Politică

Suedia a votat pentru intrarea României în Schengen. Poziția Austriei rămâne critică

Parlamentul suedez a votat pentru aderarea României la spațiul Schengen, prin intermediul votului exprimat, vineri, în Comisia de Afaceri Europene. Din păcate Austria continuă să-și mențină reticența privind intrarea țării noastre în Schengen.

Suedia a votat pentru intrarea României în Schengen/ Foto: depositphotos.com Suedia a votat pentru intrarea României în Schengen/ Foto: depositphotos.com

 

 


Parlamentul suedez a votat pentru aderarea României la spațiul Schengen. Votul a avut loc în această dimineață în Comisia de Afaceri Europene, potrivit anunțului făcut de europarlamentarul român Victor Negrescu pe pagina sa de Facebook. 

Austria încă se opune deschis, în timp ce Olanda ar avea reticențe mai ales față de Bulgaria. În schimb, Croația are girul tuturor statelor membre.


Momentul cheie privind extinderea spațiului Schengen va fi în 7 decembrie, cu ocazia reuniunii ambasadorilor statelor membre UE, în care se decide ordinea de zi finală a Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne, semnalează Hotnews.ro

De asemenea, recent, cancelarul austriac Karl Nehammer a dat asigurări, în timpul unei vizite oficiale în Croaţia, că va susţine aderarea acestei ţări la spaţiul Schengen, însă s-ar putea opune prin veto la aderarea României şi Bulgariei, întrucât acestea nu fac suficiente eforturi pentru a opri migranţii ilegali.


Intrarea României în spațiul Schengen ar putea fi amânată cu două luni, potrivit anunțului făcut de Klaus Iohannis săptămâna trecută. 

Iohannis a subliniat că România este dispusă şi pregătită să ofere răspunsuri ţărilor care mai au întrebări cu privire la Schengen, dar a afirmat că în cazul în care până la Consiliul JAI din 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea României la Schengen, este posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două.


Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE, iar un vot decisiv ar urma să fie dat pe 8 decembrie 2022 în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Beneficiile aderării României în spațiul Schengen nu se rezumă doar la traversarea facilă a granițelor, ci comportă un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, în sfera economică. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).


sursa foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Austria susține intrarea Croației în Schengen, dar este „foarte critică” față de România

Intrarea României în Schengen ar putea fi amânată. Iohannis: Sunt șanse relativ bune, dar nu există o garanţie pentru aderare

abonare newsletter