Politică

Teodor Meleşcanu, noul ministru al Afacerilor Externe. Băsescu a semnat decretul de numire

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni după-amiază, decretele privind încetarea mandatului lui Titus Corlăţean la şefia MAE şi numirea în funcţia de ministru de Externe a lui Teodor Meleşcanu.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul prin care se ia act de demisia lui Titus Corlăţean din funcţia de ministru al Afacerilor Externe, precum şi decretul prin care Teodor-Viorel Meleşcanu este numit în funcţia de ministru al Afacerilor Externe.

Premierul Victor Ponta a anunţat că i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu nominalizarea lui Teodor Meleşcanu pentru postul de ministru al Afacerilor Externe.


Într-o declaraţie susţinută la Palatul Victoria, şeful Guvernului a arătat că primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost organizat ireproşabil pe teritoriul României, iar problemele sesizate în secţiile de vot din străinătate, unde unii cetăţeni români nu au putut vota, au fost generate din cauza "programului şi a procedurilor care durează extrem de mult", dar a asigurat că măsurile dispuse de Biroul Electoral Central şi de Ministerul Afacerilor Externe de reducere a timpului aferent procedurilor administrative şi creştere a capacităţii logistice din secţiile de vot din străinătate vor fi sprijinite financiar de către Guvern, în baza unei hotărâri care urmează să fie aprobată marţi, pentru ca aceste probleme să fie evitate în turul II.

Ponta şi-a continuat declaraţia afirmând însă că există şi o latură politică, care deturnează sensul campaniei electorale şi al alegerilor, şi a făcut referire la "presiuni inadmisibile şi inacceptabile făcute de către preşedintele Traian Băsescu şi candidatul Klaus Iohannis care solicită instituţiilor statului să încalce legea în scopul evident ca, duminică, să poată fi contestat rezultatul votului".


Dacă propunerea de numire la conducerea MAE va fi acceptată de preşedinte, Meleşcanu va organiza "conform dispoziţiilor legale şi ale BEC" al doilea tur al alegerilor în străinătate, a arătat premierul.

"În acest fel, dreptul fundamental la vot al fiecărui cetăţean român va fi respectat, dar cu respectarea legii şi a instituţiilor publice care vor rezista, până în 16 şi după aceea, presiunilor ilegale şi ilegitime făcute de cel care, pe 16 seara, va fi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu", a conchis Ponta.


Meleşcanu a demisionat, în septembrie, de la conducerea Serviciului de Informaţii Externe pentru a participa la primul tur al alegerilor prezidenţiale, unde a obţinut, în diaspora, 1.374 voturi (0,85%) şi 104.131 (1,09%) pe ansamblu.

Ulterior, Meleşcanu şi-a anunţat susţinerea pentru Ponta în turul al doilea al prezidenţialelor, iar Ponta a declarat că, dacă va câştiga alegerile, va fi în echipa sa de la Cotroceni, ca şi consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională.


Ministrul Titus Corlăţean a anunţat, luni, că l-a informat pe premierul Victor Ponta că a decis să-şi depună mandatul de ministru, menţionând că MAE îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea.

abonare newsletter