Politică

Deputat Cristina Burciu: „O nouă lege a PNL acordă cabinetelor de medicină de familie statutul de unități sanitare de utilitate publică”

O propunere legislativă care va avea un rol extrem de important în asigurarea asistenței medicale primare în România, a cărei coinițiator este deputatul PNL de Cluj Cristina Burciu, a fost adoptată de parlament.

FOTO: Facebook/ Cristina Burciu FOTO: Facebook/ Cristina Burciu

 

 


Deputatul PNL de Cluj Cristina Burciu anunță că parlamentul a adoptat, cu unanimitate de voturi, o propunere legislativă întocmită de liberali care acordă cabinetelor de medicină de familie statutul de unități sanitare de utilitate publică.

 


Actul normativ modifică și completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul declarării cabinetelor de medicină de familie, precum și a punctelor de lucru ale acestora, ca fiind unități sanitare de utilitate publică.

„Chiar dacă art. 74 din Legea nr. 95/2006 stipulează în prezent acordarea de către autoritățile locale a unor facilități și stimulente pentru instalarea medicilor și pentru înființarea și funcționarea cabinetelor de medicină de famiIie, era imposibilă semnarea unor contracte de comodat, din cauza unor prevederi legislative aflate în vigoare. Din cauza faptului că, spre deosebire de spitale, cabinetele de medicină de familie nu erau declarate prin lege ca fiind unități de utilitate publică, autoritațile locale nu puteau decide darea în folosință gratuită a spațiilor aflate în proprietatea publică către medicii de familie”, a explicat Cristina Burciu, coinițiator al propunerii legislative. 


„În aceste condiții, proiectul legislativ era imperios necesar, mai ales din perspectiva faptului că, în prezent, există multe proiecte asumate de către administrațiile locale, în scopul facilitării accesului unui număr cât mai mare de cetățeni la asistența medicală primară. Mai mult, în ultima perioadă am asistat la o diminunare drastică a numărului unităților medico-sanitare din țară, mai ales în mediul rural, unde asistența medicală primară este asigurată doar într-un procent de 40%”, mai arată deputatul PNL de Cluj.

Actul normativ al parlamentarilor PNL va conferi astfel posibilitatea autorităților locale de a beneficia de pârghiile legislative necesare pentru a acorda cabinetelor de medicină de familie cele mai potrivite facilități și stimulente.


„Sunt încrezătoare că, după promulgarea legii, vom asista la creșterea numărului românilor care beneficiază de servicii medicale, fapt ce va conduce, iremediabil, la îmbunătățirea stării de sănătate și creșterea speranței de viață a românilor”, a mai arătat Burciu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sprijin oferit de Guvern firmelor românești și străine. Cristina Burciu: „Investiții esențiale în dezvoltarea economică a României”

abonare newsletter