaţia de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale, pentru alte afecţiuni ea va fi scutită”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, într-un briefing de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de marți. 

Ce înseamnă o „boală obișnuită”?

El a explicat şi criteriile în baza cărora se aplică scutirile de la plata taxei de sănătate la concediile medicale.


„Şi principiul este următorul: poate ştiţi, din propria experienţă sau oricum toţi medicii ştiu, pe spatele unei foi de concediu medical se găseşte o listă cu anumite cote, cu anumiţi indici. Ei bine, boală obişnuită înseamnă un indice 01 la concediul medical. Pentru aceste tipuri de concedii medicale, pentru afecţiunile care se încadrează la indicele 01 cotizaţia de sănătate pentru indemnizaţia de concediu medical se va plăti; pentru toate celelalte, însă, ea nu se va plăti. Şi aici intră categoriile despre care presa a comunicat cu îngrijorare şi anumite asociaţii de pacienţi. Sunt exceptate, aşadar, de la plata acestei cotizaţii toate bolile grave aduse în spaţiul public, bolile oncologice, TBC, HIV/SIDA, mari arşi, urgenţele medicale şi o întreagă categorie. Ele se găsesc pe spatele oricărei fişe de concediu medical”, a explicat Mihai Constantin.

Astfel, noţiunea de boală obişnuită reprezintă „codul de indemnizaţie 01 prevăzut în Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 1192/2020”, potrivit sursei citate. 


Afecțiuni pentru care nu se plătește „taxa pe boală”

Reprezentanții Guvernului au prezentat și afecţiunile în cazul cărora pacienţii sunt scutiţi de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale.

„Repet: medicul evaluează, tratează şi eliberează concediu medical şi medicul ştie foarte bine ce cod să pună pe concediul medical. 

CITEȘTE ȘI: 
Eliminarea parțială a „taxei pe boală”, criticată de pacienții cronici. „Boli cronice nu înseamnă doar cancer. La fel de invalidante sunt și alte boli”.

Dacă vă este util, am să vă citesc: boală infectocontagioasă din grupa A, boală infectocontagioasă pentru care se instituie măsura izolării, urgenţă medico-chirurgicală, carantină, sarcină şi lăuzie, îngrijire copil bolnav în vârstă de până la 12 ani sau copii cu handicap pentru afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani, îngrijire copil bolnav cu afecţiuni grave în vârstă de până la 18 ani, supravegherea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării, reducerea cu un sfert a duratei normale de lucru, trecerea temporară în altă muncă, tuberculoză, boală cardiovasculară, neoplazii, SIDA, risc maternal, unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, îngrijire pacient cu afecţiuni oncologice”, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Prevederile privitoare la scutirea de la plata taxei de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale au fost incluse în ordonanţa de urgenţă care conţine şi măsuri de sprijin pentru mamă – nou-născut aflate în situaţii defavorizate, aprobată marţi de Guvern.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Eliminarea parțială a „taxei pe boală”, criticată de pacienții cronici. „Boli cronice nu înseamnă doar cancer. La fel de invalidante sunt și alte boli”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter