Politică

Cât de harnici au fost europarlamentarii români

Europarlamentarii români îşi încheie mandatele în curând. Unii dintre ei au avut o serie de iniţiative de substanţă, în timp ce alţii au trecut neobservaţi, neavând niciun raport redactat.

Cei mai mulţi dintre ei vor candida pentru un nou mandat, deşi au fost codaşi la redactarea de rapoarte, adică exact în “punctele esenţiale” şi fruntaşi la declaraţii scrise şi la luări de cuvânt. PDL a avut cele mai multe rapoarte (60), în comparaţie cu PSD (24) şi PNL (14). 

Unii codaşi mai vor un mandat

De departe, cea mai activă a fost democrat liberala Monica Macovei, cu 40 astfel de rapoarte, mai multe decât liberalii şi social democraţii împreună. La polul opus, se situează Elena Băsescu şi Iosif Matula cu niciun raport. Marian-Jean Marinescu a avut opt asemenea rapoarte, iar Theodor Stolojan patru. Printre eurocandidaţii care au avut un singur raport se numără Cristian Preda, Petru Luhan, Rareş Niculescu şi Sebastian Bodu.


PSD şi PNL au tras chiulul, dar mai vor în PE

Cei 11 deputaţi social democraţi din Parlamentul European au avut împreună, 24 de rapoarte. 10 din acestea au fost redactate de Silvia Adriana Ţicău, scoasă însă de PSD de pe lista europarlamentarelor care urmează. Ea a fost urmată de Sabin Cutaş, cu şase astfel de rapoarte şi Cătălin Ivan, cu două rapoarte. La polul opus s-au situat Daciana Sârbu şi Corina Creţu cu un singur raport fiecare. Aţi trei social democraţi nu au avut niciun raport. Cei cinci eurodeputaţi liberali au avut, a rândul lor, 14 rapoarte. Adina Vălean şi Renate Weber au avut fiecare patru rapoarte, iar Norica Nicolai, susţinută de PNL Cluj la alegerile care urmează, doar trei rapoarte. Printre cei care nu au avut niciun raport se numără Eduard Hellvig.

Au vorbit mult, nu au legiferat deloc

În ce îi priveşte pe europarlamentarii udemerişti şi independenţi, Laszlo Tokes a vorbit mult, dar nu a prea legiferat, având un singur raport. El este întrecut de Iuliu Winkler, cu şapte rapoarte.


În ciuda faptului că nu a avut niciun raport, şi Vadim Tudor îşi mai doreşte o candidatură la alegerile din mai.

Rapoartele legislative, cele mai importante în PE

Cea mai importantă dintre activităţile parlamentare este aceea de raportor pentru un raport legislativ, care se transformă, după adoptare, în legislație, într-un regulament european sau o directivă europeană. În această calitate, un eurodeputat poate influența direct legislația europeană. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter