Externe

Analiză CNN. Cel mai mare risc pentru economia globală, despre care nu se vorbește

Cel mai mare risc pentru economia globală nu este războiul din Ucraina, ci un subiect despre care nu prea se vorbește, dar care poate avea efecte devastatoare, relevă o analiză a postului de știri CNN.

Cea mai grea lovitură pentru economia globală vine din China Cea mai grea lovitură pentru economia globală vine din China

 

 


 

Carantina impusă de guvernul Chinei, în special în Shanghai, unul dintre principalele centre de producție și export ale țării, ar fi cel mai mare risc pentru economia globală și despre care nu se vorbește, arată o analiză CNN.


 

Aproape 400 de milioane de oameni din 45 de orașe chineze sunt sub lockdown total sau parțial, din cauza noului val de COVID-19. Împreună, ei asigurau 40% - în jur de 7,2 trilioane de doari, din PIB-ul Chinei, a doua cea mai mare economie mondială, scrie CNN, citat de spotmedia.ro.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 


Analiștii avertizează că investitorii nu sunt încă pe deplin conștienți de cât de serioase sunt efectele asupra economiei globale a acestor carantine prelungite.

„Piețele globale e posibil ca încă să subestimeze impactul, pentru că atenția rămâne la războiul Rusiei în Ucraina”, spune Lu Ting, economistul șef al Nomura, citat de CNN Business.


Situația din Shanghai ar putea „îngenunchia” economia mondială

Cea mai îngrijorătoare situație este în Shanghai, orașul de 25 de milioane de locuitori care servește drept principal hub în industria prelucrătoare și exporturi. Oamenii sunt închiși în case de săptămâni deja, au rămas fără mâncare, nu au acces la îngrijire medicală, iar oamenii sunt scoși cu forța din case, pentru ca acestea să le fie transformate în centre de izolare COVID-19.

Portul din Shanghai, care a asigurat 20% din traficul maritim al Chinei în 2021, este acum aproape blocat, iar transporturile de alimente perisabile putrezesc acolo.

Tesla și Apple, printre companiile afectate deja de lockdown

Navele de marfă aflate în tranzit trebuie să stea și până la 8 zile în Shanghai înainte de a-și continua drumul. Avioanele care transportau marfă și-au anulat zborurile în și din oraș și 90% dintre camioanele care asigurau aici importurile și exporturile sunt în garaje. Totodată, fabricile din oraș și împrejurimi sunt închise, inclusiv cele ale Sony și Apple.

De exemplu, la fabrica Quanta erau produse 20% din întreaga producție de MacBook-uri. Compania estimase că va livra 72 de milioane de unități anul acesta, cotă ce clar nu are cum să mai fie atinsă. Și Tesla are probleme cu fabrica Giga din Shanghai, unde erau produse 2.000 de mașini electrice pe zi. De la începutul lockdownului, Tesla a pierdut 50.000 de mașini.

Vineri, ministrul chinez pentru Industrii și Tehnologie a anunțat că lucrează la un plan pentru a fi reluată producția la 666 de fabrici cheie.

Shanghai asigura 6% din exporturile Chinei

Shanghai asigura aproximativ 6% din exporturile Chinei, potrivit statisticilor Guvernului de la Beijing din 2021.

Măsurile stricte impuse la nivel național din cauza pandemiei se estimează că vor costa economia Chinei 46 de miliarde de dolari pe lună sau 3,1% din PIB. Deja analiștii nu mai cred că estimarea Chinei de 5,5% creșetere economică în acest an mai este realistă, iar dacă măsurile vor continua, va scădea sub 4%.

Imaginile barbariei la Shanghai: oameni ridicați cu forța , animale de companie omorâte

Imagini crunte din Shanghai, cu oameni ridicați pe stradă de către lucrători sanitari îmbrăcați în combinezoane albe sau saci cu animale au fost publicate pe rețelele sociale. Este imaginea capitalei economice a Chinei, cu 25 de milioane de locuitori, care se află de cinci săptămâni în cel mai dur lockdown, al cărui obiectiv declarat de către autorități este „zero COVID” până miercuri, 20 mai, scrie Hotnews.ro.

În tot acest timp, oamenii nu au avut voie să iasă din case, iar mulți dintre ei au rămas fără mâncare și apă, în așteptarea autorităților care să le livreze.

Pe rețelele sociale au apărut imagini video teribile cu oameni care strigă de la balcoane cerând mâncare, cu oameni înfometați care jefuiesc magazine sau cu oameni agresați pe străzi de către lucrători sanitari îmbrăcați în combinezoane albe.

Într-o altă filmare pot fi văzuți, pe stradă, saci de gunoi umpluți cu pisici și câini, după ce unele dintre animale, ale unor pacienți cu COVID, ar fi fost ucise.

Conform South China Morning Post, locuitorii testați pozitiv ar fi fost duși și înghesuți în centre de carantină, pentru o perioadă de timp nespecificată.

Sursa foto: Depositphotos

CITEȘTE ȘI:

Inflația a depășit 10%. Ce alimente s-au scumpit cel mai mult în martie?

abonare newsletter