Sănătate

Sindicaliștii din sănătate anunță de ce ies în stradă în iunie. Un chirurg e plătit cu 38 lei/oră pentru operațiile făcute pe timpul gărzilor

Federația „Solidaritatea Sanitară”, care a anunțat acțiuni de protest începând din luna iunie, a prezentat sâmbătă mai multe exemple legate de salarizarea medicilor și personalului medical.

Sala operație. Foto Facebook Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca Sala operație. Foto Facebook Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

 

Sindicaliștii susțin că un chirurg este plătit cu un tarif net de 38 lei/oră pe timpul unei intervenții chirurgicale desfășurate în gardă și compară venitul cu cel ce ar putea fi obținut în rețelele sanitare private în cadrul consultațiilor (cel puțin 380 lei/oră net) sau a intervențiilor chirurgicale (care pot depăși 1000 lei/oră).


Comunicatul de presă integral:

Un chirurg este plătit cu 38 lei/oră în timpul unei intervenții chirurgicale desfășurate în gardă! 

„Federația «Solidaritatea Sanitară» continuă prezentarea punctuală a motivelor acțiunilor de protest, menite să indice public problemele cu care se confruntă fiecare categorie profesională, cu plata pe care o primesc medicii pentru gărzile suplimentare normei de bază.


Considerați că a plăti un chirurg pe timpul unei intervenții chirurgicale desfășurate în gardă cu un tarif net de 38 lei/oră este normal?! Pentru a înțelege mai bine situația vă invităm să comparați acest venit cu ce ar putea obține în privat în cadrul consultațiilor desfășurate în acest interval (cel puțin 380 lei/oră net ) sau a intervențiilor chirurgicale (care pot depăși 1000 lei/oră). Acesta este doar unul dintre foarte multele exemple de inechități salariale ce afectează profesioniștii din sănătate. 

Situația dramatică a plății gărzilor

Plata gărzilor suplimentare normei de bază ale medicilor se calculează la ora actuală prin raportare la un salariu brut lunar de (exemplul pentru medicului primar gradația 5 – nivelul maxim posibil):


5605 lei/lună în cazul spitalelor neclinice
7020 lei/lună în cazul spitalelor clinice.

Adică, echivalentul unui salariu net de:
3222 lei/lună în spitalele neclinice;
4036 lei/lună în spitalele clinice.


În cazul medicului primar cu gradația 5 (nivelul maxim posibil) tariful orar net luat în considerare pentru o gardă este de:
22 lei/oră în spitalele neclinice
28 lei/oră iar în cele clinice.

Dacă medicul în discuție are nivelul maxim al sporului pentru gardă (ceea ce se întâmplă rar) atunci tariful orar net pe care-l primește medicul primar pentru garda desfășurată în timpul săptămânii este de:
38 de lei/oră în unitățile neclinice
48 de lei/oră în unitățile clinice.


Atunci când garda este desfășurată în zilele de weekend și în zilele libere legale tariful orar net este de:
44 de lei/oră în spitalele neclinice
55 lei/oră în spitalele clinice.

Pentru a înțelege ce înseamnă o gardă, amintim că în discuție este un efort depus de medic de-a lungul unui număr de ore care depășește cu mult durata zilnică normală a muncii, respectiv:

18 ore de lucru continuu este durata cea mai mică a unei gărzi, din care 8 ore noaptea
24 ore de lucru continuu este durata cea mai mare a unei gărzi (incluzând și 8 ore lucru de noapte).

Din cauza desfășurării gărzilor în continuarea programului de lucru de la norma de bază, în majoritatea cazurilor se ajunge la cumularea activității din cele două contracte, adică la 30 de ore de lucru continuu. Aceste precizări sunt foarte importante dacă avem în vedere că medicul este nevoit să lucreze de-a lungul unor perioade atât de lungi.

Situația generală a veniturilor medicilor

Imaginea publică a unor venituri foarte mari ale medicilor este în bună măsură exagerată, ea fiind determinată atât de luarea în considerare doar a locurilor de muncă cu condiții deosebit de periculoase, cât și de neînțelegerea impactului pe care-l are plata inadecvată a orelor de gardă asupra venitului total.

Vom ilustra situația tot cu exemplul medicului chirurg, luând în considerare cele două situații limită: nivelul maxim și cel minim, respectiv medicul primar chirurg cu gradația 5, la final de carieră, și medicul specialist chirurg, gradația 2, la începutul carierei (după rezidențiat).

Calculul cumulat al veniturilor nete obținute în urma celor două contracte este următorul:

Medic primar chirurg, gradația 5-a, cu toate sporurile la maxim:
69 lei/oră în neclinic
74 lei/oră în clinic.

Medic specialist chirurg, gradația a 2-a, cu toate sporurile la maxim:
52 lei/oră în neclinic
53 lei/oră în clinic.

Aceste venituri sunt obținute în cadrul următoarelor condiții de activitate a medicului chirurg:
Efectuează 5 gărzi/lună suplimentare normei de bază: patru în cursul săptămânii și una în weekend;
Lucrează în total (norma de bază + contractul de gărzi): 243 ore în lună din care:
48 ore lucru de noapte;
Cel puțin 90 de ore în intervenții chirurgicale;
24 ore lucrate în weekend;
în 5 zile din lună lucrează continuu minim 18 ore/zi, iar în una minim 24 ore/zi.
Are toate sporurile la maxim (ceea ce nu se întâmplă în mod frecvent; în majoritatea situațiilor sporurile sunt la nivel minim sau cel mult mediu): sporurile pentru condiții de muncă si sporurile de gardă.

Pentru o înțelegere corectă a situației vă invităm să comparați tariful orar al medicilor cu tarifele orare aplicabile diferitelor profesii sau meserii!”, arată sindicaliștii din sănătate.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Negocieri la Guvern. Sanitas: În funcţie de întâlnirea de marţi cu premierul şi miniştrii Muncii, Sănătăţii şi Finanţelor, vom organiza sau suspenda greva generală

Greva profesorilor, tranșată pe final de săptămână. Ciolacu: „Sunt dispus să discut în orice moment cu liderii de sindicat. Această grevă produce haos”

O mamă bolnavă are nevoie de ajutor! E internată de o lună la ATI în Cluj: „Singurul loc unde un chirurg s-a încumetat să o ajute”

abonare newsletter