Politică

UDMR: Ordonanța de modificare a legilor electorale viciază reprezentarea și legiferează turismul electoral

UDMR cere Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență privind anticipatele.

Deputatul Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), a solicitat Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor anticipate.

În scrisoarea adresată Avocatului Poporului, liderul UDMR invocă mai multe motive de neconstituționalitate în ceea ce privește OUG nr.26/2020.


„Am semnalat toate acele probleme din această ordonanță, care, după părerea noastră, conțin elemente de neconstituționalitate. Avocatul Poporului este cel care se poate adresa Curții Constituționale”, a declarat senatorul UDMR de Cluj Laszlo Attila, pentru Monitorul de Cluj.

Printre problemele de neconstituționalitate semnalate, UDMR arată că legile electorale nu pot fi modificate prin ordonanță de urgență.


„Noi, UMDR-ul, dorim alegeri anticipate, dar în același timp dorim ca aceste alegeri anticipate să fie organizae legal. Prin demersul nostru către Avocatul Poporului am sesizat câteva probleme care nu sunt constituționale în această ordonanță de urgență. În primul rând, nu ar avea voie niciun guvern să dea ordonanță de urgență vizavi de alegeri, asta scrie în Constituția României”, a explicat Benedek Zacharie, liderul grupului deputaților UDMR.

Mai mult, reprezentantul Uniunii este de părere că OUG 26/2020 încurajează turismul electoral, prin faptul că cetățenii pot vota la orice secție din țară, anulând astfel reprezentativitatea candidaților cicumscriși pe județe.


„Prin această ordonanță se legiferează turismul politic, adică toată lumea poate să voteze unde vrea. Dacă luăm județul Cluj, sunt un anumit număr de persoane care locuiesc permanent în județul Cluj și în funcție de acesta s-a stabilit ce număr de parlamentari îi revine județului Cluj. În Cluj-Napoca sunt undeva la 272.000 de votanți permanenți, iar pe lângă aceștia, sunt în jur de 100.000 de studenți și 60.000 de persoane care nu stau cu forme legale, dar lucrează în Cluj. Dacă toți aceștia vor vota în municipiul Cluj-Napoca, se schimbă votul clujeanului, poate fi un rezultat care nu o să fie reprezentativ pentru cei care locuiesc aici”, a mai arătat Benedek.

Mai mult, OUG 26/2020 a fost emisă cu doar zece luni înaintea alegerilor parlamentare, fapt care, într-o decizie din 2012 a CCR a fost considerat neconstituțional, mai arată deputatul UDMR.


„Nu schimbi regula în timpul jocului. Până la alegerile parlamentare la termen mai sunt 10 luni. Există o hotărâre a Curții Constituționale care spune că în ultimul an nu se schimbă această lege. Mai mult, și Comisia de la Veneția face această recomandare”, a spus Benedek.

În scrisoarea către Avocatul Poporului, UDMR mai arată că OUG 26/2020 a fost adoptată fără avizul Consiliului Legislativ.


„Este vorba de acele avize care au fost primite ulterior, când guvernul nu mai avea această competență, pentru că a fost demis prin moțiune de cenzură. Nu exista aviz de la Consiliul Legislativ, care ar fi trebuit  să existe anterior adoptării ordonanței”, a precizat deputatul UDMR de Cluj, Csoma Botond.

CE PREVEDE OUG CARE REGLEMENTEAZĂ ORGANIZAREA ALEGERILOR ANTICIPATE

Principalele prevederi din OUG 26/2020 fac referire la votul pe trei zile în diaspora și la dublarea numărului de parlamentari de diaspora.

De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării faţă de 90 de zile în prezent.

În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare. Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, 14 februarie 2020, în Monitorul Oficial.

Ultimele Stiri
abonare newsletter