Sănătate

Pericol la spitalele Covid din Cluj? „Incendiile nu pot fi detectate la timp din cauza unor instalații vechi”

Consiliul Județean Cluj recunoaște că la unele spitale din subordine există risc major de incendii din cauza instalațiilor vechi. Informația a ieșit la iveală după transformarea unităților sanitare în spitale pentru tratarea pacienților cu Covid prin depășirea concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă.

 

Un astfel de exemplu este Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca, unde, în prezent, aici au loc lucrări de modernizare a infrastructurii de ventilare și tratare a aerului.


În acest sens, Consiliul Județean caută să achiziționeze „Servicii de supervizare prin diriginți de șantier a lucrărilor din cadrul contractului de lucrări având ca obiect «modernizarea infrastructurii de fluide medicale, electrice, de ventilare și tratarea a aerului la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello»”. Suprafața terenului pe care este amplasat obiectivul de investiție este de 10.605 mp, este format din 6 corpuri alăturate.

Valoarea estimată a contractului este de 50.000 de lei fără TVA, iar durata contractului este de 2 luni pentru servicii de supervizare a proiectării și 12 luni pentru servicii de supervizare a perioadei de execuție a lucrării (cu posibilitatea prelugirii duratei de prestare a serviciilor de supervizare proportional cu perioada de execuție a lucrărilor).


„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă consolidarea capacității județului Cluj în gestionarea crizei sanitare Covid prin promovarea unor investiții necesare care să crească capacitatea de reacție la criza de sănătate”, transmite forul județean.

Nivel de civilizație de secol 21

Începând cu 5 august 2020, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie a devenit unitate medicală pentru tratarea pacienților de Covid. În contextual epidemiologic actual, spitalul s-a reorganizat ca unitate dedicate tratamentului pacienților de Covid, această reorganizare presupunând modificarea infrastructurii, stabilirea de noi circuite funcționale, dotarea unității cu aparatură medicală necesară, asigurarea medicamentelor, dezinfectanților și echipamentelor de protecție.


„Având în vedere că spitalul a fost dat în folosință în 1897, infrastructura de detectare, semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă sunt caracterizate de un grad ridicat de uzură și suprasolicitare raportat la numărul de pacienți. Astfel, există oricând riscul de izbucnire a unor incendii ce pot avea consecințe grave, incendii ce nu vor putea fi detectate în timp util din cauză unor instalații de incendiu învechite. Serviciile medicale într-o țară membră UE nu se pot desfășura fără o infrastructură adecvată prin care serviciile prestate de autorități să se poată ridica la nivelul de civilizație a secolului 21”, se arată în caietul de sarcini.

Lucrări ce vor fi realizate:

  • Elaborarea documentației de proiectare, documentații tehnice necesare în vederea obținerii avizelor/acordurilor/autorizațiilor
  • Execuția lucrărilor de modernizare a infrastructurii de fluide medicale (spațiile pentru fluide medicale se vor amplasa în subsolul clădirii), electrice (montaj tuburi și cabluri, instalație de paratrăznet, soluția de alimentare cu energie electrică, instalație de iluminat etc), de ventilare și tratare a aerului (se va prevedea o instalație nouă de ventilare alcătuită din tubulaturi din tablă zincată; se vor prevedea două centrale de tratare a aerului)
  • Asistență tehnică din partea proiectantului în perioada de execuție
  • Recepția la terminarea lucrărilor, perioada de garanție și recepția finală

Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, subordonat Consiliului Judeţean Cluj, a accesat, la începutul acestui an, un proiect european de peste 11 mil. lei (2,3 mil. euro) pentru extinderea, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii instalaţiilor electrice, de fluide medicale şi de ventilare şi tratare a aerului.


Proiectul a fost depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, „Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei cauzate de COVID-19”.

„Este o nouă veste bună atât pentru personalul medical, cât şi pentru pacienţii unităţii sanitare. Odată cu implementarea acestui proiect vom reuşi să creştem siguranţa şi calitatea infrastructurii medicale şi să contribuim la asigurarea climatului optim de realizare a actului medical”, declara la acea dată Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.


Potrivit unui comunicat de presă din martie 2022 al Consiliului Județean, „operațiunile prevăzute constau în realizarea unei noi infrastructuri electrice pentru corpurile C1 și C2 ale spitalului, a unei noi infrastructuri de ventilare și tratare a aerului pentru etajul 1 al pavilionului II al corpului C2, precum și a unei noi infrastructuri de fluide medicale, la subsolul, parterul și etajul corpului C2.

„Reamintim, în acest context, faptul că anterior a fost semnat și contractul de finanțare a proiectului european, în valoare de 6 milioane de euro, ce vizează creșterea siguranței persoanelor internate în Spitalul de Recuperare și în cel de Boli Infecțioase, instituții sanitare subordonate forului administrativ județean”, mai spunea Tișe.

CITEȘTE ȘI:

Angajații unui spital COVID NU poartă mască pe holuri, nici aproape de bolnavi. Concluziile șocante ale unui raport

Mărturii cutremurătoare dintr-un spital COVID: „Trei sferturi dintre pacienții care NU sunt la ATI fac forme GRAVE”

INCENDIU într-un spital COVID-19. Au MURIT cel puțin 23 de persoane

Ultimele Stiri
abonare newsletter