Politică

Banul la ban trage

Parlamentarii şi-au asigurat bătrâneţile şi şi-au votat pensii de lux. Despre acest proiect nu le-au vorbit însă alegătorilor în campaniile electorale sau la întâlnirile din colegiile pe care le reprezintă în Legislativ. Cu toate acestea, nu au deloc remuşcări şi susţin în continuare că au readus lucrurile pe făgaşul normal.

Mai grav este însă faptul că niciunul dintre parlamentarii care au votat zilele trecute proiectul privind pensiile speciale nu “moare de foame”, astfel că despre oportunitate nu putem vorbi. Cei mai mulţi dintre aleşii clujeni stau foarte bine când vine vorba de avere.

Nu au nevoie de pensii speciale

Potrivit listei de pe site-ul Camerei Deputaţilor,  cei care au semnat în favoarea proiectului sunt Radu Zlati, Aurelia Cristea, Cornel Itu, Alexandru Cordoş, Mate Andras şi Adrian Gurzău. Între timp s-au mai alăturat proiectului conservatorii Ioan Moldovan, Mircea Irimie şi senatorul UDMR Laszlo Attila.


Senatorul PSD Alexandru Cordoş are potrivit ultimei declaraţii de avere de pe site-ul Senatului, două terenuri, un apartament, o casă de locuit în Feleacu şi un autoturism. Veniturile sale de la Senat se ridică la 70.000 lei anual, iar de la U.C.D.C. Facultatea de Drept a obţinut 16.000 lei. Are bani în conturi, dar şi datorii la bănci.

Senatorul UDMR Laszlo Attila are cinci terenuri, două case de locuit la Cluj şi o casă de vacanţă. De asemenea, senatorul  are un autoturism, un ATV şi o motocicletă.  De la Senat a încasat 70.000 lei, dar a obţinut venituri şi din chirii.


Deputatul PSD Aurelia Cristea este probabil cel mai înstărit parlamentar clujean şi totuşi şi-a votat pensie specială. Are trei terenuri, două case de locuit şi o casă de vacanţă, bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 35.000 de euro şi bani în conturi. De la Camera Deputaţilor a obţinut şi ea aproximativ 70.000 lei, iar de la Comisia de supraveghere a asigurărilor din drepturi cuvenite la încetarea mandatului în 2010, acordate în 2013, a avut aproape 300.000 lei.

La deputatul PMP Adrian Gurzău figurează doar nişte datorii la bancă şi un venit de aproximativ 60.000 lei de la Camera Deputaţilor. Cu toate acestea, Gurzău este văzut conducând un Mercedes ML de o valoare considerabilă.


Deputatul UDMR Mate Andras are 11 terenuri, trei apartamente şi o garsonieră, un autoturism şi o motocicletă. De la Camera Deputaţilor a luat 70.000 lei, iar de la cabinetul de avocatură, de asemenea, în jur de 70.000 de lei venit brut.  

Deputatul PC Ioan Moldovan are trei terenuri, o casă de vacanţă şi una de locuit, a obţinut aproximativ 60.000 de lei Parlament, iar din pensie aproximativ 15.000 lei.


Deputatul PC Mircea Irimie are două case de locuit în Turda, bani în conturi, dar şi datorii. De la Camera Deputaţilor a obţinut aproximativ 60.000 lei.

Deputatul PNL Radu Zlati are un teren, două apartamente, datorii la bancă şi a obţinut venituri de la Camera Deputaţilor în valoare de aproximativ 60.000 lei.  


Deputatul PSD Cornel Itu are un teren, o casă de locuit, un autoturism, are şi el bani în conturi, iar de la Cameră a luat aproximativ 60.000 lei.

Alte argumente

În argumentele lor, parlamentarii au susţinut, la momentul votului, că nu se raportează la pensiile alegătorilor de rând, ci la veniturile aleşilor din alte ţări, iar în acest sens s-a făcut dreptate.  

“Eu am votat acest proiect pentru normalitate, a fost o reabilitare, nu ştiu dacă a fost neapărat oportună. A fost vorba despre un drept care a fost tăiat. Pe de altă parte, este vorba despre viitorii parlamentari care vor beneficia de acest drept, de tineri”, a explicat deputatul PSD Cornel Itu.  

“Eu nu cred că cineva dintre cei care au votat ar muri de foame, dacă nu ar primi această pensie. Din punctul meu de vedere a fost o chestiune de principiu şi m-aş fi aşteptat la unanimitate”, a declarat deputatul PNL Radu Zlati.

Făţărnicie în tabăra liberalilor?

Singurul liberal clujean care a susţinut de la început şi anunţat că va vota acest proiect a fost deputatul Radu Zlati.

În rest, niciunul dintre aleşii liberali clujeni nu a mai susţinut acest proiect. Cel puţin aşa susţin ei. Astfel, parlamentarii Alin Tişe, Marius Nicoară şi Adrian Oros au declarat că au votat împotrivă, iar Elena Uioreanu nu s-a prezentat la vot.

Pentru gestul lor, liberalii au fost acuzaţi de conservatori de făţărnicie, pentru că de fapt şi ei  vor beneficia de acest drept. Deşi votul lor a fost unul negativ, în realitate a fost doar un exerciţiu de imagine, spun conservatorii. De altfel, numărul mare al parlamentarilor prezenţi la şedinţa de plen a fost de aproximativ 400, ceea ce relevă faptul că subiectul a trezit interes inclusiv opoziţiei.

Nu ne putem compara cu parlamentarii

Finul premierului Victor Ponta, Marius Manolache, susţine că nu se poate pune semnul de egalitate între un demnitar, care „are o răspundere extraordinară” şi un „cetăţean normal, fie el muncitor, inginer, medic”.

„Eu cred că nu putem să punem egalitate între un demnitar, înalt funcţionar public, care are o răspundere extraordinară şi un cetăţean normal, fie el muncitor, inginer, medic,  şamd.”, a declarat pentru gândul, Marius Manolache.

Deputatul PSD a explicat că revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari este „o chestiune de bun simţ”.

„Dacă vă uitaţi în Uniunea Europeană ceilalţi colegi noştri ai noştri faţă de indemnizaţiile pe care le au noi suntem în urmă şi pe altă parte această reglementare trebuia făcută de mai mult timp de fapt. Acum a fost o decizie unanimă, trei sute şi ceva de voturi, eu zic că e un lucru destul de bun”, a spus pentru gândul Manolache.

Alegătorii, să fie sănătoşi!

Deputatul PSD Anghel Stanciu nu doar că nu are mustări de conştiinţă pentru că a promovat acest proiect de lege, ci nici nu ia în calcul părerea oamenilor care l-au votat. Întrebat dacă a discutat cu cetăţenii din colegiul lui, Stanciu a dat vina pe jurnalişti, care le-au indus ideea că Parlamentul nu face nimic.

„Cred că cetăţenii din colegiul meu, 90% dintre ei, ar vota să dispară Parlamentul pentru că aşa li s-a indus de către ziarişti şi alte cercuri de influenţă, că acest Parlament este populat de oameni care dorm. Unii dorm somn de veci. Deci este o activitate periculoasă”, a declarat pesedistul pentru gândul.

Întrebat dacă suma de 4.600 de lei, pensia de care ar beneficia Anghel Stanciu pentru şase mandate, acesta a comparat situaţia României cu celelalte state din Europa, dar şi cu realităţile economice.

Despre oamenii cu pensii mici, sub 1.000 de lei pe lună, Anghel Stanciu n-are decât un singur mesaj: „Să fie sănătoşi!”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter