Politică

Europarlamentarul Daniel Buda: „Degeaba discutăm de unitatea UE, dacă România nu e în Schengen”

Europarlamentarul clujean Daniel Buda a declarat că România îndeplinește toate condițiile pentru intrarea în spațiul Schengen, reprezentând un pol de securitate și stabilitate la granițele UE.

Daniel Buda în Parlamentul European/ sursa: Daniel Buda Facebook.com Daniel Buda în Parlamentul European/ sursa: Daniel Buda Facebook.com

 

 


Daniel Buda, președintele PNL Cluj și europarlamentar, a făcut o serie de declarații cu privire la temele de pe agenda europeană cu impact regional, precum intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen. 

Experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre UE vor prezenta miercuri, la Bruxelles, raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen din România şi Bulgaria.


În urmă cu o săptămână, Parlamentul European a adoptat cu un vot covârșitor rezoluția prin care îndeamnă statele membre să permită României și Bulgariei să adere fără întârziere la spațiul Schengen. Rezoluția a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri. Deși demersul european a comportat un caracter favorabil aderării României la Schengen, problema rămâne una acută în condițiile opoziției manifestate de Olanda.

„Practic, 85% din europarlamentarii Parlamentului Euroopean (PE) au votat pentru intrarea României în spațiul Schengen, cerând oarecum imperios acest lucru”, a declarat europarlamentarul clujean Daniel Buda în cadrul unei intervenții la un post local de radio.  


După cum arată acesta, votul din PE este unul însemnat, întrucât europarlamentarii reprezintă voința cetățenilor din diversele state membre UE, pentru transpunerea acesteia într-o decizie politică. 

„Dar, într-adevăr, sunt aspecte discutabile, și vedem că Olanda a reacționat, pentru că ei, de regulă, reacționează la voturile date în Parlamentul European cu privire la anumite chestiuni”, a adăugat Daniel Buda. 


Interesele economice ale Olandei

Cu privire la interesele economice ale Olandei în acest sens, Daniel Buda a apreciat că instituțiile statului român depun toate eforturile pentru ca țara noastră să poată fi parte integrantă a spațiului Schengen, context în care nu a dorit să comenteze aceste afirmații cu caracter speculativ:

„Nu îmi permite funcția să fac vorbire în spațiul public despre astfel de abordări. Tot ceea ce este de știut, instituțiile statului le cunosc și lucrează pe toate palierele posibile pentru intrarea României în Schengen. Nu este bine să facem speculații în spațiul public cu privire la aceste aspecte”, a afirmat Daniel Buda. 


„Am fost luat prin surprindere...”

De altfel și Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, potrivit anunțului făcut săptămâna trecută de eurodeputata olandeză Sophia in'T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European.

Europarlamentarul clujean Daniel Buda recunoaște că a fost surprins de deciza Olandei, după rezoluția adoptată de legislativul olandez.

„La început am fost luat prin surprindere de ceea ce s-a întâmplat în Olanda, dar până la urmă ei nu au cerut nimic altceva în acea rezoluție, decât să se verifice o dată în plus condițiile tehnice sau juridice, de cooperare și verificare din România cu privire la ceea ce înseamnă situația din Justiție”, apreciază Daniel Buda, europarlamentar clujean și lider PNL Cluj. 

Cu toate acestea, politicenii români consideră că România îndeplinește condițiile necesare pentru intrarea României în Schengen. 

„Practic, noi, ca și țară, îndeplinim de 11 ani toate standardele tehnice pentru a intra în spațiul Schengen. Mai mult, acum avem adoptate legile Justiției, care vor avea ca și consecință ridicarea acestui Mecanism de cooperare și verificare (MCV) pe care l-a avut România de atâta amar de vreme”, și-a exprimat convingerea Daniel Buda. 

„Oricum, în mod incorect a fost subsumat sau au fost lgate cele două – intrarea României în spațiul Schengen cu Mecanismul de cooperare și verificare (MCV).

Deci în această situație ne aflăm în momentul de față”, a apreciat Buda. 

Eurodeputatul clujean a amintit de faptul că eforturile țării noastre pentru intrarea în spațiul Schengen a fost apreciat și în contextul în care România a avut de gestionat o situație foarte complicată la granițele sale, cauzată de intervenția militară brutală a Rusiei lui Putin în Ucraina. 

„Degeaba discutăm despre unitatea UE, dacă România nu este în spațiul Schengen”

În concluzie, europarlamentarul Daniel Buda a susținut că România merită să fie parte a spațiului Schengen. 

„România merită să fie în Schengen, pentru că noi îndeplinim toate condițiile din punct de vedere tehnic pentru a intra în spațiul Schengen. 

Noi ne manifestăm deja ca furnizor de securitate și stabilitate în această parte a Uniunii Europene. Am făcut pași concreți pentru ceea ce înseamnă ridicarea MCV, astfel încât România nu mai are, să-i spun așa, „nedreaptă” supraveghere din partea Uniunii Europene, iar atunci nu mai este nici un fel de motiv să rămânem în afara spațiului Schengen.

Până la urmă, degeaba discutăm despre unitatea Uniunii Europene, dacă România nu este în spațiul Schengen”, a declarat Daniel Buda.

Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE, iar un vot decisiv ar urma să fie dat pe 8 decembrie 2022 în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).
Beneficiile aderării României în spațiul Schengen nu se rezumă doar la traversarea facilă a granițelor, ci comportă un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, în sfera economică. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

CITEȘTE ȘI:

Statele membre UE, îndemnate să accepte intrarea României și Bulgariei în Schengen

Daniel Buda a solicitat în plenul PE ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen: „Am fost și suntem furnizori de securitate și stabilitate în regiune"

Aderarea României în spațiul Schengen, dezbătută în plenul Parlamentului European. Europarlamentar: „Nu pot să îmi ascund şocul faţă de ce am auzit”

Ultimele Stiri
abonare newsletter