Politică

Candidați „cu bube în cap”, pe lista liberalilor clujeni la parlamentare

Problemele de integritate și moralitate din PNL Cluj nu se opresc doar la protejatul lui Vasile Blaga, ex-PDL-istul Sorin Moldovan, trimis să candideze pentru un post de deputat în locul unui clujean. Doi dintre candidații vechiului PNL la parlamentare au și ei „bube în cap”: Marius Nicoară și Mircea Abrudean.

Liberalii au în acest moment grave probleme de imagine atât la nivel național, cât și la nivel local. Din cauza unor candidați cu probleme de integritate sau moralitate, aceștia ar mai putea pierde din electoratul și așa subțiat, după cum au arătat ultimele sondaje.

În cazul senatorului clujean Marius Nicoară, lucrurile sunt clare: după ce și-a terfelit imaginea urmărind filme deocheate în Parlament, senatorul s-a urcat beat la volan, a provocat un accident de circulație și s-a caftit cu taximetriștii. În seara în care a accidentat taximetristul, Nicoară avea o alcoolemie de 1,4 grame alcool la mie, adică era beat mort. Pentru această performanță, Nicoară s-a ales cu dosar penal, peste care se așterne un strat gros de praf. (Monitorul de Cluj va solicita Inspectoratului de Poliție Cluj dosarul lui Nicoară și explicații privind întârzierea trimiterii în judecată a acestuia).


În ceea ce îl privește pe protejatul lui Nicoară, Mircea Abrudean (candidat la Camera Deputaților) lucrurile sunt mai complicate și implică o mică avere din bani europeni. Mai exact, numele lui Mircea Abrudean apare în stenogramele din dosarul lui Uioreanu unde discuțiile indică posibile deturnări de fonduri din proiecte europene care însumate ar ajunge, potrivit ziardecluj.ro la nouă milioane de euro. Aici însă avea nevoie și de Mariana Ratiu, director  executiv al Consiliului Județean. Din afacerile de consultanță a reușit să raporteze numai în 2013 pe firma SIAB Development peste 100 000 de euro profit, adică 9000 de euro profit lunar.

Vă reamintim, despre ex-PDL-istul Sorin Moldovan s-a spus că este nepotul lui Vasile Blaga în urmă cu câțiva ani. De altfel, calitățile care l-au recomandat au fost probabil banii mulţi încasaţi de tatăl său şi relaţia apropiată cu preşedintele Blaga. De altfel, Sorin Moldovan a mai fost o dată „parașutat” să candideze la parlamentare, la Vaslui, în 2012 dar a reușit să strângă doar 1.919 voturi.


În aceste condiții, liberalii ar trebui să analizeze mai atent numele viitorilor candidați, cu atât mai mult cu cât contextul discuțiilor despre integritate este fierbinte la nivel național. Pe de altă parte, săptămâna trecută, dosarul deschis de DNA pe numele lui Vasile Blaga a cutremurat întreg PNL-ul, și așa ajuns la sub 30%, potrivit ultimului sondaj dat publicității săptămâna trecută.

Anul trecut, liberalii au decis să adopte criteriile de integritate care să stea la baza selectării candidaţilor la alegerile din acest an, dar de care se pare, au uitat. Acestea vizau lustraţia, traseismul, nepotismul, contractele cu statul, falsul în declaraţii, incompatibilitatea sau conflictul de interese, atitudinile discriminatorii, datoriile la bugetul de stat, plagiatul şi problemele penale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter