Politică
Nicușor Dan, despre primele de pensionare de la CCR: „Plătim acum pentru niște legi extrem, extrem de proaste”.
„Primele” de pensionare de la CCR au fost posibile printr-o legislație deficitară. „Nu e vorba doar de Curtea Constituțională, e vorba și de calitatea legii”, spune președintele Nicușor Dan.

În condițiile în care la finalul lunii trecute în spațiul public au apărut informații cu privire la indemnizațiile pregătite de Curtea Constituțională – în valoare de câte 180.000 de lei - pentru cei trei judecători aflați la final de mandat – Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga, președitele Nicușor Dan semnalează că aceste prime au fost posibile în baza unei legislații „extrem de proaste”.
CITEȘTE ȘI:
Senatul a aprobat declanșarea procedurii de numire a unui nou judecător la Curtea Constituțională
Curtea Constituțională se înnoiește cu o treime din judecătorii ei, din trei în trei ani.
Nicușor Dan: Plătim acum pentru niște legi extrem, extrem de proaste
După cum a explicat Nicușor Dan, prevederea referitoare la prima de pensionare a fost votată, nefiind necesară aprobarea președintelui.
„Noi toți, ca societate, plătim acum pentru niște legi extrem, extrem de proaste care au fost date de-a lungul anilor.
Această primă de pensionare este prezentă într-o lege care a fost votată, nu trebuie să fie aprobată de mine în momentul acesta. Mai departe, este o discuție între Curtea Constituțională, care are un buget pe care i-l dă Parlamentul prin lege și care poate să fie eventual modificat, și Guvern, Parlament, care le asigură finanțarea. Eu sunt spectator”, a explicat, luni, Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Cotroceni.
Președintele s-a referit și la blocarea de către CCR a reformei pensiilor speciale:
„Nu e vorba doar de Curtea Constituțională, e vorba și de calitatea legii. Adică, dacă tu ai spus total, total nejustificat, în urmă cu 10 ani, «judecătorul are pensie mai mare decât salariul», și după aceea vii cu o lege și spui «din momentul ăsta, nu, pensia e mai mică decât salariul», din păcate, această prevedere - nu intru eu în toate subtilitățile - dar această prevedere s-ar putea să fie neconstituțională. Deci, tocmai de asta e bine ca, în momentul în care legiferezi, să o faci gândindu-te și la 20 de ani înainte, ceea ce, din păcate, nu s-a întâmplat în România”, a declarat Nicușor Dan, potrivit Administrației Prezidențiale.
La începutul lunii iulie, CCR a publicat o informare prin care arăta că nu a adoptat nicio decizie privind primele de pensionare de 180.000 de lei. Potrivit Curții Constituționale, niciunul dintre cei trei judecători aflați de final de mandat „nu a solicitat și nici nu a primit” vreo primă de pensionare.
Reacția CCR a venit în contextul în care în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Curtea Constituțională pregătea indemnizații de 180.000 de lei pentru Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga, judecători aflați la final de mandat.
De altfel, premierul Ilie Bolojan a apreicat „primele de pensionare” de la CCR drept „imorale”.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: