Sănătate

Se legalizează sau nu folosirea canabisului în medicină? Întâlnire crucială a decidenților politici

Proiectul pentru legalizarea tratamentului cu canabis medicinal va fi discutată, luni, în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor.

Sursă foto Pixabay Sursă foto Pixabay

 

Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor va dezbate, luni, utilizarea canabisului în scop medicinal, urmând a fi ascultaţi specialişti din mai multe domenii.


Actul normativ, cunoscut sub numele de „Legea Victoria, a fost iniţiat de Alexandra Cârstea, a cărei mamă – Victora – a murit în urmă cu mai mulţi ani din cauza cancerului. De atunci, Alexandra s-a luptat pentru aprobarea legii, dar s-a lovit de repetate amânări.

Alexandra Cârstea, preşedintele Asociaţiei Victoria, a explicat că, luni, în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor vor fi invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, DIICOT, dar şi ai altor instituţii şi se va discuta introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege pentru legalizarea tratamentului cu canabis medicinal în România.


Victoria este numele mamei sale, răpusă de cancer în urmă cu mai mulţi ani, pacientă care, din cauza complicaţiilor, nu mai putea utiliza medicaţia clasică şi care ar fi avut nevoie de acest tip de tratament cu canabis medicinal. Alexandra spune că politicienii români au amânat, timp de patru ani, aprobarea acestei legi care există deja în aproximativ 50 de alte ţări, printre care şi Germania, Marea Britanie, Grecia.

Renumitul neurolog Michael Barnes din Marea Britanie, care a şi realizat un raport medical cu dovezile utilizării medicale ale canabisului, raport ce a stat la baza adoptării legii în Marea Britanie, cunoscut ca The Barnes Report, a explicat că mii de pacienţi primesc canabis medicinal pentru durere sau alte afecţiuni precum epilepsia, scleroza multipla sau boala Crohn, în anumite stadii de boală şi la indicaţia precisă a medicului, scrie g4media.ro.


„În primul rând este foarte important de reţinut, canabisul folosit în scop medical nu se va fuma, de aici şi confuzia masivă cu utilizarea recreaţională. Aceasta nu are nicio legătură cu utilizarea medicală. Se va administra medical, sub formă de tincturi, uleiuri, capsule, creme, sau inhalat. Aceste prescripţii vor fi făcute de către medici care se vor specializa în acest domeniu, iar ulterior produsele se vor lua de la farmacie. Despre adicţie, medicii ne-au explicat că sunt foarte multe alte produse pe care noi le consumăm zilnic, cafeaua, tutunul, alcoolul, sunt substanţe cu care noi ne confruntăm zi de zi şi care sunt mult mai adictive decât ar putea să fie canabisul, iar în scop medical cu atât mai puţin este adictiv”, a explicat Alexandra Cârstea.

CITEȘTE ȘI:

Prăjituri cu canabis într-un restaurant din România. Zeci de oameni au ajuns la spital

Se legalizează sau nu canabisul medicinal? „Avem un 1,5 milioane de fumători de canabis în România. Știți câte voturi înseamnă asta?”

Tânăr din Cluj prins cu șase kilograme de canabis. VIDEO

abonare newsletter