Politică

Vasile Dîncu: „PSD va propune modificarea legii vânătorii”

Senatorul de Cluj Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, a declarat că PSD va modifica în Parlament legea vânătorii, în urma uciderii ursului Arthur.

 

 


Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a declarat pentru Europa Liberă că se observă cum în Europa se revigorează naționalisme de toate felurile sau forme de suveranism, în contextul uciderii ursului Arthur, moment folosit de unii politicieni pentru a câștiga capital politic.

„Pentru AUR vine ca o mănușă. Mitologia contemporană: țara care este săracă și curată este abuzată de către străini și ea trebuie apărată. Asta e și o parte din mitologia lui Putin din acest moment. Vine mănușă pentru naționalism, cu un suveranism înțeles medieval. E o atitudine care se propagă și e alimentată prin această poveste ecologică. E povestea perfectă care să producă o emoție colectivă puternică. Va atinge o mare parte din opinia publică”, susține social-democratul.


Potrivit acestuia, emoțiile dezvoltate în jurul morții ursului și ideea vânătorii au un potențial de storytelling fantastic. El crede că nu doar AUR a încercat să speculeze electoral împușcarea ursului, ci și USR PLUS.

„Potențialul cel mai mare de scandal l-a avut pentru că vine din zona austriacă”

Vasile Dîncu consideră că scandalul e „supradimensionat și e dus la limite paroxistice, apelându-se la un imaginar al poporului”.


„E o asociere absolut fantasmagorică și vă dați seama cât de tare ar fi funcționat dacă ursul avea un nume românesc. Noroc că numele nu e prea românesc. Acum e regele urșilor din România. Patriei rănite i-ai ucis chiar regele și asta e o asociere interesantă. Potențialul cel mai mare de scandal l-a avut pentru că vine din zona austriacă și au apărut primele semne ale atacului posibil la președintele României. Am văzut că tatăl prințului l-a decorat la un moment dat pe președintele României. Apoi scandalul cu Schweighofer și originea sa germanică, cu siguranță incită pe mulți să dea un atac chiar la președinte”, comentează situația generată președintele Consiliului Național al PSD.

Întrebat dacă propaganda AUR a prins un culoar liber după ce PSD s-a retras temporar de pe culoarul naționalist, Vasile Dîncu răspunde că social-democrații promovează un alt tip de atitudine, încearcă să construiască un „patriotism sănătos, inteligent”.


PSD va corecta legea vânătorii în Parlament

Liderul PSD a dezvăluit că partidul său va corecta în Parlament legea vânătorii și că există deja un proiect la care se lucrează în PSD.


„Un proiect rațional despre ce trebuie făcut. Nu ne plângem că ne invadează țara prinții străini și ne împușcă animalele”, a declarat Dîncu.

DNA a început o anchetă penală în cazul împușcării ursului Arthur

Direcția Națională Anticorupție a început o anchetă penală în cazului ursului Arthur. Mai mult, cazul ursului, care ar fi fost împușcat de un prinț austriac în județul Covasna, a intrat și în atenția Comisiei Europene. Comisarul european pentru mediu a spus: „Cercetăm detaliile, urmărim cu mare atenție".

Procurorii DNA au început o anchetă in rem cu privire la împușcarea ursului Arthur, considerat cel mai mare urs din Europa. Procurorii DNA au suspiciuni privind fapte de abuz în serviciu cu obținerea de foloase materiale pentru sine sau altul. Deocamdată dosarul nu vizează o persoană anume, procurorii au nevoie de timp pentru a aduna documente.

Cazul ursului Arthur a intrat în atenția Comisiei Europene

Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a declarat luni că analizează acuzațiile care vin din partea unor ONG-uri potrivit cărora un prinț din Liechtenstein a ucis un urs de talie mare în România într-o partidă de vânătoare de trofee care ar fi avut loc într-o arie protejată.

Activiștii de mediu susțin că prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a venit în România în martie și a împușcat un urs brun de 17 ani într-o arie naturală protejată, sub pretextul că avea o derogare, care însă fusese dată însă pentru eliminarea unui alt urs. Vânătoarea pentru trofee este ilegală în România, iar urșii bruni sunt protejați prin directiva UE referitoare la habitate, care interzice vânarea de animale sălbatice în afara unor circumstanțe excepționale, reamintește Politico.

Agent Green, ONG-ul românesc care a făcut public cazul ursului Arthur, acuză Ministerul Mediului că nu a făcut suficiente eforturi pentru a administra și a proteja ariile din programul Natura 2000, inclusiv zona în care ar fi avut loc incidentul.

Guvernul român a lansat o anchetă în legătură cu uciderea ursului, în timp ce prințul, de profesie doctor, care trăiește într-un castel din Austria, spune că nu vrea comenteze acuzațiile care i se aduc.

CITEȘTE ȘI

O femeie a omorât un urs după ce a încercat să ajungă la păsările din curte

 

 

 

 

 

 

 

abonare newsletter