Politică

Daniel Buda: „Creșterea prețurilor stimulează dorința de a face investiții în energie regenerabilă”

Europarlamentarul Daniel Buda, președintele PNL Cluj, a vorbit duminică, într-o conferință de presă la Cluj, despre măsurile introduse recent de guvern pentru compensarea facturilor la energiei și gaze pentru consumatorii casnici, adoptate la începutul săptămânii, prin ordonanță de urgență.

 

 


Liderul liberal a afirmat că măsurile luate de guvern vor ajuta circa 13 milioane de români să treacă cu bine prin sezonul rece, fără a fi puși pe drumuri, întrucât compensațiile se vor regăsi direct pe factura beneficiarilor.

 


„Guvernul condus de Florin Cîțu, chiar dacă este un guvern interimar, a venit cu o serie de măsuri care sunt menite să contracareze creșterile de prețuri la energia electrică și la gaze naturale. Aceste creșteri de prețuri are loc la nivel mondial, este o creștere pe care am dezbătut-o și în Parlamentul European săptămâna trecută. Guvernul condus de Florin Cîțu a venit cu câteva măsuri care vor permite românilor, în perioada de iarnă, să treacă cu bine din acest punct de vedere, al creșterii prețurilor. Aș dori să vă informez că această compensare a prețului la energie va avea loc pe o perioadă cuprinsă între 1 noiembrie 2021 și 31 martie 2022. Aceste reduceri de prețuri vor apărea direct pe factură, astfel încât beneficiarii să nu aibă de făcut nici un fel de demers birocratic pentru a avea aceste reduceri. Impactul acestor reduceri va fi asupra a 5,2 milioane de gospodării, ceea ce înseamnă circa 13 milioane de români”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

Cine beneficiază de compensațiile la energia electrică?

Potrivit ordonanței de urgență adoptată de guvern luni, 4 octombrie, clienții casnici beneficiari ai schemei de compensare aferente consumului de energie electrică sunt persoanele fizice al căror consum de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 se situează între 150 kwh-1.000 kwh, inclusiv.


Prețul de referință la care se va acorda această subvenție este de 0,68 de lei pe kwh, astfel încât beneficiarii să nu resimtă eventuale creșterii viitoare ale prețurilor.

Compensații și la prețul gazelor naturale

Clienții casnici beneficiari ai schemei de compensare aferente consumului de gaze naturale sunt persoanele fizice al căror consum de gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 se situează între 80 mc şi 1.000 mc, inclusiv, arată actul normativ.


„Avem o reducere de 25% din factură pentru toți consumatorii care se încadrează în această plajă de consum, indiferentă de creșterile care vor mai fi”, a punctat Daniel Buda.

Compensarea facturilor aferente consumului de gaze naturale se realizează prin aplicarea unei cote procentuale de 25% la un preţ de referinţă de 125 lei/MWh. Compensarea se aplică facturilor de gaze naturale emise în perioada 1 decembrie 2021 – 30 aprilie 2022, pentru consumul facturat aferent perioadei 1 noiembrie2021 - 31 martie 2022, indiferent de tipul de factură - estimat sau regularizare.


Impactul financiar total asupra bugetului de stat este de 1,3 miliarde de lei, cea mai mare parte a sumei fiind pentru compensarea facturilor de gaze naturale.

Investiții în sectorul energetic

Daniel Buda a vorbit și despre necesitatea investițiilor în sectorul energiei verzi, regenerabile la nivelul României și al Uniunii Europene, proces pe care creșterile din domeniul energetic pare să îl fi accelerat.

„Este foarte important de reținut faptul că și aceste creșteri ne ajută într-o formă sau alta să luăm niște decizii importante, ca națiune la nivel european, pentru că în acest context venim cu ceea ce înseamnă nevoia de a face investiții serioase în acest domeniu al energiei și aș vrea să vă informez că a fost aprobat Planul Național Integrat de investiții  în domeniul energiei pentru perioada 2021-2030 care va permite investiții serioase în energia regenerabilă și care va fi capabilă să asigure nevoile populației, și aici ne referim la ceea ce înseamnă creșterea capacității pe centrale eoliene și pe parcurile fotovoltaice. Toate aceste creșteri la nivel european stimulează dorința aceasta de a crește investițiile în zona energiei regenerabile și inevitabil de a combate schimbările climatice, care astăzi apasă foarte mult asupra tuturor la nivel mondial”, a mai spus europarlamentarul.

Prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030, România își propune, printre altele, să aducă o contribuție echitabilă la realizarea țintei de decarbonare a Uniunii Europene și va urma cele mai bune practici de protecție a mediului. Obiectivul general al României de reducere a emisiilor se ridică la aproximativ 44% până în 2030 față de anul 2005.

CITEȘTE ȘI

PNL Cluj și-a ales noul Birou Politic Județean. Daniel Buda, reales în funcția de președinte

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter