Sănătate

Cum ne putem crește imunitatea în sezonul rece. Sfaturile unui nutriționist clujean

Cum îți poți crește imunitatea în sezonul rece. Un nutriționist clujean a explicat cât de importante sunt fructele, somnul și activitatea fizică în această perioadă.

 

 


Cum îți poți crește imunitatea în sezonul rece. Un nutritionist clujean a explicat cât de importante sunt fructele,  somnul și activitatea fizică în această perioadă.

 


În sezonul rece, organismul uman necesită o protecție suplimentară din cauza diferențelor de temperatură, umiditate și pentru a lupta cu circulația unor germeni.

Imunitatea are un rol esențial în această perioadă, iar persoanele care riscă să își piardă rezistența rapid sunt în principal cele care consumă alcool, tutun sau suferă de obezitate.


Simptomele care sugerează un sistem scăzut al imunității sunt stările de slăbiciune sau oboseală accentuată. Organismul este mai sensibil și mai predispus la un sistem imunitar slăbit în perioada tranziției din anotimpul de iarnă spre cel primăvară. Corpul uman necesită o rezistență crescută pentru a ne protejeza de posibili microbi, bacterii sau chiar și infecții. 

Cum îți protejezi sistemul imunitar iarna? Sfaturile unui nutritionist clujean

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează sistemul imunitar, Monitorul de Cluj a discutat  cu medicul nutriționist Diana Crișan, care profesează în Cluj-Napoca.


Care sunt principalele lucruri pe care le putem face pentru a ne crește imunitatea în sezonul rece?

În primul rând, aș vrea să atrag atenția asupra faptului că imunitatea este un aspect de care trebuie să avem grijă pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul rece. De asemenea, pregătirea sistemului imunitar pentru această perioadă trebuie să fie începută din timp, deoarece imunitatea noastră nu poate fi crescută de pe o zi pe alta. Câteva aspecte importante de care depinde sistemul nostru imunitar sunt:


- Somnul suficient și de calitate în cele mai multe nopți ale săptămânii

- Consumul de fructe și legume proaspete

- Consumul de probiotice

- Activitatea fizică

- Suplimentarea cu Vitamina D.

Ce alimente sunt recomandate pentru a fi consumate în această perioadă?

Alimentele cheie care nu trebuie să lipsească din farfuria noastră, indiferent de context, dar mai ales atunci când discutăm despre imunitate sunt fructele și legumele proaspete.

Un aspect important pe care aș vrea să îl luați în considerare, dincolo de cantitate(în medie este recomandat să consumăm 5 porții de fructe și legume) este calitatea, varietatea și diversitatea legumelor și fructelor consumate. Cele mai bogate în nutrienții care au capacitatea de a crește sistemul imunitar sunt fructele și legumele intens colorate: fructele de pădure(affine, mure, zmeură, coacăze), cireșele, merele roșii, sfecla roșie, cartofii dulci, dovleacul, rodiile, spanacul, roșiile etc.

Cum se poate păstra o dietă echilibrată în pandemie, în condițiile în care majoritatea persoanelor lucrează de acasă, iar acest fapt duce la sedentarism?

Este de înțeles că pandemia a creat multe dificultăți în ceea ce privește menținerea unui echilibru între muncă, alimentație și activitatea fizică. Consider că trebuie să ne înarmăm cu răbdare pentru a naviga această perioadă neobișnuită, să ne stabilim obiective realiste care se pot plia cu adevărat pe contextul nostru personal, fără să punem presiune în plus pe noi, oricât de sănătoase ar fi obiectivele.

Imunitatea joacă un rol importat în contactarea virusului

Credeți că o imunitate crescută ajută în context cu infectarea COVID-19?

Întrucât nu sunt epidemiolog, îmi vine greu să răspund la această întrebare, pentru că sunt multe aspecte încă necunoscute legate de acest nou virus. Totuși, dacă este să ne raportăm la alte infecții virale, imunitatea joacă un rol important atât în contactarea virusului, cât și în gravitatea simptomiologiei asociate.

Articol scris de Giorgiana Amarie

Ultimele Stiri
abonare newsletter