Politică

Philippe Gustin la Cluj-Napoca: Aderarea României la spațiul Schengen a devenit o chestiune politică

Ambasadorul Franței în România, Philippe Gustin, consideră că aderarea României la spațiul Schengen "este o chestiune tehnică ce a devenit politică, atât în politica internă a României, cât și în cea a țărilor Uniunii Europene".

sursa foto: ghimpele.ro sursa foto: ghimpele.ro

"Nu trebuie să se confunde lucruri diferite. Din păcate, confuzia a fost întreținută în anii trecuți inclusiv de mass-media. Sunt trei lucruri diferite. Primul este că Schengen este o deschidere de frontiere într-un spațiu. Materializarea Schengen este că francezi, români, chinezi sau americani, luăm, de pildă, avionul de la București pentru a merge în Franța și, ajungând pe aeroportul din Paris, suntem obligați să așteptăm controlul pașapoartelor. Asta este Schengen. A doua chestiune care se confundă este libera circulație a persoanelor. Libera circulație se numește Uniunea Europeană, iar România aparține Uniunii Europene, prin urmare are libertatea de circulație a cetățenilor săi. În al treilea rând, este vorba de libertatea de a lucra și a se stabili în Uniunea Europeană. România și Bulgaria au un statut derogatoriu până la 1 ianuarie 2014, dar el va dispărea de la această dată. Iată cele trei subiecte care nu trebuie să mai fie confundate", a afirmat Philippe Gustin, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă.

Ambasadorul Franţei a subliniat că "nu trebuie să se facă confuzii între chestiuni diferite" în privinţa spaţiului Schengen şi că "din păcate, confuzia este întreţinută de mass-media".


"Nu ar trebui să se facă confuzii între chestiuni diferite, dar, din păcate, confuzia este întreţinută de mass-media. Sunt trei lucruri diferite. Materializarea Schengen înseamnă o deschidere a frontierelor. Schengen înseamnă că sunteţi francez, român sau american sau chinez, luaţi avionul de Bucureşti pentru a ajunge la Paris, sunteţi obligat ca la aterizare, la aeroport, să efectuaţi controlul paşaportului. Acesta este Schengen. Al doilea subiect care este confundat este libera circulaţie a persoanelor, asigurată în ţările UE, iar cum România aparţine UE, există această libertate. A treia chestiune este libertatea muncitorilor de a se instala într-o ţară UE. România şi Bulgaria au avut parte de o derogare până la 1 ianuarie 2014 când vor fi ridicate restricţiile pe piaţa muncii. Sunt trei chestiuni care nu ar trebui confundate şi trebuie explicate", a declarat Gustin.

Întrebat dacă România îndeplineşte condiţiile tehnice privind Schengen, Gustin a spus că el nu este un specialist în problema tehnică.


"Au fost mari investiţii care au fost făcute pentru securizarea frontierelor de care au profitat firme franco-germane, cum este EADS, au fost mari eforturi pentru securizarea frontierei aeriene. Totul trebuie pus pe masă, explicat şi luată o decizie finală", a menţionat Gustin.

Întrebat, în continuare, dacă sunt şanse ca poziţia Franţei în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen să se schimbe, diplomatul francez a precizat că decizia va fi luată "în mod colegial de toate ţările care sunt îngrijorate".


În ceea ce priveşte problema romilor, ambasadorul Franţei a spus că aceasta este una "europeană", dar şi una a României sau Franţei, "de a trăi împreună".

"În mod particular, în România, pentru români este o problemă de acceptare a faptului că romii sunt români, dar şi pentru romi este o problemă să accepte că sunt români. Este o problemă complicată care durează de ani de zile, care ţine de politicile de incluziune socială în România şi Bulgaria, dar şi una care ţine de politicile de combatere a traficului pentru că mare parte din romii care sunt în Franţa fac obiectul traficului de fiinţe umane, sunt exploataţi pentru a fura, pentru a se prostitua, de diverse reţele", a subliniat Phillipe Gustin.


Potrivit acestuia, Franţa nu poate accepta ca străinii care se află pe teritoriul său să nu respecte legile în vigoare.

Ambasadorul Franţei a avut, joi, o întâlnire cu conducerea UMF Cluj-Napoca, cu studenţii francezi care învaţă aici, şi va avea una cu conducerea Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) şi studenţii francezi care urmează cursurile acesteia.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter