Monitorul Cartierelor

Trotinetele electrice, INTERZIS în centrul istoric. Ce se va întâmpla la Cluj?

Utilizarea trotinetelor electrice ar putea fi interzisă în centrul istoric al unui oraș european. Ce se întâmplă la Cluj-Napoca?

Trotinetele electrice, INTERZIS în centrul istoric. Ce se va întâmpla la Cluj? Trotinetele electrice, INTERZIS în centrul istoric. Ce se va întâmpla la Cluj?

 

 


Administrația locală din Copenhaga doreşte să interzică accesul în centrul capitalei daneze pentru trotinetele electrice închiriabile, au anunţat reprezentanţii Primăriei, prin adoptarea uneia dintre cele mai stricte reglementări din lume în această chestiune.

 


„Nu va mai fi posibilă închirierea sau parcarea unei trotinete electrice în cele mai multe dintre zonele cele mai aglomerate din Copenhaga începând de la 1 ianuarie”, au precizat reprezentanţii serviciului tehnic şi cei ai serviciului de mediu din cadrul Primăriei Copenhaga, într-un e-mail adresat jurnaliştilor de la AFP.

Trotinetele electrice, interzise în centrul istoric

În mod concret, trotinetele electrice vor fi interzise în centrul istoric al oraşului danez, unde a devenit deja imposibilă depozitarea lor, dar şi în cartierele adiacente.


„Din păcate, am constatat probleme majore cu trotinetele electrice. (...) Este extrem de dificil pentru persoanele vârstnice să treacă atunci când trotinetele sunt lăsate prăbuşite pe străzi”, a explicat consilierul municipal Rune Dybvad, pentru postul de televiziune TV2.

Dispoziţia va trebui să fie aprobată de Consiliul Municipal, însă ea se bucură deja de un sprijin larg.


Trotinetele electrice au accesul interzis pe trotuare

Trotinetele electrice sunt contestate în mai multe oraşe mari din cauza coabitării dificile dintre utilizatorii lor, pietoni şi biciclişti în spaţiile urbane cu dimensiuni mici, fapt care a determinat uneori primăriile locale să reglementeze foarte strict utilizarea acestor vehicule.

În noiembrie, Singapore a emis un decret care interzice trotinetele electrice pe trotuare, urmând exemplul Germaniei sau al Franţei. În Canada, la Montreal, trotinetele nu mai sunt disponibile după eşecul unei perioade de testare, din cauza lipsei de respect manifestate de utilizatorii lor faţă de pietoni şi de ceilalţi participanţi la trafic.


Potrivit estimărilor făcute de jurnaliştii din presa de specialitate, circa 300 de accidente asociate trotinetelor electrice au avut loc la Copenhaga, în anul 2019.

Dezbatere publică la Cluj-Napoca privind regulamentul pentru trotinetele electrice

Ca urmare a numeroaselor solicitări primite în acest sens, Primăria Cluj-Napoca organizează o dezbatere publică online pe marginea unui proiect de Hotărâre vizând Regulamentul privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme online, în regim self-service, pe domeniul public al municipiului. Dezbaterea va avea loc miercuri, 14 octombrie 2020, de la ora 19:00 și va fi transmisă live, pe pagina de Facebook a Municipiului Cluj-Napoca.

Proiectul supus dezbaterii publice s-a aflat în procedura de consultare publică în perioada 4-21 septembrie 2020. Cei care doresc să participe la această dezbatere pot să o facă potrivit procedurii de dezbatere publică în vederea elaborării și adoptării actelor administrative cu caracter normativ, disponibilă AICI.

Persoanele care doresc să ia cuvântul în cadrul dezbaterii vor fi înscrise pe platforma online de videoconferință, pe baza unui formular completat online, pe site-ul Primăriei municipiului Cluj-Napoca , înainte cu minimum 4 ore de ora stabilită pentru începerea ședinței. Cetățenii care s-au înscris în aceste condiții, vor primi un link prin e-mail, prin care se vor putea conecta la dezbaterea publică și vor putea lua cuvântul.

CITEȘTE ȘI:

Primăria pregătește un REGULAMENT pentru TROTINETE, asemănător celui de taxi. Se dorește reglementarea tarifelor, a amplasamentelor și a numărului maxim

 

Emil Boc, despre trotinetele electrice: „Aceste firme pur și simplu AU NĂVĂLIT în oraș, FĂRĂ APROBARE”

 

 

abonare newsletter