Sănătate

În curând, COVID-19 nu va fi mai periculos decât gripa sezonieră. OMS: „Suntem într-o situaţie mult mai bună astăzi”

COVID-19 va fi în curând comparabil cu pericolul gripei sezoniere, a afirmat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care speră să diminueze anual nivelul său de alertă maximală.

COVID-19 va fi în curând comparabil cu pericolul gripei sezoniere, a afirmat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)/ Foto: pixabay.com COVID-19 va fi în curând comparabil cu pericolul gripei sezoniere, a afirmat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)/ Foto: pixabay.com

 

 


COVID-19 va fi în curând comparabil cu pericolul gripei sezoniere, a afirmat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care speră să diminueze anual nivelul său de alertă maximală.

 


„Cred că vom ajunge la un punct când vom putea considera COVID-19 în acelaşi fel în care considerăm gripa sezonieră, adică o ameninţate la adresa sănătăţii, un virus care va continua să ucidă, dar un virus care nu perturbă societatea sau sisteme spitaliceşti”, a declarat şeful programelor de urgenţă din cadrul OMS, Michael Ryan, cu prilejul unei conferinţe de presă.

Alături de acesta, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că este „foarte satisfăcut să constate că, pentru prima dată, numărul săptămânal al deceselor semnalate în decursul ultimelor patru săptămâni a fost mai mic decât cel înregistrat în momentul când am utilizat pentru prima dată cuvântul „pandemie”, în urmă cu trei ani”


„Suntem într-o situaţie mult mai bună astăzi”

„Suntem cu siguranţă într-o situaţie mult mai bună astăzi decât în orice alt moment al pandemiei'', a remarcat el.

S-a arătat de asemenea „încrezător” în ceea ce priveşte faptul că OMS ar putea diminua nivelul maximal „anul acesta”.


OMS a decretat această „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional'' pe 30 ianuarie 2020 - atunci când la nivel global se înregistrau mai puţin de 100 de cazuri şi niciun deces în afara Chinei -, dar doar după ce Tedros Adhanom Ghebreyesus a calificat situaţia drept pandemie, în martie 2020, omenirea a înţeles pe deplin gravitatea acestei ameninţări sanitare.

„Am declarat urgenţă sanitară mondială pentru a determina ţările să ia măsuri decisive, dar nu au făcut-o toate”, a amintit el vineri.


„Trei ani mai târziu, aproape şapte milioane de decese provocate de COVID-19 au fost semnalate, deşi se ştie că numărul deceselor asociate COVID-19 este mai ridicat”, a mai precizat el.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Președintele Comisiei Europene vrea ca UE să cumpere muniții în comun, cum a făcut și cu vaccinul pentru COVID-19

OMS ar putea anunța finalul urgenţei de sănătate publică asociată cu COVID-19. Numărul cazurilor rămâne în continuare mare

Ultimele Stiri
abonare newsletter