Externe

Human Rights Watch, îngrijorată de consecinţele războiului asupra copiilor orfani ucraineni

Organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch (HRW) s-a declarat îngrijorată de consecinţele războiului asupra orfanilor şi copiilor ucraineni daţi în plasament.

Organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch (HRW) s-a declarat îngrijorată de consecinţele războiului asupra orfanilor şi copiilor ucraineni daţi în plasament/ Foto: depositphotos.com Organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch (HRW) s-a declarat îngrijorată de consecinţele războiului asupra orfanilor şi copiilor ucraineni daţi în plasament/ Foto: depositphotos.com

 

 


 

Organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch (HRW) s-a declarat îngrijorată de consecinţele războiului asupra orfanilor şi copiilor ucraineni daţi în plasament, făcând apel la Kiev să-şi reformeze „urgent” sistemul de ocrotire a acestor copii.


 

„Războiul a însemnat că numeroşi copii plasaţi în centre au trebuit să se adăpostească în subsoluri în timpul bombardamentelor, fără electricitate şi apă curentă, timp de săptămâni”, scrie HRW în introducerea unui raport publicat luni.


Potrivit HRW, „zeci de orfelinate ucrainene au fost avariate sau distruse” de la începutul invaziei ruse în urmă cu peste un an şi „mulţi copii au fost evacuaţi în masă” în interiorul Ucrainei, dar şi în străinătate, în special spre Polonia vecină.

Organizaţia cere ca minorii în cauză să fie monitorizaţi şi evaluaţi

În aceste condiţii, HRW face apel la guvernul ucrainean să aplice „de urgenţă” reformele promise „în sistemul său instituţional de preluare a copiilor” orfani şi daţi în plasament.


Organizaţia cere de asemenea ca minorii în cauză „să fie monitorizaţi şi evaluaţi” mai mult şi mai bine, întrucât unii dintre ei suferă de traumatisme psihologice importante, deplângând „o lipsă de personal şi de resurse pentru a face acest lucru”.

HRW le cere de asemenea aliaţilor occidentali ai Kievului, principalii donatori care ajută Ucraina să-şi menţină sistemul de ocrotire, „să susţină realizarea acestor obiective” şi să adopte „o strategie coordonată pentru a asigura bunăstarea acestor copii”, în special prin crearea unui grup de lucru cu ONU dedicat acestui subiect. Finanţările şi donaţiile trebuie „să susţină revenirea copiilor la părinţii lor sau în alte cadre de tip familial şi nu direct în orfelinate”, cere HRW în recomandările emise în acest raport.


De pe 24 februarie 2022, „peste 4.500” de minori ucraineni care au fost daţi în plasament „au fost strămutaţi în străinătate”, potrivit HRW.

Potrivit datelor oficiale furnizate de ONG, existau peste 105.000 de orfani şi copii daţi în plasament în Ucraina înainte de începutul invaziei ruse, respectiv „numărul total cel mai ridicat din Europa, după Rusia”. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

10 copii și 7 mămici din Ucraina, cazați într-o localitate din Cluj

528 de copii din Ucraina au intrat neînsoțiți în România. Un copil a fugit pentru a doua oară de război

abonare newsletter