Externe

Ucraina ar putea renunța la aderarea la NATO. Președintele Zelenski: „Am înţeles că NATO nu este gata să accepte Ucraina”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că nu mai vrea să insiste pentru obţinerea aderării Ucrainei la NATO, una dintre problemele care au motivat oficial invazia rusă în ţara sa.

Aderarea la NATO, una dintre problemele care au motivat invazia rusă. Aderarea la NATO, una dintre problemele care au motivat invazia rusă.

 

 


Declarația sa a fost făcută, marți, într-un interviu difuzat de postul american ABC.

 


„În ceea ce priveşte NATO, mi-am temperat poziţia asupra acestei probleme deja de ceva timp, atunci când am înţeles că NATO nu este gata să accepte Ucraina. Alianţei (Atlanticului de Nord) îi este teamă de tot ce este controversat, îi este teamă şi de o confruntare cu Rusia”, a declarat liderul ucrainean.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Ucraina, o țară care „imploră în genunchi”

Zelenski a adăugat că nu vrea să fie preşedintele unei „ţări care imploră în genunchi” pentru o astfel de aderare.

Rusia a invadat pe 24 februarie Ucraina şi duce un război în această fostă republică sovietică. Moscova afirmă că vrea garanţii că Ucraina nu va adera niciodată la NATO, alianţă transatlantică ce a fost creată pentru a apăra Europa în faţa ameninţării URSS la începutul Războiului Rece şi care s-a extins apoi progresiv până aproape de Rusia, notează AFP.


Kremlinul consideră ameninţătoare aceste extinderi şi poziţiile militare ale aliaţilor occidentali lângă frontierele ruse.

Putin cere recunoașterea independenței republicilor separatiste de către Ucraina

Preşedintele Putin a recunoscut de asemenea, cu puţin timp înainte de a declanşa invazia, cele două „republici” separatiste proruse din estul Ucrainei, în război din 2014 cu forţele militare ale Kievului. Vladimir Putin cere acum ca independenţa lor să fie recunoscută de Ucraina.


Întrebat în legătură cu această cerere, Zelenski s-a declarat, în cadrul interviului, deschis dialogului: „Vorbesc despre garanţii de securitate. Cred că referitor la aceste teritorii temporar ocupate, care au fost recunoscute doar de Rusia, noi putem discuta şi găsi un compromis cu privire la viitorul acestor teritorii”.

„Important pentru mine este cum vor trăi oamenii care se află în aceste teritorii şi care vor să facă parte din Ucraina. Acesta este un alt ultimatum şi noi respingem ultimatumurile. Trebuie ca preşedintele Putin să înceapă să discute, să înceapă un dialog, în loc să trăiască într-o bulă”, a mai spus Zelenski.

CITEȘTE ȘI:

14 elicoptere ucrainene au primit aprobare să ajungă în județul Brașov pentru reparații

abonare newsletter