Politică

Pensiile speciale pentru primari vor intra în vigoare de anul viitor și vor totaliza 1 MILIARD de lei. Drulă: Zeci de mii de noi pensii speciale vor fi acordate de la 1 Ianuarie

Pensiile speciale pentru primari, viceprimari, șefii de consilii județene sau vicepreședinți ai acestora ar putea fi acordate începând cu anul viitor. Pensiile speciale ale aleșilor locali ar putea avea un impact anual de 1 miliard de lei.

Pensiile speciale ale primarilor totalizează 1 miliard de lei și ar intra in plată de anul viitor/ FOTO: depositphotos.com Pensiile speciale ale primarilor totalizează 1 miliard de lei și ar intra in plată de anul viitor/ FOTO: depositphotos.com

 

 


Pensii speciale pentru primari de 1 miliard de lei

 

Proiectul privind amânarea pensiilor speciale este blocat în continuare în Parlament, context în care începând de anul viitor primarii/viceprimarii și președinții de consilii județene ar putea încasa pensii speciale, măsură cu un impact bugetar de 1 miliard de lei. 


Recent, Coaliția de guvernare a anunțat majorarea veniturilor pentru pensionari cu doar 12,5%, o creștere ce nu acoperă nici măcar rata inflației. 

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a criticat coaliţia de guvernare pentru faptul că „blochează” proiectele privind abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi primarilor, în condiţiile în care creşterile anunţate pentru populaţie nu acoperă inflaţia.

„Este de un tupeu nemărginit, după ce luni de zile s-au jucat bambilici cu cifre privind creşterea pensiilor, până la urmă au anunţat o cifră care este sub rata inflaţiei. 


Deci, practic, pensiile au scăzut anul acesta

Şi în acelaşi timp se pregătesc la 1 ianuarie să introducă zeci de mii de noi pensii speciale în plată. 


Mă refer la pensiile primarilor, care au fost amânate de două - trei ori până acum şi la 1 ianuarie intră în vigoare. USR are proiect de abrogare definitivă a acestor pensii, înainte să intre în vigoare. Este blocat de această coaliţie la Senat", a arătat Drulă, într-o declaraţie susţinută la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, în cazul în care vor intra în vigoare, pensiile speciale ale primarilor vor totaliza un miliard de lei. Drulă a menţionat că proiectul USR privind pensiile speciale ale Parlamentarilor este „blocat” la Biroul Permanent reunit şi a adăugat că acest lucru reprezintă un „abuz”.


Cătălin Drulă, liderul USR, a susținut recent că pensiile ar fi putut fi majorate și cu 27%, limită prevăzută în PNRR. Creșterea de 12,5% nu acoperă nici măcar rata inflației.

Coaliția PNL-PSD-UDMR a decis, luni, creşterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu anul viitor şi acordarea unui sprijin pentru pensionarii cu pensii până la 3.000 de lei în două tranşe.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 15,32% în luna octombrie a acestui an, de la 15,88% în septembrie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 20,58%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 14,37%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,31%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate de BNR.

sursa foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Pensiile cresc cu doar 12,5%, majorare ce nu acoperă nici creșterea inflației

Doar 12 lei în plus pentru alocațiile copiilor. Majorarea de 5,1% se va aplica de anul viitor

Drulă (USR): Pensiile cresc cu doar 12,5%, deși până la limita din PNRR puteau fi majorate cu 27%

abonare newsletter