Național

Doar 12 lei în plus pentru alocațiile copiilor. Majorarea de 5,1% se va aplica de anul viitor

Începând de anul viitor, copiii vor beneficia de 12 lei în plus de la stat. Astfel, alocațiile vor crește cu 5,1%. „Fabuloasa” sumă abia acoperă prețul unei cutii de lapte bio.

Doar 12 lei în plus la alocațiile copiilor/ captură foto Dgaspc Calarasi Facebook.com Doar 12 lei în plus la alocațiile copiilor/ captură foto Dgaspc Calarasi Facebook.com

 

 


De la 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației, potrivit anunțului făcut de Marcel Ciolacu, liderul PSD, co-președinte al coaliției de guvernare, după ședința conducerii acesteia. 

 


„De la 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației”, a notat Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook, după ședința coaliției.

Creșterea este obligatorie, potrivit legislației în vigoare, și se face cu un procent calculat pe baza inflației, semnalează edupedu.ro


Potrivit OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2: Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.

Rata inflației în 2021 a fost de 5,1%, potrivit INS. Dacă s-ar aplica acest procent de creștere, alocațiile noi ar fi de 255,4 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și 630,6 lei pentru cei până la 2 ani.


Majoritatea copiilor, adică cei din grupa 2-18 ani, vor primi de fapt 12 lei în plus, pe lună, echivalentul unei pungi de lapte bio sau a 8 covrigi de 1,5 lei bucata.

Alocația de stat a fost majorată la 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani, începând cu ianuarie 2022, iar pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani este de 243 de lei.


Potrivit raportului privind alocațiile de stat pentru copii, pentru luna septembrie 2022, la nivelul județului Cluj, cu o populație de 709,445 locuitori, numărul copiilor, beneficiari ai alocațiilor acordate de stat este de 117,726. Suma totală plătită drepturi curente este de 33.536.874 lei. 

Coaliția PNL-PSD-UDMR a decis, luni, creşterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu anul viitor şi acordarea unui sprijin pentru pensionarii cu pensii până la 3.000 de lei în două tranşe.

De asemenea s-a convenit şi ca alocaţiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflaţiei, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizaţie, iar indemnizaţiile pentru veteranii şi văduvele de război să fie actualizate cu rata inflaţiei.

CITEȘTE ȘI:

Pensiile cresc cu doar 12,5%, majorare ce nu acoperă nici creșterea inflației

Ultimele Stiri
abonare newsletter