Actualitate

Zona Expo Transilvania, „resuscitată”. Va fi construit un parking, străzile vor fi modernizate, iar Parcul Aurel Vlaicu - extins

Expo Transilvania își schimbă fața: un nou parking va fi construit, străzile vor deveni „prietenoase” cu pietonii și bicicliștii, iar Parcul Aurel Vlaicu va fi extins.

 

 


Primăria Cluj-Napoca a lansat o licitație publică pentru achiziționarea de servicii de elaborare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ), expertizei tehnice, studiilor specifice tipului de investiție, studiilor de fezabilitate și documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenții, a proiectelor tehnice, respectiv asigurarea asistentei tehnice pe perioada de execuție a lucrărilor pentru obiectivul mixt de investiții „Regenerare urbană a zonei verzi Expo-Transilvania: Amenajare și extindere Parc Aurel Vlaicu, Amenajare străzi adiacente după conceptul Walkable and Smart City și construire parking”.

 


Primăria va plăti până la 2.200.000 lei firmei câștigătoare pentru realizarea studiilor enumerate, bani proveniți din bugetul local al municipiului. Ofertele pot fi depuse până la data de 14 ianuarie 2021.

Parking, parc mai mare și străzi amenajate după conceptul Walkable and Smart City

Prin acest proiect integrat se dorește realizarea unui spațiu care, prin calitatea dezvoltării sale arhitecturale și funcționale, să satisfacă nevoile și exigențele utilizatorilor săi, locuitorii municipiului Cluj-Napoca, se arată în caietul de sarcini al licitației.


În proiect vor fi cuprinse Parcul Aurel Vlaicu, Expo Transilvania și străzile adiacente: strada Dâmboviței, strada Ialomiței, strada Tribunul Vlăduțiu, Aleea Dâmboviței. Acestea vor beneficia de piste de biciclete, trotuare, echipamente cu tehnologie de tip Smart City (de exemplu bănci cu prize USB, stații pentru încărcarea mașinilor/ bicicletelor/ trotinetelor electrice, etc.), se arată în documentul citat.

Proiectul propune crearea unor parcursuri coerente, cu condiții confortabile de circulație și traversare pentru pietoni și cu atribute peisagistice: trotuare late, fără obstacole, vegetație, mobilier stradal de calitate și piste pentru bicicliști, respectiv realizarea unui parking. Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea mediului urban și reducerea poluării aerului.


Proiectul bazei sportive, abandonat?

La începutul lunii septembrie a acestui an, primarul Emil Boc aducea în discuție planurile administrație locale de a construi în zona Expo Transilvania o bază sportivă modernă, pe modelul celei din Gheorgheni sau La Terenuri. Primarul Emil Boc a declarat că nu va permite construirea de blocuri în zona Expo Transilvania, sufocată și așa de construcții și betoane, ci municipalitatea va amenaja acolo o bază sportivă modernă, după modelul celei ce se amenajează în Mănăștur.

„Începem ecosistemul de creare a unei baze de agrement, după modelul La Terenuri. Va fi un concurs de soluții. Mai e acolo un teren, pentru care am câştigat un proces cu Nervia, ei au vrut să facă acolo blocuri, noi vom ajunge la un moment dat să scăpăm de acest contract şi să facem o suprafaţă mare de teren acolo, după un concurs de soluţii, zonă de agrement, nu blocuri. Cât voi fi primar nu voi semna niciodată acolo pentru blocuri. M-au dat în judecată și am reușit să câștig. La Cluj, instanțele au responsabilitate civică, nu ca în alte locrui unde nu țin cont de regulile urbanistice și aprobă peste oraș diverse lucruri”, a declarat edilul, la un post local de radio.


Foraje geotehnice pentru metrou și tren metropolitan, la Expo Transilvania

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a anunțat că, în perioada octombrie - decembrie 2020, se vor realiza lucrări de foraje geotehnice în cadrul proiectului de metrou și tren metropolitan.

Primăria Cluj-Napoca alături de Geostud și de toți detinătorii de rețele au stabilit amplasamentele pentru 42 de foraje din cadrul proiectului „Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida”- etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou şi Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții”.

Prima stradă smart din Cluj, tot în zona Expo Transilvania

Prima stradă smart din România a fost realizată de Primăria Cluj-Napoca cu finanțare europeană și dispune de toate facilitățile unui spațiu public modern, „verde”, adaptat la realitățile tehnologice și de mobilitate urbană actuale.

Astfel, Strada Molnar Piuariu oferă 551 mp suprafață verde, sistem de irigare cu senzori, culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate, 4 locuri pentru încărcarea automobilelor electrice și 15 locuri de parcare pentru autovehicule, 30 locuri pentru încărcarea bicicletelor/trotinetelor electrice și 22 locuri de parcare pentru biciclete, dar și mobilier urban modern, Wi-Fi gratuit și prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile.

CITEȘTE ȘI

Nu vei recunoaște Piața Mărăști! Parking subteran, piste pentru biciclete, trotuare largi

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter