Externe

India confirmă primul deces din cauza de variola maimuței. Peste 18.000 de cazuri la nivel global

India a confirmat luni primul său deces provocat de variola maimuţei, cel al unui tânăr bărbat din statul Kerala din sudul ţării, care este considerat cea de-a patra victimă cunoscută în cadrul actualului val al epidemiei cauzate de această boală.

India a confirmat luni primul său deces provocat de variola maimuţei/ Foto: depositphotos.com India a confirmat luni primul său deces provocat de variola maimuţei/ Foto: depositphotos.com

 

Săptămâna trecută, Spania a raportat două decese asociate variolei maimuţei, iar Brazilia a anunţat prima sa victimă. Decesul raportat în India este totodată primul înregistrat în Asia. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat această epidemie drept o urgenţă sanitară globală, pe 23 iulie.


 

Bărbatul indian, în vârstă de 22 de ani, a murit sâmbăta trecută, a declarat ministrul finanţelor din statul Kerala în faţa reporterilor, adăugând că guvernul local a plasat în izolare 21 de persoane care au intrat în contact cu victima.


„Victima a ajuns în Kerala pe 21 iulie, dar a mers la spital abia pe 26 iulie, când prezenta deja o stare de oboseală şi febră”, a dezvăluit ministrul K. Rajan, adăugând că nu există motive de panică, întrucât niciunul dintre contacţii principali nu prezintă simptome.

Ministrul Sănătăţii din Kerala, Veena George, a declarat duminică în faţa jurnaliştilor că familia victimei le-a dezvăluit autorităţilor în ziua precedentă că tânărul fusese testat pozitiv în Emiratele Arabe Unite înainte de a se reveni în India.


Ministerul Federal al Sănătăţii din India nu a făcut declaraţii despre acest deces, însă a precizat că Guvernul de la New Delhi a înfiinţat un grup de lucru format din reprezentanţi cu rang înalt din sectorul medical pentru a monitoriza cazurile de variola maimuţei din ţară. Presa indiană a raportat până acum cel puţin cinci cazuri.

OMS a anunţat la sfârşitul lunii iulie că 78 de ţări au raportat în total peste 18.000 de cazuri de variola maimuţei, majoritatea fiind depistate în Europa.


Specialiştii de la OMS au precizat că virusul variolei maimuţei cauzează o boală ce prezintă mai puţine simptome severe în comparaţie cu variola umană şi că acest virus este întâlnit în principal în centrul şi în vestul Africii. Boala se transmite de la animale la oameni.

Transmiterea de la om la om are loc prin contact direct cu fluide corporale, cu leziuni ale pielii sau cu suprafeţe ale mucoaselor interne, precum cele de la nivelul nasului şi al gâtului, prin microsecreţii respiratorii şi prin obiecte contaminate. 


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

OMS a declarat variola maimuței urgență sanitară globală. Aproximativ 16.000 de cazuri au fost depistate

A fost depistat al doilea caz de variola maimuței în Cluj. Numărul total al infectărilor a ajuns la 20

STUDIU. Cele mai multe cazuri de variola maimuței au fost transmise prin contact sexual

Ultimele Stiri
abonare newsletter