Politică

Ioan Botiş şi-a dat demisia „de onoare”. Cum văd politicienii clujeni gestul?

<p /><img src="documente/stories/04_aprilie/19_ziua/botis-mod2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Lliberalii clujeni susţin că demisia ministrului Muncii, Ioan Botiş, este un gest de onoare. Totuşi, social democraţii cred că dimpotrivă, o „onoare” ar fi fost ca Botiş să demisioneze mai repede.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a demisionat ieri din funcţie după ce în presă a apărut informaţia potrivit căreia soţia sa este plătită din bani europeni pentru un proiect avizat de o agenţie din subordinea Ministerului pe care acesta îl conducea.

Senatorul PSD Alexandru Cordoş consideră că în locul lui Botiş „poate veni oricine, pentru că toţi de la PDL sunt o apă şi un pământ”. Mai mult, el speră ca „acest gest să fie doar începutul, pentru că s-ar cuveni ca toţi din Guvern să îşi dea demisia”. Potrivit politicienilor clujeni, viitorul ministru al Muncii va fi tot un democrat liberal, structura politică a actualului Guvern rămânând aceeaşi.


 

Buda: „Demisia nu se comentează, se dă”


 

Liderul democrat liberalilor clujeni, Daniel Buda, susţine că “demisiile sunt gesturi care se fac, nu se comentează”. „În mod cert, Ioan Botiş va rămâne în istorie pentru adoptarea unui Cod al muncii ce flexibilizează piaţa muncii. În ce priveşte numele vehiculate pentru preluarea ministerului Muncii, este decizia premierului Emil Boc pe cine va numi”, a declarat Buda pentru monitorul.


 

Laszlo Attila: „Demisia putea fi evitată”


 

La rândul său, preşedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila consideră că demisia ministrului Botiş putea fi evitată. „Trebuie respectate anumite coduri morale când te încumeţi la asemenea funcţii. Putea să evite asemenea situaţie… Cred că va fi numit tot un democrat liberal la Ministerul Muncii, pentru că este nevoie de votul Parlamentului pentru schimbarea structurii Guvernului”, a explicat pentru monitorul Laszlo Attila.


Opoziţia speră ca e doar începutul

În ceea ce-I priveşte pe liberalii şi social democraţii clujeni, ei susţin că „tot Guvernul ar trebui să demisioneze, cât de curând”. Astfel, liderul liberalilor clujeni, Marius Nicoară, susţine că demisia de onoare a ministrului Muncii demonstrează faptul că “acesta are simţul responsabilităţii”. Pe de altă parte, senatorul crede că este posibilă cedarea ministerului Muncii UNPR-ului, „pentru ca PDL să scape de anumite responsabilităţi sociale”.

Senatorul social democrat Alexandru Cordoş consideră că tot Guvernul ar trebui să demisioneze. Potrivit pesedistului clujean, în cazul lui Botiş nu se poate vorbi de o demisie de onoare. “Onorabil ar fi fost să nu fie apărat de premierul Boc care a spus că lasă ANI să tragă concluziile, Botiş fiind cinstit. PSD a luat măsuri în ceea ce l-a privit pe Adrian Severin. Ar fi fost firesc ca şi PDL să procedeze la fel. Pe când demisia lui Boc, care l-a susţinut? Poate veni oricine în locul lui, toţi de la PDL sunt o apă şi un pământ… Dar cred că ministerul va rămâne al pedeliştilor”, a explicat Cordoş pentru monitorul.

 

8.000 de lei, salariul doamnei Botiş

 

La rândul său, Botiş a argumentat că gestul său este de onoare şi şi-a cerut scuze pentru “întârzierea de o zi a demisiei”, motivând că şi-a dorit ca mai întâi să aibă o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu. Înainte de a demisiona, Botiş a explicat că soţia sa câştiga din funcţia pe care o deţinea în cadrul ONG-ului care a primit fonduri de la UE şi de la stat, prin Ministerul Muncii, în jur de 8.000 lei pe lună. Potrivit lui Botiş, proiectul a fost lansat de Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa în septembrie şi a primit finanţare la sfârşitul lunii octombrie, pe căi legale. “Nu a avut nicio influenţă din partea mea. Se face o evaluare, aceasta a fost făcută de Organismul Intermediar Regional Cluj-Napoca, de către un evaluator independent. N-am nicio atribuţie directă în evaluarea, semnarea şi finanţarea acestor contracte”, a afirmat Botiş. Pe de altă parte, ministrul a anunţat că soţia sa se va retrage din asociaţia respectivă. El a precizat totodată că, în termeni juridici, soţia sa a fost angajată la acea asociaţie unde cei doi soţi nu ar fi avut niciun interes.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter