Monitorul Cartierelor

S-a semnat contractul pentru revitalizarea zonei Expo Transilvania. Parking de 350 de locuri și teatru în aer liber

Parcul Aurel Vlaicu, cu o suprafață de peste 10 hectare, va fi modernizat și va fi construit un parking subteran cu minim 350 de locuri.

 

 


Primarul Emil Boc a anunțat că a semnat contractul pentru serviciile de proiectare și elaborarea a documentației pentru revitalizarea zonei Expo Transilvania.

 


„Am semnat contractul pentru serviciile de proiectare și elaborare documentații de urbanism privind «Regenerarea zonei verzi Expo Transilvania, amenajarea în baza conceptului walkable and smart city a străzilor adiacente şi construire parking». Proiectul vizează regenerarea urbană a unei zone de 17 ha și presupune:

- Modernizarea parcului Aurel Vlaicu (suprafață parc: peste 10 hectare)
- Amenajarea străzilor și a spațiilor publice adiacente (implementarea conceptului «Orașul pentru pietoni»)
- Construirea unui parking în zona de intervenție (min. 350 locuri)”, a transmis primarul Emil Boc, marți.


Parcul Aurel Vlaicu va avea teatru în aer liber

Edilul arată că, potrivit proiectului, parcul Aurel Vlaicu va fi nu doar reabilitat, ci şi extins. Vor fi plantaţi numeroși arbori și arbuști, vor fi realizate facilităţi pentru activități sportive (baschet, minifotbal, aparate de fitness, jogging), zone de plimbare și promenadă, precum și un loc de joacă pentru copii. De asemenea, va fi amenajat un teatru în aer liber.

Proiectul pune accentul pe accesibilitate, zonele reamenajate fiind adaptate persoanelor cu dizabilități.


Străzile adiacente, amenajate după conceptul „walkable city”

La nivelul străzilor adiacente se vor realiza următoarele tipuri de intervenții: infrastructură rutieră, trotuare, piste de biciclete, semnalizări, refacerea reţelei de iluminat public stradal, lucrări edilitare, montare mobilier urban, precum şi amenajarea spaţiilor publice prin echipamente cu tehnologie smart.

Străzile vizate sunt:


- Str. Dâmboviţei – tronsonul dintre strada Ialomiţei şi calea ferată
- Str. Ialomiţei – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și intersecția cu strada Fabricii de Zahăr
- Str. Tribunul Vlăduţiu - tronsonul dintre strada Dâmboviţei și strada Răsăritului
- Aleea Dâmboviţei  – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și strada Cojocnei

Contract de 1,9 milioane de lei

Finanţarea investiţiei va fi realizată în primă fază din fonduri de la bugetul local, urmând ca ulterior să fie accesate surse de finanțare europene nerambursabile, după aprobarea programelor aferente următoarei perioade programatice.

Valoarea atribuită contractului de prestări servicii este de 1.969.669,69 lei fără T.V.A.

Rezultatul licitației, întors în urma contestației

SC Fip Consulting a câștigat licitația în urma unei contestații, după ce, inițial, lucrările au fost câștigate de asocierea dintre compania de arhitectură belgiană Metapolis Architects și firma clujeană Prodeco Arhitectură și Inginerie. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a anulat rezultatul licitației și a dispus reevaluarea ofertelor.

Compania Fip Consulting a contestat licitația pe motiv că Primăria Cluj Napoca a favorizat oferta depusă de asocierea dintre firma belgiană și cea clujeană, iar CNSC a dispus reevaluarea ofertelor, ulterior oferta asocierii SC FIP Consulting SRL (Leader) și Novart Engineering SRL fiind declarată câștigătoare.

Teren de 1,5 ha, expropriat în vederea realizării proiectului

Proiectul de revitalizare a zonei prevede amenajarea unui spațiu verde cu funcțiuni sportive, asemănătoare celor din baza sportivă Gheorgheni, precum și modernizarea străzilor adiacente după conceptul „walkable city”. De asemenea, parcul Aurel Vlaicu va fi extins. Pentru a atinge acest obiectiv, Primăria va expropria parcarea de 1,5 hectare de pe platoul Expo Transilvania, aflată în proprietatea privată a firmei Nervia, care dorea ca pe terenul respectiv să construiască blocuri și magazine.

„La Expo Transilvania, vor fi modernizate străzile din jurul parcului, Dâmboviței și celelalte. Va fi un parc mare, de peste 10 hectare acolo, vom expropria inclusiv parcarea de acolo, de pe platou, de 1,5 hectare. Aceasta nu este a statului, este una privată. De zece ani mă opun să nu se facă acolo blocuri de zece, doisprezece etaje. Gândiți-vă ce viață mai aveau oamenii din Mărăști dacă aprobam acolo blocurile de peste zece etaje.

Cu orice risc, mă opun, pentru că de aceea m-au ales clujenii, să fiu și un pic categoric și ferm în chestiunile care țin de interesul public, în rest sunt dispus la negociere, la dialog, dar e o limită în toate. Unde e vorba de viața de zi cu zi a oamenilor, trebuie ținut cont de faptul că acei oameni au dreptul la o viață de calitate și va fi această calitate în Mărăști. Pe toată suprafața aceea se va fae un parc cu facilități sportive, în zona IRA se va face un parc și locuitorii vor ave acces la arbori plantați, la spațiu de agrement, la terenuri de sport, la ceva asemănător cum avem și în bazele sportive existente”, a declarat Emil Boc, la un post local de radio, la începutul acestui an.

CITEȘTE ȘI

Zona Expo Transilvania, „resuscitată”. Va fi construit un parking, străzile vor fi modernizate, iar Parcul Aurel Vlaicu - extins

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter