Politică

Înalții demnitari ar putea rămâne fără indemnizațiile TRIPLATE. Senatul A RESPINS Legea de adoptare a Ordonanței

Proiectul de lege privind Ordonanța de Urgență prin care au fost majorate de la 1 august salariile demnitarilor cu până la 300% a fost respins de senatori cu 90 de voturi ”pentru”, unul împotrivă și șase abțineri. În acest caz, Camera Deputaților este for decizonal.

În cazul în  care și la Camera Deputaților acest proiect de lege va fi respins, membrii Guvernului Cioloș vor rămâne fără indemnizațiile majorate. Până atunci însă cei 69 de demnitari vizați de acest act normativ vor beneficia în cotinuare de indemnizațiile triplate. 

Pe lista celor la care se referă Ordonanța Guvernului 14/2015 privind majorarea salariilor demnitarilor se află personaje extrem de controversate, inclusiv cu probleme penale. 


„Eu cred că putem să încadrăm această intenție la categoria prevenirea corupției”, spunea președintele Klaus Iohannis, în ziua în care a fost emisă ordonanța

 O teorie asemănătoare cu a președintelui Klaus Iohannis a avut și premierul interimar Gabriel Oprea, cel care a semnat ordonanța: „Peste tot în lume salariile mici genereaza corupție”.


Vor beneficia de acest act normativ: președintele României și cei 10 consilieri prezidențiali, cei 26 de membri ai Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului (președinții Senatului și Camerei Deputaților, vicepreședinți, secretari și chestori), cei 23 de membri ai Guvernului (premierul, vicepremierul, miniștrii, miniștrii delegați), secretarul general al Executivului, șeful Cancelariei Primului- Ministru, Avocatul Poporului, președintele Consiliului Legislativ, președintele Curții de Conturi, precum și patru șefi de servicii secrete (SRI, SIE, STS și SPP).

În baza OG 14/2015, indemnizația președintelui României a sărit de la 6.500 de lei, net, la 15.108 net (21.540 de lei, brut). Președinții celor două Camere ale Parlamentului și premierul au și ei 15.108 lei, net, față de 6.108 lei cât primeau până în august. Miniștrii și șefii serviciilor de informații au o indemnizație de 13.365 de lei net, față de 5.350 de lei, cât aveau până la 1 august.

Ultimele Stiri
abonare newsletter