Monitorul Cartierelor

Borhanci, gândit să fie cartier doar de case. Boc: „Configurația terenului nu mai permite. În alte zone putem face”

Cartierul Borhanci era gândit inițial ca un cartier rezidențial de case. Emil Boc spune că în prezent situația stă diferit, deoarece configuranția nu mai permite, dar acest lucru s-ar putea face în alte zone din Cluj-Napoca.

 

 


Clujenii sunt interesați dacă Primăria are de gând să transforme vreun cartier în cartier de locuințe. Emil Boc a vorbit la radio despre acest lucru, unde a spus că așa era prevăzut în cartierul Borhanci.

 


Totuși, din cauza configurației terenului, nu se mai permite acest lucru. În Borhanci este prevăzută în prezent construirea unui hub educațional, a Spitalului Monobloc, Centru de excelență pentru tratarea cancerului, printre multe altele.

Boc: „Zone doar cu case, fără blocuri, sunt posibile”

Dar primarul este încrezător că acest „vis”, al unui spațiu doar cu case, fără blocuri, se poate întâmpla în alte zone ale municipiului Cluj-Napoca.


„În Borhanci era prevăzut acest lucru, din nefericire configurația terenului nu permite. Când va permite, se va face. Acolo e prevăzut să se facă un hub educațional, în primul rând, școală, creșă, grădiniță, spitalul monobloc, bază sportivă, centru de excelență pentru tratarea cancerului. Acolo era prevăzută această procedură, dar acum avem dezbaterea publică. Hai să vedem părți din Sopor pe care să le putem face așa, părți din Bulevardul Muncii, zona de Nord a orașului unde putem discuta despre aceste lucruri”, a explicat Emil Boc.

Edilul spune că creearea unei zone în care să existe doar case, fără blocuri, este posibilă în Cluj-Napoca, în special în Sopor, unde există spațiu de peste 300 de hectare:


„Eu spun că sunt zone în care să se păstreze un regim de acest fel sunt posibile și ascultăm experții, ne consultăm cu ei și le facem. Deci sunt lucruri posibile, în Sopor, în zona de Nord a Clujului, care are 350 de hectare, de la Podul Răsăritului până la Aeroport avem vreo 325 de hectare. Acolo vom discuta viitorul acelei zone, ce se face acolo”, a adăugat Boc.

Spitalul Monobloc din Borhanci

Terenul de 16 hectare pe care se va ridica noul Spital Pediatric Monobloc se află în zona Borhanci, la intersecția cu viitoarea Centură Metropolitană, poziționat foarte aproape de tronsoanele rutiere majore ale Clujului. Proiectul spitalului va fi unul care să corespundă necesității acoperirii actului medical pediatric pentru întreaga regiune.


Spitalul Pediatric Monobloc va avea nu mai puțin de 510 paturi pentru spitalizare continuă, la care se vor adăuga alte 50 de paturi pentru spitalizarea de zi și, respectiv, 65 de paturi pentru însoțitori.

De asemenea, oferta de servicii medicale va crește și ea, spitalul urmând să devină o alternativă viabilă pentru pacienții care, în prezent, se adresează altor spitale de profil renumite din România și străinătate. Totodată, se va pune accentul pe îmbunătățirea experienței la internare a copiilor și însoțitorilor lor, prin reducerea stresului provocat de o astfel de procedură medicală, neplăcută pentru cei mici.

Nu în ultimul rând, printre funcțiunile anexe propuse în incinta noului spital cu profil regional se numără construirea unei creșe/grădinițe, amenajarea unor trasee de plimbare și spații de joacă, magazine de jucării.

Centru de excelență pentru tratarea cancerului

Centrul de excelență pe care urmează să îl construiască Primăria Cluj-Napoca, destinat specialiștilor și studenților UMF, va avea cele mai avansate tehnologii pentru tratarea cancerului.

În Borhanci, Primăria are o suprafață de 75 de hectare, iar o parte din acestea vor fi destinate centrului de excelență, a precizat edilul Clujului, în luna decembrie a anului 2020: „În total sunt 75 de hectare, dar sunt în jur de 5-7 hectare care sunt disponibile pentru realizarea unui hub educațional de amploare, dar și de a construi acest centru de excelență în vindecarea cancerului. Avem resurse uriașe la Cluj, prin experții pe care îi avem de la UMF și Institutul Oncologic.”

Pentru a aduce tehnologii de înaltă calitate, proiectul va fi susținut din fonduri europene. Primarul speră că prin acest efort s-ar putea îmbunătăți tratamentul cancerului, fiindcă acestei boli „nimeni nu i-a dat de leac”:

„Cele mai avansate tehnologii în tratarea cancerului se vor dezvolta acolo cu bani europeni. Asta înseamnă salvarea de vieți, mai ales că Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj este una de referință în domeniul medical, în România și în Europa. Noi venim și ajutăm, să punem și noi umărul ca să se poată realiza centrul, pentru că până la urmă nimeni nu a găsit leacul definitiv pentru molima asta care e cancerul. Și atunci noi vom susține orice efort pentru a putea îmbunătăți tratamentul împotriva cancerului”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter