Politică

Intrarea României în Schengen ar putea fi amânată. Iohannis: Sunt șanse relativ bune, dar nu există o garanţie pentru aderare

Intrarea României în spațiul Schengen ar putea fi amânată cu cel puțin două luni. Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis, la o zi după ce oficialii guvernamentali salutau eliminarea MCV în cazul țării noastre.

Intrarea României în Schengen ar putea fi amânată/ captură foto Klaus Iohannis Facebook.com Intrarea României în Schengen ar putea fi amânată/ captură foto Klaus Iohannis Facebook.com

 

 


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că în cazul în care până la Consiliul JAI din 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea României la Schengen, este posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două, informează Agerpres.ro

 

România, pregătită „psihic” pentru Schengen

Anunțul președintelul Iohannis vine după ce, marți, reprezentanții Guvernului și ai Parlamentului României salutau eliminarea MCV, drept un prim pas spre accederea în spațiul Schengen.  

„Cred că s-a vehiculat 8 decembrie ca şi un termen final, ceea ce nu este. 


8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată şi interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul României la Schengen. 

Nu este util pentru absolut nimeni să forţăm un vot care poate nu este cel aşteptat. Asta apropo de data de 8 decembrie. Şansele României sunt relativ bune. Avem şanse bune să fim acceptaţi în spaţiul Schengen dar, cum am mai spus, nu există o garanţie pentru asta. 


Sunt state membre din Uniune care mai au întrebări pentru noi, care mai au întrebări pentru sistemul Schengen", a spus şeful statului, după întâlnirea cu omologul leton, Egils Levits.

Iohannis a subliniat că România este dispusă şi pregătită să ofere răspunsuri ţărilor care mai au întrebări cu privire la Schengen.

„Sunt întrebări legitime şi noi suntem dispuşi şi pregătiţi să dăm răspunsurile. Aşa putem acum să răspundem de exemplu prietenilor olandezi că MCV a fost ridicat şi această barieră nu mai există.  (…)


Nu avem flux migratoriu, asta pentru prietenii austrieci, iar pentru cei din Suedia care au avut anumite întrebări care s-au referit mai mult la colaborarea poliţienească putem să le spunem nu doar că suntem pregătiţi aşa psihic, suntem pregătiţi cu oameni, deci suntem chiar pregătiţi şi au existat şi până acum programe care au dat rezultate bune. Suntem dispuşi să le extindem. Noi nu doar spunem că Spaţiul Schengen devine mai sigur dacă România intră, noi dovedim acest lucru şi vom dovedi şi în continuare. (…).

Vreau să fiu foarte clar, dacă din varii motive nu vom reuşi până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt foarte clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată, cu o lună sau cu două luni până când toate întrebările primesc răspunsuri clare şi corecte şi toată lumea va fi convinsă că noi nu numai că nu suntem o vulnerabilitate, am fi un real câştig pentru Spaţiul Schengen”, a declarat Klaus Iohannis, care efectuează miercuri o vizită oficială în Letonia.


„Vestea foarte bună pe care o primim astăzi este dovada că România și-a îndeplinit angajamentele asumate la nivel european. Legile Justiției adoptate și promulgate de curând reprezintă una dintre cele mai importante reforme din domeniu din ultimii ani. Ridicarea MCV este un nou pas important pe care îl facem în vederea atingerii obiectivului nostru de țară: aderarea la Spațiul Schengen”, declara premierul Nicolae Ciucă, marți, după anunțul privind încetarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România. 

Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE, iar un vot decisiv ar urma să fie dat pe 8 decembrie 2022 în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Beneficiile aderării României în spațiul Schengen nu se rezumă doar la traversarea facilă a granițelor, ci comportă un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, în sfera economică. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).
 

CITEȘTE ȘI:

Europarlamentarul Daniel Buda, optimist privind aderarea în spațiul Schengen: „Din punct de vedere al tehnicității, România este în regulă”

România a încheiat programul MCV. Comisia Europeană se declară mulțumită de progresul făcut

Ultimele Stiri
abonare newsletter