Externe

Rețeaua pro-rusului Ilan Șor, sancționată de Consiliul UE pentru „destabilizarea” Republicii Moldova

Consiliul European a sancționat mai multe persoane din rețeaua oligarhului pro-rus Ilan Șor din cauza „destabilizării” Republicii Moldova. Politicianul fugar figurează deja pe lista UE din cauza finanţării ilegale a partidelor politice de peste Prut, dar şi pentru incitare la violenţă.

Rețeaua pro-rusului Ilan Șor, sancționată de Consiliul UE pentru „destabilizarea” Republicii Moldova|Foto: Depositphotos.com Rețeaua pro-rusului Ilan Șor, sancționată de Consiliul UE pentru „destabilizarea” Republicii Moldova|Foto: Depositphotos.com

 

 


Recent, primarul Chișinăului și alți doi cetățeni din Republica Moldova au primit interdicție de intrare pe teritoriul României și în tot spațiul Schengen.

CITEȘTE ȘI: 
Primarul Chișinăului și alți doi cetățeni din Republica Moldova au primit interdicție de intrare în România.

Marți, Consiliul UE a anunțat impunerea de sancțiuni europene împotriva a șapte persoane și trei entități pe care le consideră responsabile pentru acțiuni care urmăresc „destabilizarea” democrației în Republica Moldova, potrivit informării publicate marți de Consiliul UE. 


Unele dintre aceste persoane „au fost implicate activ în scheme de cumpărare de voturi, în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional privind aderarea la UE din 2024, și în oferirea de mită pentru a corupe mai mulți politicieni”, susține Consiliul UE în mesajul citat. 

Asociați ai politicianului pro-rus Ilan Șor, sancționați de Consiliul UE

În text se menționează că sancțiunile vizează asociați ai lui Ilan Șor, un afacerist și politician pro-rus căutat de justiția moldoveană și al cărui partid a fost scos în afara legii. Lideri și membri ai partidelor succesoare acestei formațiuni se regăsesc de asemenea pe lista cu sancțiuni, inclusiv blocul politic Victorie/Pobeda și Centrul Cultural Educațional al Republicii Moldova.


Cu aceste noi sancțiuni, care constau în înghețarea eventualelor active și în interdicții de călătorie în UE, lista europeană cu astfel de măsuri adoptate în urma „acțiunilor destabilizatoare” în Republica Moldova cuprinde 23 de persoane și 5 entități.

CITEȘTE ȘI: 
Avertismentul Maiei Sandu: „Kremlinul va încerca să influențeze alegerile parlamentare din acest an”

În toamna acestui an, pe 28 septembrie 2025, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, un test important pentru orientarea europeană a statului vecin.


Maia Sandu și guvernul său au acuzat în repetate rânduri Rusia de ingerințe electorale, inclusiv tentative de cumpărare de voturi la alegerile prezidențiale și la referendumul de amendare a Constituției pentru aderarea viitoare la UE desfășurate în același timp anul trecut. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Ursula von der Leyen și Antonio Costa, la primul summit UE - Republica Moldova, desfășurat săptămâna viitoare la Chișinău

Maia Sandu: „Viitorul Republicii Moldova în UE se află în mâinile moldovenilor”

Ultimele Stiri
abonare newsletter