Național

Purtarea măștii în aer liber, NECONSTITUȚIONALĂ. Amenzile s-ar putea ANULA. Arafat: „În spaţiul închis măștile rămân valabile”

Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat, marţi, că este neconstituţională Ordonanţă de urgenţă a Guvernului care prevede obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă.

Masca de protecție, neconstituțională. Masca de protecție, neconstituțională.

 

 


În şedinţa de marţi, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi pentru modificarea privind reglementarea activităţii de telemuncă.

 


Ce spune Raed Arafat despre decizia CCR?

Raed Arafat a declarat în urma deciziei CCR, la Antena 3,  că noile măsuri se vor aplica „dacă este nevoie”, dar și că ne aflăm pe un trend de scădere a cazurilor Covid-19 și „trebuie să fim atenți”.

„Decizia privește procedura prin care s-a adoptat Ordonanţa de Urgenţă din care lipsește, înțeleg, avizul Consiliului Legislativ, care este aviz consultativ, dar obligatoriu. Este clar că este o problemă procedurală. Până se publică măsurile rămân valabile. După ce se publică există 45 de zile de corectare, timp în care legea se suspendă după care se anulează din corpul ordonanței.


Măsurile se vor aplica daca este nevoie, dar în spaţiul închis ele rămân valabile. Dacă dorim în faza asta şi în spaţiul închis să nu se poarte să ne trezim acasă cu toții izolați. Suntem pe trend de scădere şi trebuie să fim atenți să nu stricăm momentul ăsta şi începem din nou să creștem. Mai avem puţin timp şi vom trece la măsurile de relaxare aplicate şi în alte ţări”, a explicat Raed Arafat.

Amenzile pentru nepurtarea măștii ar putea fi anulate

Un aspect important de reținut este faptul că odată cu decizia CCR, amenzile date pentru nepurtarea măștii ar putea fi anulate prin decizii judecătorești, dacă nu au fost plătite, conform Digi24.


Decizia CCR va avea efecte doar după ce va fi motivată de judecători și publicată în Monitorul Oficial.

Ce mai prevede ordonanța declarată neconstituțională?

OUG 192 din 2020 mai prevedea, printre altele, că:


- Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activităţii permite, cu respectarea prevederilor Legii 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă.

- Pe durata stării de alertă, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră.

CITEȘTE ȘI:

România se pregătește să scape de restricțiile COVID-19. Masca de protecție nu va mai fi obligatorie, doar recomandată

Ultimele Stiri
abonare newsletter