Actualitate

Noii judecători CCR au depus jurământul la Palatul Cotroceni

Cei trei noi judecători la Curtea Constituțională a României (CCR), Mihai Busuioc, Asztalos Csaba și Dacian Cosmin Dragoș, au depus jurământul, duminică, la Palatul Cotroceni.

Cei trei noi judecători la Curtea Constituțională a României (CCR), Mihai Busuioc, Asztalos Csaba și Dacian Cosmin Dragoș, au depus jurământul, duminică, la Palatul Cotroceni | Foto: Inquam Photos / George Călin Cei trei noi judecători la Curtea Constituțională a României (CCR), Mihai Busuioc, Asztalos Csaba și Dacian Cosmin Dragoș, au depus jurământul, duminică, la Palatul Cotroceni | Foto: Inquam Photos / George Călin

 

 


Cei trei noi judecători la Curtea Constituțională a României (CCR), Mihai Busuioc, Asztalos Csaba și Dacian Cosmin Dragoș, au depus jurământul, duminică, la Palatul Cotroceni.

Cei trei noi judecători la Curtea Constituțională a României (CCR), Asztalos Csaba, Mihai Busuioc și Dacian Cosmin Dragoș | Foto: precidency.com

La ceremonie au fost prezenți președintele României, Nicușor Dan și premierul Ilie Bolojan, președintele Senatului, Mircea Abrudean, vicepreședinta Camerei Deputaților, Raluca Turcan și membri ai CCR.


Duminică își încep mandatul judecătorii numiți de Senat și de Camera Deputaților. Este vorba despre Mihai Busuioc, propus de grupul senatorial al PSD, care îl înlocuiește în funcție pe Marian Enache, și de Asztalos Csaba, propus de grupul UDMR din Camera Deputaților.

CITEȘTE ȘI:
Dacian Dragoș, profesor UBB Cluj, numit judecător la Curtea Constituțională

Luni își va începe mandatul la Curtea Constituțională Dacian Cosmin Dragoș, propus de președintele Nicușor Dan.


Potrivit Constituției României, Curtea Constituțională se compune din 9 judecători, numiți pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.

Dintre aceștia, trei judecători sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de președintele României (art. 142 din Constituția României). Judecătorii Curții Constituționale aleg, prin vot secret, președintele acesteia pentru o perioadă de 3 ani.


Curtea Constituțională se înnoiește cu o treime din judecătorii ei, din trei în trei ani, în condițiile prevăzute de legea organică a Curții, mai arată Constituția (art. 142).

Judecătorii Curții Constituționale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior. Funcția de judecător al Curții Constituționale este incompatibilă cu oricare altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul juridic superior (art. 143 și 144 din Constituție).

Își continuă mandatele de judecători la CCR:


  • Simina Tănăsescu - numită judecător de președintele României (în 2019), pentru un mandat de 9 ani
  • Cristian Deliorga - numit judecător de Senatul României (în 2019), pentru un mandat de 9 ani
  • Gheorghe Stan - numit judecător de Camera Deputaților (în 2019), pentru un mandat de 9 ani
  • Mihaela Ciochină - numită judecător de președintele României (în 2022), pentru un mandat de 9 ani
  • Laura Iuliana Scântei - numită judecător de Senatul României (în 2022), pentru un mandat de 9 ani
  • Bogdan Licu - numit judecător de Camera Deputaților (în 2022), pentru un mandat de 9 ani.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Reacția lui Mircea Abrudean după decizia controversată a CCR despre declarațiile de avere: „Transparența este esențială”

Cum motivează Curtea Constituțională secretizarea declarațiilor de avere: CCR invocă pericolul AI și protecția datelor cu caracter personal.

abonare newsletter