Sănătate

A început sezonul virozelor. Cât de periculoase pot fi acestea pentru copii și cum le putem preveni

N-are nimic, e o simplă răceală!”, spunem de multe ori când celui mic începe să-i curgă nasul. Însă acum, că a debutat sezonul „simplelor răceli”, nu este cazul să neglijăm aceste infecții respiratorii.

Problematica infectărilor cu virusul sincițial respirator a făcut obiectul unei conferințe de presă care a avut loc miercuri la Cluj-Napoca, cu participarea prof. dr. Gabriela Zaharie, prof. dr. Sorin Man și dr. Aida Puia Problematica infectărilor cu virusul sincițial respirator a făcut obiectul unei conferințe de presă care a avut loc miercuri la Cluj-Napoca, cu participarea prof. dr. Gabriela Zaharie, prof. dr. Sorin Man și dr. Aida Puia

 

„Infecțiile respiratorii virale cu virusul sincițial respirator (VSR), care evoluează în mod obișnuit ca o răceală banală, la copiii fragili, vulnerabili – cum sunt cei născuți prematuri și cu o serie de afecțiuni cronice – pot determina forme severe de boală, cu spitalizare, uneori în secții de terapie intensivă. Deseori, aceste cazuri necesită oxigenoterapie și, din păcate, nu de puține ori, se pot solda cu un deznodământ tragic”, spune prof. dr. Sorin Man, medic primar de pediatrie la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca.


Aceste infecții respiratorii trebuie ținute sub observație, ele fiind generate de VSR, care se transmite cu ușurință, prin strănut și tuse, prin contactul direct între persoane precum și prin contactul cu suprafețele pe care s-a depus virusul. El îi afectează în special pe copiii născuți prematur. Explicația acestui pericol crescut stă în faptul că transferul de anticorpi de la mamă la făt se face în ultimele luni de sarcină, iar copiii născuți prematur (înainte de 35 de săptămâni) sunt văduviți tocmai de acești anticorpi, perioada de transfer fiind uneori drastic scurtată.

De altfel, principalul factor de risc la virusul sincițial respirator este tocmai prematuritatea copiilor. La copiii născuți prematur sau cu anumite probleme pulmonare sau cardiace, VSR poate determina infecții grave, care necesită spitalizare.


VSR este un virus frecvent al tractului respirator inferior, infecțiile determinate de acesta fiind principala cauză de spitalizare la copiii sub un an. Epidemiile de VSR pot să apară oricând pe parcursul anului, dar, de obicei, acestea au loc în lunile cele mai reci, în perioada de iarnă. Pentru acest virus nu există un vaccin specific, dar sunt disponibile medicamente care îi pot ajuta pe copiii predispuși la infecții grave.

„Dacă o mamă cu copil mic este, cum știm cu toții, o mamă cu job full time, o mamă cu copil vulnerabil, fragil, cu multiple probleme de sănătate are multe griji în plus! Tocmai de aceea, mesajul nostru către ele și familiile lor este acela de a fi în permanentă legătură cu neonatologul sau cu medicul specialist care-i cunoaște copilul”, spune prof. dr. Gabriela Zaharie, medic primar neonatolog la Spitalul Clinic de Urgență Cluj-Napoca.


Trebuie spus că riscul de infectare al copilului cu VSR poate fi redus prin câteva metode simple de prevenție, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor și îndrumarea celor din jur să facă la fel, evitarea zonelor aglomerate și a interacțiunii cu alți copii mici, în special cu cei care prezintă semne de răceală sau febră.

„Există virusuri pentru care nu avem un vaccin specific, cum este virusul sincițial respirator (VSR), și sunt grupe de copii fragili, vulnerabili, cu un sistem imunitar imatur, incapabil să producă anticorpi. Aceștia au nevoie ca anticorpii necesari să fie administrați din afară”, afirmă șeful de lucrări dr. Aida Puia, medic primar de medicină de familie.


Informații suplimentare privind problematica infecțiilor respiratorii cu VSR pot fi obținute accesând platforma desprevsr.ro.

CITEȘTE ȘI:

Se apropie sezonul virozelor! 6 remedii pentru răceală și gripă pe care le poți face acasă

80 de cazuri de infecții respiratorii în 24 de ore la Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter