Politică

Cine îi numără zilele lui Boc la Primărie? „Sunt investitori care speră că nu o să mai fiu primar”

Emil Boc lasă să se înțeleagă că anumiți investitori „îi poartă sâmbetele” și așteaptă ziua în care nu va mai fi primar. Totul din cauză că edilul nu le-ar da autorizație să construiască blocuri de 14 etaje pe spații verzi.

 

Emil Boc spune că proiectul parcului din Zorilor merge mai departe, cu toate că aici un om de afaceri a vrut să construiască un bloc de 14 etaje.


„Am câștigat toate procesele legate de viitorul parc din Zorilor, vorbim de parcul vis a vis de Recuperare, unde un investitor a dorit să facă blocuri de 11-14 etaje. Și nu e singurul loc în Cluj unde doresc să facă betoane și noi ne-am opus că vrem să facem parcuri. Licitația e câștigată, are termen până în octombrie să facă proiectarea și în toamnă să înceapă lucrările. În această toamnă vom vedea, teoretic, începute lucrările la parcul de pe strada Observator”, a punctat Emil Boc.

Terenul pe care va fi amenajat parcul din cartierul Zorilor - zona Observator - are o suprafață de peste 1,2 ha, obținută în urma exproprierilor.


Valoarea totală a investiției se ridică la suma de 19.787.000,82 lei (cu TVA), lucrările urmând să fie finanțate din bugetul local al municipiului. Parcul va cuprinde un loc de joacă pentru copii, zonă de recreere, alei, mobilier urban, zonă fitness, peluză multifuncțională, parcare pentru biciclete și spații verzi. De asemenea, vor fi amplasate o cișmea și o toaletă „inteligentă”. Totodată, conform proiectului, în parc vor fi plantați mai mulți copaci.

Probleme cu exproprierea terenului

Terenul pe care urmează să fie amenajat parcul a fost în curs de expropriere de la firma SC Florisal SA a lui Vasile Pușcaș, fostul ginere al lui Ioan Rus. 


Firma Florisal a contestat decizia Primăriei de a schimba destinația terenului, din zonă cu funcțiune mixtă, pe care se putea construi, în zonă verde, cu scuaruri, grădini, parcuri cu acces public nelimitat. Patronul firmei ar fi urmărit ridicarea unui ansamblu imobiliar pe terenul de 1,2 hectare.

Amintim că, recent, Sile Pușcaș, care este și proprietarul Platinia, și-a retras o donație de teren făcută Primăriei când s-a edificat blocul Platinia, pentru extinderea străzii Calea Mănăștur, probabil pentru a se răzbuna pentru exproprierea terenului de pe strada Observatorului.


În loc de blocuri și hotel, bază sportivă la Expo Transilvania

De asemenea, parcarea de 1,5 hectare de pe platoul Expo Transilvania, aflată în proprietatea Nervia, va fi expropriată. Terenul pe care firma voia să construiască blocuri și magazine va deveni parc cu facilități sportive.

„Am reușit să nu facem blocuri, să construim un oraș pentru oameni nu pentru profit, la fel cum în egală măsură, la Expo Transilvania, după ani de procese, am reușit să promovăm un proiect care acum e în derulare, de bază sportivă, de parc, de spațiu de agrement, și nu de blocuri de 11-14 etaje cum se dorea în Groapă. Nu a fost ușor. Mulți au așteptat și au sperat că nu o să mai fiu primar și o să-și facă metehnele și o să contruiască și blocuri de 14 etaje pe Observator, și la Expo Transilvania”, a mai spus Boc. 


Firma Nervia a concesionat de la administraţia locală, în urmă cu peste un deceniu, un teren de 5 hectare pe care urmărea ridicarea unui complex cu funcţiuni mixte - hotel, apartamente, spații comerciale și de expoziție. Compania are la dispoziţie un teren propriu de 1,5 ha în aceeaşi zonă, folosit ca parcare de către Expo Transilvania. Proiectul imobiliar nu s-a mai făcut, deoarece mai bine de jumătate din terenul concesionat de Primărie apărea ca zonă verde în PUG. Primăria și societatea au intrat în conflict și s-au pornit procese în instanță.

Boc: „Unii încă așteaptă. Știți unde? La ștrand”

Nu în ultimul rând, primarul Emil Boc spune că există investitori care vor să ridice 5-6 blocuri de 14 etaje pe locul vechiului ștrand municipal de pe Aleea Stadion.

„Unii încă așteaptă. Știți unde? La ștrand. Lângă Hotelul Radisson Blu. Sunt niște investitori care s-au încăpățânat să spună că ei așteaptă, că nu o să mai fiu primar la un moment dat și că vor face acolo bloc de 16 etaje, pe locul vechiului ștrand. Locul acela așa e în istoria Clujului, ștrand, faceți spații de spa, agrement, orice, dar nu blocuri de 16 etaje. Avem o zonă superbă a Parcului Central și noi să o compromitem să punem 5-6 blocuri cu 14 etaje. Cum ar mai arăta zona din perspectiva calității vieții? Oamenii se așteaptă la o oază de verdeață, fără poluare. Să nu se înțeleagă că am ceva cu mediul privat pe care îl susțin cu toată convingerea legală. Trebuie găsit un echilibru între interesul public și cel privat”, a conchis Emil Boc.

Ștrandul Municipal din Cluj-Napoca a funcționat până la sfârșitul anilor ’90, însă apoi, a fost lăsat în paragină. Zona este protejată istoric și astfel nu s-au putut da aprobări pentru cei care voiau să construiască blocuri pe acel teren. Terenul aparține firmei Unita Turism Holding, căreia, Primăria i-a eliberat în 2011 un certificat de urbanism „mult prea restrictiv” pentru ce planuri avea societatea cu terenul situat pe Aleea Stadion nr. 1, pe locul fostului ştrand municipal. Primăria a fost obligată patru ani mai târziu să plătească cheltuieli de judecată investitorului. Tot atunci se vorbea despre o posibilă reabilitare a ștrandului municipal, lucrări care ar fi trebuit să înceapă în 2019.

Reamintim că Emil Boc a câştigat în toamna lui 2020 al cincilea mandat (20 de ani), la finalul căruia va deveni cel mai longeviv primar al Clujului, bătând recordul lui Géza Szvacsina, cel care a condus oraşul timp de 15 ani în urmă cu un secol.

CITEȘTE ȘI:

Clujul atrage ca un „magnet” fonduri prin PNRR, pentru reabilitarea blocurilor de locuințe și clădirilor publice

Boc: „Facem toate eforturile pentru ca factura la încălzire a clujenilor să fie suportabilă”. Reguli schimbate pentru blocurile noi

FOTO Accident pe Aleea Stadionului! Trei mașini făcute praf, o femeie a ajuns la spital

Ultimele Stiri
abonare newsletter