Externe

Un mare cercetător demisionează de la Google. Spune că pericolele din domeniul inteligenței artificiale sunt „înfricoșătoare”

Geoffrey Hinton, un mare cercetător supranumit „nașul inteligenței artificiale”, a demisionat de la Google și a avertizat că tehnologiile noi din domeniul inteligenței artificiale vor deveni periculoase.

Geoffrey Hinton demisionează de la Google  / Foto: captură video BBC Geoffrey Hinton demisionează de la Google / Foto: captură video BBC


 

Cercetătorul mărturisește că își regretă activitatea privind inteligența artificială și că pericolele pe care le pot aduce chatboții AI sunt „destul de înfricoșătoare”, conform unor declarații pentru BBC.


 

Cercetările lui Hinton sunt în domeniul învățării profunde (deep learning) și al rețelelor neuronale. Acestea stau la baza sistemelor actuale de inteligență artificială precum ChatGPT, iar cercetătorul este îngrijorat că ar putea produce lucruri rele. Chiar dacă în prezent AI nu depășește capacitatea de a raționa, Hinton susține că va putea în curând:


„În momentul de față, ceea ce vedem este că chatboți precum GPT-4 eclipsează omul în ceea ce privește cantitatea de cunoștințe generale acumulate și o eclipsează cu mult. În ceea ce privește raționamentul, nu este la fel de bun, dar face deja raționamente simple. Și, având în vedere ritmul de progres, ne așteptăm ca lucrurile să evolueze destul de repede. Așa că trebuie să ne facem griji în această privință. În acest moment, sistemele AI nu sunt mai inteligente decât noi, din câte îmi dau seama. Dar cred că în curând ar putea fi”, a precizat Geoffrey Hinton pentru BBC, potrivit biziday.ro.

Într-un articol din New York Times, doctorul Hinton a avertizat că „actori răi” ar putea încerca să folosească AI pentru „lucruri rele”. Când a fost rugat de BBC să detalieze acest lucru, el a răspuns: „Acesta este doar cel mai rău scenariu care se poate întâmpla, dar e un scenariu de coșmar. (...) Vă puteți imagina, de exemplu, că un actor rău precum [președintele rus Vladimir] Putin ar decide să le ofere roboților capacitatea de a-și crea propriile obiective secundare”.


Omul de știință a avertizat că acest lucru ar putea crea în cele din urmă obiective secundare precum „Trebuie să obțin mai multă putere”. El a adăugat: „Am ajuns la concluzia că tipul de inteligență pe care îl dezvoltăm este foarte diferit de inteligența pe care o avem. Suntem sisteme biologice și acestea sunt sisteme digitale. Marea diferență este că, cu sistemele digitale, ai multe copii ale aceluiași set de sarcini, același model al lumii.

Și toate aceste copii pot învăța separat, dar își pot împărtăși cunoștințele instantaneu. Așa că este ca și cum ai avea 10.000 de oameni și de fiecare dată când o persoană ar învăța ceva, toată lumea știe automat. Și așa pot cunoaște acești roboți de chat mult mai multe decât orice persoană”, a relatat Hinton, care nu a vrut să critice Google. Ba chiar a spus că gigantul tehnologic a fost „foarte responsabil”.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum a ajuns Morgan Freeman să prezinte Clujul într-un videoclip de promovare a orașului? Puterea inteligenței artificiale

OPINIE. Damian Dragoș, Terapia Cluj: „Când prea multă inteligență artificială sau digitalizare sau robotizare este prea multă? Și cine decide asta?”

abonare newsletter