Sănătate

Variola maimuţei nu se transmite doar pe cale sexuală. Un bărbat s-a îmbolnăvit după o petrecere în aer liber

Majoritatea cazurilor de variola a maimuțelor s-au transmis prin activitate sexuală, însă cercetările publicate miercuri de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA oferă o nouă perspectivă asupra altor moduri în care virusul se răspândește.

Majoritatea cazurilor de variola a maimuțelor s-au transmis prin activitate sexuală, însă cercetările publicate miercuri de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA oferă o nouă perspectivă asupra altor moduri în care virusul se răspândește/ Foto: depositphotos.com Majoritatea cazurilor de variola a maimuțelor s-au transmis prin activitate sexuală, însă cercetările publicate miercuri de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA oferă o nouă perspectivă asupra altor moduri în care virusul se răspândește/ Foto: depositphotos.com

 

 


Un bărbat a observat prima leziune și, ulterior, a dezvoltat o erupție cutanată la aproximativ două săptămâni după ce a participat la un eveniment mare și aglomerat în aer liber, la care a avut contact strâns cu ceilalți, potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Medicină Stanford, citați de CNN.

 


Potrivit sursei citate, bărbatul a fost testat pozitiv pentru variola maimuței după ce a solicitat îngrijiri la un departament de urgență aproximativ o săptămână mai târziu după ce a participat la o petrecere cu mulți oameni, în aer liber.

„Factorul de risc principal al pacientului a fost contactul apropiat, nonsexual, cu numeroase persoane necunoscute la un eveniment aglomerat în aer liber”, au scris cercetătorii, iar cazul „subliniază potențialul de răspândire la astfel de adunări, care ar putea avea implicații pentru controlul epidemiei”.


Conform ghidului CDC, „variola maimuțelor se poate răspândi la oricine” prin contact apropiat, care este adesea piele pe piele, precum și prin contact intim care include sex, îmbrățișare, masaj și sărut.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 20 de ani care s-a întors recent în SUA după o călătorie în Marea Britanie, nu a raportat niciun contact sexual și nu avea urme de leziuni genitale. Probele atât de salivă, cât și de tampoane nazale au fost testate pozitiv pentru virus, chiar dacă pacientul nu a raportat niciun semn asociat de boală, cum ar fi febră, frisoane sau tuse.


O analiză anterioară a cazurilor de variola a maimuței de către CDC a constatat că semnele de avertizare timpurii ale bolii sunt mai puțin frecvente în focarul actual, comparativ cu variola „tipică”. În aproximativ 2 din 5 cazuri, boala a început cu erupția cutanată, dar nu au raportat simptome prodromale, cum ar fi frisoane, dureri de cap sau stare de rău.

 


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

OMS a declarat variola maimuței urgență sanitară globală. Aproximativ 16.000 de cazuri au fost depistate

India confirmă primul deces din cauza de variola maimuței. Peste 18.000 de cazuri la nivel global

Variola maimuţei: Ce ar trebui să ştim despre virusul care îngrijorează autorităţile sanitare

abonare newsletter