Actualitate

Boc: „Facem toate eforturile pentru ca factura la încălzire a clujenilor să fie suportabilă”. Reguli schimbate pentru blocurile noi

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că anul acesta, Clujul va avea susținere mai mare din partea Guvernului „pentru a păstra suportabilă factura”. Blocurile noi vor avea o singură centrală ori vor fi conectate la sistemul de termoficare.

 

 


„Peste 21.000 de familii clujene sunt conectate la sistemul de termoficare, iar pentru acestea, facem toate eforturile ca factura să fie suportabilă”, a precizat Emil Boc, luni, în cadrul ședinței ordinare de Consiliu Local al municipiului Cluj-Napoca.

 


Edilul a remintit că familiile cu venituri mici mai au timp până în 20 noiembrie pentru a face demersurile în vederea obținerii ajutorului de căldură.

„Pentru ceilalți, se află o analiză la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Avem o discuție cu Guvernul, azi, la ora 16.15, unde am o întâlnire cu mai mulți primari și cu prim-ministrul, pentru a discuta situația de termoficare la nivel național.


Ulterior, vom intra în Consiliul Local cu aprobarea prețului. Ceea ce pot să vă spun este că dacă în 2020 aveam o susținere de 28 de milioane de lei, anul acesta avem resurse suplimentare față de această sumă, pentru a subvenționa și a păstra suportabilă factura la energie. Pe parcursul lunii noiembrie, vom avea o ședință pentru a aproba prețul la gigacalorie”, a explicat Boc.

O altă „viziune” pentru blocurile noi

De asemenea, edilul a anunțat că în ceea ce privește viitorul din acest punct de vedere, se va propune „o nouă viziune”, dobândită în urma discuțiilor politice pe care primarul le-a avut cu PNL și UDMR.


Astfel, se propune pentru viitor privatizarea sistemului de termoficare, conform primarului.

„De la momentul adoptării hotărârii de Consiliu Local, orice proiectare a blocurilor noi care au mai mult de 6 apartamente vor avea în viitor două alternative: fie se conectează la sistemul de termoficare, fie se conectează la o singură centrală de bloc. Nu vom opri debranșarea dacă oamenii nu vor dori”, a spus primarul.


Astfel, conform edilului, clujenii vor fi convinși, „prin stimulente alternative”, să aleagă una din cele două soluții, cu scopul de a plăti mai puțin și pentru a reduce poluarea.

„Aceasta este soluția europeană, marile orașe trebuie să ia măsuri pentru poluare. Clădirile sunt responsabile de un grad mare de plouare. Eu cred în această linie verde, nepoluantă și invit și celelalte partide să susțină acest lucru. Cetățeanul va plăti cât consumă, nu mai mult”, a mai spus Boc.

Ajutor de la Guvern, pentru scumpirile la căldură

Emil Boc, ca președinte al Asociației Municipiilor din România, a solicitat la finalul lunii trecute ca Guvernul să aloce peste 1 miliard de lei pentru a acoperi factura la încălzire.

Astfel, Asociația Municipiilor din România a trimis un document către ministerul de Finanțe în care prezintă sumele de care au nevoie 25 de municipii, printre care Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, pentru a acoperi factura la încălzire prin sistemul centralizat.

Municipiile au solicitat alocarea din Fondul de rezervă al Guvernului a sumelor necesare pentru acoperirea unor cheltuieli legate de sistemul centralizat de termoficare, care să poate compensa „creșterea nesustenabilă a prețurilor cu producerea energiei termice”.

Datele arată că suma necesară pentru a depăși iarna (octombrie 2021 – aprilie 2022) este de 1,8 miliarde de lei.

Municipiul Cluj-Napoca estimează necesarul pentru lunile octombrie 2021 - aprilie 2022 la 70,4 milioane de lei, alocarea locală propusă fiind de 7,46 milioane de lei, iar solicitarea la bugetul de stat, de 63,05 milioane de lei.

CITEȘTE ȘI:

Câți bani cere Clujul de la Guvern pentru a acoperi factura la încălzire?

Ultimele Stiri
abonare newsletter