Externe

UE înăsprește sancțiunile împotriva Rusiei. Plafon mai dur pentru petrol și noi măsuri împotriva flotei „fantomă”.

UE și-a întărit vineri sancțiunile împotriva Moscovei, vizând în principal petrolul rusesc, în speranța că în curând i se vor alătura SUA.

UE înăsprește sancțiunile împotriva Rusiei. Plafon mai dur pentru petrol și noi măsuri împotriva flotei „fantomă” | Foto: pexels.com UE înăsprește sancțiunile împotriva Rusiei. Plafon mai dur pentru petrol și noi măsuri împotriva flotei „fantomă” | Foto: pexels.com

 

 


UE și-a întărit vineri sancțiunile împotriva Moscovei, vizând în principal petrolul rusesc, în speranța că în curând i se vor alătura SUA.

 


Acest pachet de sancțiuni, al 18-lea de la începutul invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, „este unul dintre cele mai severe împotriva Rusiei de până în prezent'', a dat asigurări șefa diplomației europene, Kaja Kallas.

„Această decizie este esențială și vine într-un moment bun”, a reacționat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe rețeaua socială X

Ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, și-a exprimat satisfacția în privința sancțiunilor „fără precedent”, în timp ce cancelarul german, Friedrich Merz, a dat asigurări că acestea „mențin presiunea asupra Rusiei”.


Acestea prevăd, între altele, o scădere a plafonului prețului țițeiului rus exportat, fixat în prezent la puțin peste 45 de dolari barilul, cu 15% mai puțin decât prețul mediu al barilului de petrol rus pe piață.

CITEȘTE ȘI:
Ultimatumul lui Trump pentru Putin. Rusia trebuie să încheie războiul cu Ucraina în 50 de zile.

Mecanismul interzice oricărei companii petroliere sau flote comerciale să vândă petrol rusesc deasupra unui anumit preț, sub pedeapsa sancțiunilor.


UE a interzis orice import de petrol rusesc pe teritoriul său, dar Moscova continuă să exporte țiței către alte țări, între care India sau China.

„Exporturile de petrol continuă să reprezinte o treime din veniturile Rusiei. Trebuie să reducem această sursă de venituri”, a subliniat în iunie președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Pentru a reduce aceste venituri, esențiale pentru finanțarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, G7 a decis la sfârșitul lui 2022 să fixeze un preț de vânzare maxim de 60 de dolari barilul. Dar acest preț este considerat acum prea ridicat, având în vedere valoarea actuală a petrolului pe piață, cu un preț în scădere.

Chiar dacă această scădere a prețului petrolului se confirmă, noul mecanism permite urmărirea unor tendințe, rămânând mereu pragul cu 15% sub prețul mediu, un sistem considerat mai suplu și mai eficient decât cel precedent.

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, susține că pragul de 60 de dolari barilul a permis reducerea cu 30% a veniturilor din petrol ale Rusiei, esențiale pentru finanțarea conflictului din Ucraina.

UE „va menține presiunea până când Rusia va pune capăt războiului”, a dat asigurări Kaja Kallas.

Reacții internaționale și sprijin din partea G7

Mecanismul ar fi mai eficient dacă ar fi aplicat și de țările G7, dar SUA nu au decis până în prezent un nou prag de preț privind petrolul rusesc.

Alte țări din G7 au totuși intenția de a se alătura mecanismului european, între care Japonia și Canada, potrivit unor diplomați.

Statele UE au promis în urmă cu mai multe săptămâni sancțiuni „masive” dacă președintele rus continuă să refuze o încetare a focului, în speranța că SUA le vor urma și vor lua măsuri similare.

Operațiunea a fost complicată de un veto al Slovaciei, de partea europeană, și de reticențele lui Donald Trump, de partea americană.

Presiunea diplomatică asupra Moscovei continuă

Bratislava a acceptat în cele din urmă să-și ridice veto-ul și UE speră acum că SUA i se vor alătura în următoarele săptămâni, la expirarea termenului limită dat de președintele american. Donald Trump a dat luni un termen limită de 50 de zile Moscovei pentru a face pace, amenințând-o cu sancțiuni grele care i-ar viza pe aliații săi.

„Împreună cu SUA, îl vom constrânge pe Vladimir Putin la un armistițiu în Ucraina”, a afirmat Jean-Noël Barrot.

Rusia a încercat să ocolească sancțiunile

Rusia a încercat să ocolească sancțiunile UE cu ajutorul unei flote „fantomă” de petroliere, al căror număr este evaluat la peste 500 și pe care Bruxellesul a luat-o deja în vizor.

În cadrul celui de al 18-lea pachet de sancțiuni, cei 27 au adăugat 105 petroliere „fantomă” la lista lor neagră care numără în prezent 342 de nume, a anunțat Kaja Kallas pe X.

UE a adăugat la lista de sancțiuni 22 de entități, dintre care unsprezece care nu sunt din Rusia, vizând societăți care exploatează navele „fantomă” sau ajută Moscova să ocolească sancțiunile. „Pentru prima dată, UE a vizat o rafinărie de petrol din India aparținând grupului Rosneft”, și-a exprimat satisfacția Kaja Kallas.

Europenii și-au întărit de asemenea sancțiunile financiare adăugând 22 de bănci celor care au accesul interzis la sistemul internațional de plăți SWIFT.

UE a adoptat de asemenea noi sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream, în prezent oprit, pentru a se asigura că acesta nu poate fi reactivat.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Trump anunţă că Statele Unite vor furniza arme Ucrainei prin intermediul NATO

Trump a aprobat trimiterea de arme defensive în Ucraina și anunță sancțiuni împotriva Rusiei: „Putin nu tratează bine ființele umane și ucide prea mulți oameni”

Ultimele Stiri
abonare newsletter