Politică

Demersuri legislative pentru reducerea risipei alimentare. Cristina Burciu, deputat PNL: „Noul act normativ va avea rezultate pozitive”.

O inițiativă legislativă privind diminuarea risipei alimentare, coinițiată de deputatul PNL Cristina Burciu, a fost votată de Camera Deputaților.

Demersuri legislative pentru reducerea risipei alimentare. FOTO: Facebook/ Cristina Burciu Demersuri legislative pentru reducerea risipei alimentare. FOTO: Facebook/ Cristina Burciu

 

 


În calitate de for decizional, Camera Deputaților a votat un proiect de lege care îmbunătățește considerabil Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, a anunțat deputatul PNL de Cluj Cristina Burciu.

 


„Iniţiativa legislativă, a cărei coinițiator sunt, reglementează organizarea la nivel naţional a activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar, astfel încât cantitatea de hrană risipită să fie redusă în mod semnificativ.  Scopurile urmărite prin implementarea acestei legi sunt limitarea efectelor nocive ale crizei alimentare, reducerea numărului românilor care nu au acces la hrană, precum și diminuarea volumului deșeurilor rezultate în urma risipei de alimente. În conformitate cu recomandările Comisiei Europene, țara noastră trebuie să micșoreze cu 10% cantitatea de deșeuri municipale, până în anul 2035, iar o mare parte dintre acestea provin din irosirea nejustificată a alimentelor”, a declarat deputatul PNL Cristina Burciu.

Legea este în concordanță și cu sarcinile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene, care stipulează până în anul 2050 realizarea obiectivelor neutralității climatice, prevăzute în Pactul Verde European și în Acordul de la Paris privind Schimbarea Climatică.


Documentul, votat de o largă majoritate de parlamentari

În vederea optimizării proceselor de depozitare, gestionare, procesare și distribuție a alimentelor către consumatorul final, legea impune organizarea operatorilor economici de a participa la acțiunile specifice destinate reducerii risipei alimentare. 

De asemenea, noul act normativ redimensionează măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate, precum şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România. 


Nu în ultimul rând, documentul votat cu largă majoritate de parlamentari introduce o serie de obligaţii specifice în sarcina autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice. Astfel, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în consultare cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor, au obligația de a întocmi Strategia naţională pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare. Aceasta va fi actualizată cu o periodicitate de cel mult cinci ani, prin completarea cu noile decizii adoptate împotriva risipei alimentare de către instituţiile statului, îndeosebi cele care gestionează produsele alimentare.

Platformă națională pentru diminuarea risipei alimentare

Potrivit propunerii legislative, va fi înființată o platformă naţională pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare, în cadrul căreia operatorii economici şi operatorii receptori introduc informaţiile obligatorii conform legii deja existente. Totodată, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va avea sarcina de a publica pe website-ul propriu date relevante privind pierderile şi risipa de alimente ale operatorilor economici, precum și de a coordona elaborarea de materiale informative destinate comercianților în vederea prevenirii şi reducerii risipei alimentare.


„Îmi exprim încrederea că intrarea în vigoare a noului act normativ va avea rezultatele pozitive prezumate, respectiv reglementarea simultană a soluțiilor de rezolvare a situațiilor alarmante determinate de risipa alimentară. Legea prevede distribuirea într-un termen scurt a alimentelor către persoanele aflate în risc de sărăcie, impactul social fiind astfel semnificativ. Nu în ultimul rând, din punctul de vedere al protejării mediului, documentul legislativ privind diminuarea risipei alimentare și, implicit, a deșeurilor, va ajuta România în eforturile conjugate privind reducerea emisiilor de carbon și a consecințelor imprevizibile ale schimbărilor climatice”, a mai transmis Cristina Burciu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cristina Burciu, deputat PNL de Cluj: „Procesul de redimensionare a structurilor educaționale va conferi sustenabilitate sistemului”

abonare newsletter