Externe

Alianța electorală „Victorie”, sprijinită de Moscova, exclusă de la alegerile parlamentare din Republica Moldova

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova respinge înregistrarea Alianței electorale „Victorie”, afiliate lui Ilan Șor și finanțate de Rusia, la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Alianța electorală „Victorie”, sprijinită de Moscova, exclusă de la alegerile parlamentare din Republica Moldova| Foto: Paula COPACIU - monitorulcj.ro Alianța electorală „Victorie”, sprijinită de Moscova, exclusă de la alegerile parlamentare din Republica Moldova| Foto: Paula COPACIU - monitorulcj.ro

 

 


Marți, Consiliul European a sancționat mai multe persoane din rețeaua oligarhului pro-rus Ilan Șor din cauza „destabilizării” Republicii Moldova.

CITEȘTE ȘI: 
Rețeaua pro-rusului Ilan Șor, sancționată de Consiliul UE pentru „destabilizarea” Republicii Moldova

Politicianul fugar figurează deja pe lista UE din cauza finanţării ilegale a partidelor politice de peste Prut, dar şi pentru incitare la violenţă.


Alianța electorală afiliată lui Ilan Șor, exclusă de la alegerile parlamentare din Moldova

Blocul „Victoria-Pobeda” nu a fost înregistrat pentru a participa la alegerile parlamentare preconizate pentru 28 septembrie în Republica Moldova. O decizie în acest sens a fost votată sâmbătă de către membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) de la Chișinău, informează Radio Moldova și EFE, citate de Agerpres.ro

Cererea privind constituirea blocului electoral a fost înaintată CEC de către patru partide politice: 
*Partidul „Renaștere”, 
*Partidul Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, 
*Partidul „Șansa” și 
*Partidul „Victoria”


Anterior, Comisia electorală a solicitat celor patru partide date care să confirme componența organelor executive și asigurarea cvorumului, denumirea blocului, lista numerică și nominală a membrilor fiecărui partid politic, capacitatea juridică a persoanei delegate să reprezinte blocul, documente contabile care să confirme suportarea cheltuielilor direct de către partidele politice care au participat la 6 iulie 2025 la constituirea blocului la Moscova.

Potrivit CEC, reprezentanții blocului nu au reacționat în mod corespunzător la aspectele semnalate, dimpotrivă, au negat existența unor carențe.


Implicarea pro-rusului Ilan Șor, semnalată de SIS

Pe de altă parte, Comisia, în urma sesizării Serviciului de Informații și de Securitate (SIS) a evidențiat implicarea directă a lui Ilan Șor, lider al partidului politic „Șor”, declarat neconstituțional prin hotărârea Curții Constituționale din 2023, în formarea așa-numitului bloc electoral.

Schimbarea puterii politicii „cu orice preț”, miza alianței înființate la Moscova

De altfel, SIS a sesizat Comisia despre desfășurarea, pe 6 iulie, la Moscova, a Congresului în cadrul căruia au fost prezenți membrii implicați în solicitarea înregistrării blocului electoral și Ilan Șor, care a anunțat public intenția blocului „Victoria” de a depune actele pentru participarea la alegerile parlamentare și schimbarea puterii politice din Republica Moldova „cu orice preț”. 


CITEȘTE ȘI: 
Rusia acuză Occidentul că ar pregăti pentru Republica Moldova scenariul Ucrainei: „Militarizarea acestei țări este în beneficiul NATO”

Conform constatărilor Serviciului de Securiteate moldovean, acțiunile de la acest eveniment relevă un atentat la ordinea constituțională existentă, cu instigare la nerespectarea ordinii constituționale, creând o stare de ostilitate față de instituțiile statului.

„Comisia consideră că implicarea directă a unei persoane care exercita funcția de lider al unui partid declarat neconstituțional în constituirea și promovarea unui bloc electoral reprezintă nu doar o încălcare a prevederilor legale, ci și o formă de continuare mascată a activității partidului interzis, în contradicție cu efectele obligatorii ale hotărârii Curții Constituționale și legislației în vigoare. Comisia Electorală Centrală a atras atenția că partidele politice constituente, după intrarea în vigoare a modificărilor, nu s-au disociat de partidul politic declarat neconstituțional”, explică Comisia Electorală Centrală. 

Alianța electorală „Victoria” a organizat recent, la Moscova, un congres în cadrul căruia oligarhul fugar Ilan Șor - condamnat definitiv în Moldova la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară - a anunțat intenția blocului de a participa la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Autoritățile de la Chișinău au condamnat evenimentul politic organizat de blocul „Victoria” și l-au calificat drept „un act de trădare de țară”.

Partidele politice de la Chișinău au solicitat excluderea Alianței electorale afiliate lui Șor

De asemenea, după organizarea acestui congres, mai multe partide politice de la Chișinău au cerut autorităților să interzică participarea Blocului „Victoria” la alegerile parlamentare și să investigheze implicarea politicienilor moldoveni în acțiuni „antistatale”.

CITEȘTE ȘI: 
Avertismentul Maiei Sandu: „Kremlinul va încerca să influențeze alegerile parlamentare din acest an”

„Șase membri ai comisiei au votat în favoarea respingerii înregistrării blocului Pobeda (Victoria) în calitate de concurent la alegerile parlamentare din 28 septembrie, iar trei s-au abținut”, a indicat pe Telegram forța politică condusă de Ilan Șor.

Blocul Victoria este format din partide proruse, eurosceptice care se opun alinierii Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În locul Uniunii Europene, ei pledează pentru aderarea R.Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică, condusă de Rusia.

Conform sondajelor, partidul proprezidențial Acțiune și Solidaritatea (PAS, aflat la putere) ar urma să câștige alegerile din septembrie, deși opoziția pro-rusă speră să învingă dacă se aliază.

La fel, ca la alegerile prezidențiale și referendumul proeuropean din octombrie anul trecut, când un rol decisiv l-a avut diaspora, cheia victoriei și de data aceasta par să fie moldovenii din diasporă, care lucrează și trăiesc în țări precum România, Italia, Spania și Portugalia.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

UE înăsprește sancțiunile împotriva Rusiei. Plafon mai dur pentru petrol și noi măsuri împotriva flotei „fantomă”.

Avertismentul fostului premier rus: „Putin vrea totul. Moldova cade în trei zile și ar fi la granițele voastre”

Ultimele Stiri
abonare newsletter