Sănătate

Tentațiile culinare din vacanță. Cum scăpăm de kilogramele în plus după concediu?

În perioada concediului suntem mai predispuși să luăm kilograme în plus, iar vacanțele „all inclusive” reprezintă o provocare culinară.

În perioada concediului suntem mai predispuși să luăm kilograme în plus, iar vacanțele „all inclusive” reprezintă o provocare culinară/ Foto: pixabay.com În perioada concediului suntem mai predispuși să luăm kilograme în plus, iar vacanțele „all inclusive” reprezintă o provocare culinară/ Foto: pixabay.com

 

Într-un interviu acordat Ziarul de Iaşi, nutriţionistul-dietetician Adina Rusu a explicat de ce în perioada vacanţelor suntem mai predispuşi să luăm în greutate, cum ar trebui să arate programul meselor în astfel de zile, dar şi de ce regimurile de tip „all inclusive” reprezintă adevărate provocări culinare.


 

Potrivit nutriționistului, în perioada concediului nu trebuie să ne abatem de la cele trei mese, iar cina să nu fie la ore foarte târzii pentru a nu îngreuna digestia.


„Pe fondul relaxării şi al atmosferei plăcute, în vacanţe, avem tendinţa de a mânca mai mult. Este indicat ca, odată cu apariţia senzaţiei de saţietate, să ne oprim din mâncat şi, mai ales dacă masa a fost foarte abundentă, să evităm să încheiem cu dulciuri sau cu fructe.

De asemenea, este recomandat să nu mâncăm foarte repede. A mânca înseamnă şi a savura alimentele consumate. Mestecând bine alimentele, mâncând încet, ajutăm digestia şi instalarea mai rapidă a saţietăţii, în timp ce mâncatul în viteză cauzează frecvent fenomene digestive precum balonarea şi aerofagia”, a declarat nutriționistul pentru sursa citată.


Potrivit nutriționistului, în cazul celor care turiștii optează pentru o vacanţă „all inclusive” există tendinţa de a mânca mai mult atunci când avem la dispoziţie foarte multe tipuri de alimente.

Ideal ar fi să alegem la fiecare masă câte un singur fel de mâncare, astfel încât să putem controla porţiile.


Dacă alegem să gustăm din mai multe variante de meniu, trebuie să avem grijă ca porţia totală de mâncare consumată la o masă să nu fie foarte mare.

Cum scăpăm de kilogramele în plus?

De asemenea, pentru a scăpa de kilogramele în plus din urma concediului, nutriționistul nu recomandă începerea unui regim strict, fiind suficientă o alimentație echilibrată.


„În mod normal, creşterea în greutate care apare după concediu poate să fie dată atât de mărirea rezervelor de grăsime din organism, cât şi de o retenţie de apă cauzată de nerespectarea unui program corect al meselor şi de conţinutul crescut de sare şi de zahăr din meniurile alese. Astfel că, după vacanţă, simpla revenire la o alimentaţie echilibrată poate să fie suficientă pentru a ajunge la greutatea dinaintea concediului.

Mai mult, nici nu este recomandat ca, după mesele copioase din perioada vacanţei, să trecem pe un regim alimentar excesiv de restrictiv, care poate fi foarte periculos pentru sănătate. Mesele copioase urmate de restricţii drastice ale aportului caloric reprezintă un stres pentru aparatul digestiv, putându-se manifesta prin arsuri gastrice şi tulburări digestive, fiind, în plus, şi contraproductive pentru siluetă”, a adăugat nutriționistul.

 

CITEȘTE ȘI:

Cum ne putem crește imunitatea în sezonul rece. Sfaturile unui nutriționist clujean

Un medic clujean demontează mitul dietelor personalizate. Cum putem slăbi științific, ca la carte și ce este sportul nutrițional

Ultimele Stiri
abonare newsletter