Politică

Emil Boc, despre tensiunile PNL-PSD: „Avem o ciocnire ideologică. Înainte de a pune taxe noi, haideți să eliminăm risipa și evaziunea fiscală”

Primarul Emil Boc a vorbit despre „elefantul din cameră” pe care coaliția de guvernare pare să-l evite: nivelul redus de colectare a taxelor de către stat și evaziunea fiscală.

Primarul Emil Boc (foto centru) este de părere că divergențele dintre PNL și PSD sunt firești și nu rebuie să compromită coaliția de guvernare. FOTO: Facebook/ Emil Boc Primarul Emil Boc (foto centru) este de părere că divergențele dintre PNL și PSD sunt firești și nu rebuie să compromită coaliția de guvernare. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Primarul Emil Boc, invitat joi la o emisiune la un post local de radio, a discutat despre tensiunile din coaliția de guvernare, apărute pe seama măsurilor propuse de PSD pentru creșterea veniturilor la stat. 

 


Edilul este de părere că cele două partide aflate la guvernare, PNL și PSD, au viziuni ideologice opuse și, pe tema măsurilor fiscale, „avem o ciocnire ideologică”. El consideră că existența unor puncte de vedere diferite este firească într-o democrație, mai ales când este vorba de două partide cu ideologii diferite.

„Nu as vrea să fie privită dezbaterea aceasta publică și confruntarea dintre PNL și PSD ca ceva anormal, este firească această dezbatere. De ce? Pentru că aceste două partide mari și-au dat mâna venind din unghiuri ideologice diferite, unul dinspre stânga – PSD, celălalt dinspre dreapta – PNL, și-au dat mâna într-un proiect, unde, fără să afecteze nucleul ideologic al oricăruia, să construiască ceva pentru România, într-o perioadă grea, cu război la graniță și cu instabilitate în zonă. Avem nevoie să avem o stabilitate politică. Evident că acum avem această ciocnire a civililzațiilor, dacă îmi permiteți această comparație cu cartea lui Huntington (Samuel P. Huntington, autorul cărții „Clash of Civilizations” - n.red.). Avem o ciocnire ideologică, care e normală într-o societate democratică, când liberalii spun: prima dată punem accent pe producere de prosperitate și după aceea în egală măsură avem grijă să distribuim ce producem, astfel încât să fim solidari și să avem grijă de fiecare. PSD spune invers: prima dată împărțim și după aceea vedem să și producem, pentru că noi avem o dimensiune socială mai accentuată. Nu trebuie condamnate cele două partide pentru că își apără nucleul ideologic al fiecăreia dintre ele, e normal acest lucru, pentru că aceste partide nu vor fuziona niciodată, nu vor fi niciodată mai mult decât într-o etapă de contract pentru România, pentru că nu aveam nicio altă soluție decât aceasta (…) în aceste momente când avem nevoie mai mult decât oricând de stabilitate politică și de stabilitate economică. Nu cred că adăugarea unei crize politice pe lângă criza economică pe care o avem ar rezolva mai mult decât ar încurca problema”, a declarat primarul Emil Boc.


Locul de muncă bine plătit - cea mai bună formă de protecție socială

Edilul clujean este de părere că, indiferent care vor fi mpăsurile luate de coaliția de guvernare, acestea trebuie să țină cont de mediul de afaceri, să îi asigure predictibilitatea, întrucât acesta este motorul economiei și cel care produce prosperitate.

„Părerea mea este că, în primul rând, trebuie să stai cu picioarele în apă rece și să analizezi toate consecințele. Avem nevoie, ca țară care suntem la graniță cu războiul, avem nevoie de stabilitate politică, mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate, aici este viziunea mea liberală și s-ar putea să nu placă celor de stânga. Eu cred, alături de colegii mei liberali, că prima dată trebuie să produci prosperitate și bogăție și abia după ce produci împarți și a grijă de celelalte lucruri. Dacă nu produci, împarți la infinit sărăcia și ajungi să te scufunzi. Aici, eu cred, echilibrul dinte cele două partide, respectându-și nucleul ideologic, nu certându-se excesiv, nu cu acuzații, ci cu rațiune și calm pot spune care sunt măsurile necesare în acest moment pentru țară? Eu din această perspectivă văd trei lucruri: în primul rând, nu omor motorul creșterii economice care produce prosperitate. E viziunea liberală, dar nu vine în contradicție cu viziunea social-democrată, care vrea să protejeze cetățeanul, ori cea mai bună formă de protejare a cetățeanului este locul de muncă bine plătit. Haideți să dăm posibilitatea prin ce facem să păstrăm locurile de muncă. Ori asta înseamnă să nu pui taxe suplimentare pe cei care produc și susțin locurile de muncă. Acest lucru ar trebui să fie o regulă”, a mai spus Emil Boc. 


„Elimini risipa și, fratele meu, diminuezi evaziunea fiscală!”

În cele din urmă, primarul Clujului s-a referit la două măsuri ce ar duce la creșterea veniturilor la bugetul de stat: eliminarea risipei și a evaziunii fiscale. Nivelul scăzut de colectare a taxelor de către stat este o problemă veche de mai mulți ani și care ar crește semnificativ bugetul țării, dar față de care coaliția de guvernare păstrează tăcerea.

„Aș mai spune încă două lucruri elementare: haideți să eliminăm risipa, oriunde o găsim, de sus până jos. De la primul-ministru, până la ultima societate comercială sau autoritate publică. Să eliminăm risipa, lucrurile care nu sunt necesare, pe care cu toții le vedem, le cunoaștem, dar fără abuzuri și aici, cu analiză, cu studiu de impact. Să nu arunci copilul odată cu apa din covată! Eliminarea risipei este necesară, dar trebuie atenție doar să nu produci mai mult rău decât bine.


Doi, elimini risipa și, fratele meu, diminuezi evaziunea fiscală! Deci nu e posibil ca în perioadă de criză economică, cum a fost în perioada 2009-2011 totuși să avem venituri din PIB de peste 30-31 la sută și acum să cobori la cifre de sub 30 la sută, 27 la sută venituri din PIB. Adică, fraților, avem câteva procente din PIB pe care astăzi am vrea să le punem pe fiscalitate suplimentară, pe business, care se pot lua prin combaterea evaziunii fiscale. Trebuie să ne înțelegem, și oamenii de afaceri, că în fața legii, toți suntem egali. De moarte și de taxe nu trebuie să scape nimeni într-o societate normală. Acum avem digitalizare, avem mijloace mult mai moderne, nu mai pute spune că nu se pot scana firmele care trec prin vamă cu diverse produse ca în brânză. Ai scanere, ai digitalizare, totul poate fi urmărit. Lucrează la combaterea evazuinii fiscale cu aceste unelte noi ale digitalizării! Toată lumea trebuie să înțeleagă, așa cum înțeleg și occidentalii, că nu te pui cu statul când vine vorba de taxe. Înainte de a pune taxe noi, haideți să eliminăm risipa și să eliminăm evaziunea fiscală și vă asigur că dacă aceste lucruri se fac, care sunt și social-democrate și liberale în egală măsură, ne rezolvăm partea asta de bani care ne este necesară. Doar așa putem să avem un sistem echilibrat, nu să ne înjurăm la televizor, putem să avem păreri diferite, dar să fim echilibrați și să luăm măsurile nu unul împotriva celuilalt, unul câștigă și celălalt pierde. Trebuie să câștigă România. Cred că niciunul dintre cele două partide nu poate spune că nu este de acord cu eliminarea risipei și a evaziunii fiscale”, a spus Emil Boc.

La nivelul anului 2019, România strângea cele mai mici venituri din impozite directe și indirecte și contribuții sociale, ca procent din Produsul Intern Brut (PIB) din UE (după Irlanda, care are o situație excepțională). Țara noastră taxează mai mult munca și consumul, și mai puțin capitalul. România a raportat venituri totale din impozitare de 26% din PIB, în 2019, al doilea cel mai mic procent după Irlanda, cu 22,1% din PIB. 

Cea mai mare parte din veniturile colectate de România (circa 12% din PIB) vine din impozitarea muncii, angajații din țară fiind taxați astfel: 25% asigurări sociale (CAS), 10% asigurări sociale de sănătate (CASS), 10% impozit pe venit, plus 2,25% – contribuție asigurătorie pentru muncă (CAM) plătită de angajator. Astfel, un angajat încasează, din 100 de lei plătiți de angajator, doar 57,22 lei, în timp ce statul încasează 42,78 lei.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Boc, despre noile măsuri fiscale pregătite de Guvern: „În sectorul IT nu cred că este o soluție să introducem taxe noi”

abonare newsletter